kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • ESO snimio fotografiju zanimljivog asteroida koji nalikuje psećoj kosti
Svemir

ESO snimio fotografiju zanimljivog asteroida koji nalikuje psećoj kosti

objavljeno

Proučavanje takvih asteroidnih sustava omogućuje nam da naučimo više o dinamici, evoluciji i svojstvima malih tijela u Sunčevom sustavu.

VLT je snimio dosad najdetaljnije slike neobičnog trostrukog asteroidnog sustava Kleopatra, čije glavno tijelo izgleda poput kosti. Podaci promatranja ukazuju na to da je objekt porozan i da je nastao od krhotina, a njegova dva mala satelita nekad su bila dio asteroida “pseća kost” prije nego što su izbačeni.

Sve što trebate znati o asteroidu “pseća kost”

Asteroidi sa satelitima

Činjenica da asteroidi mogu imati satelite postala je poznata 1993. godine, kada je satelit Dactyl pronađen u blizini asteroida u Glavnom pojasu (243) Ida, koji je 20 puta manji od glavnog tijela.

O koliko takvih sustava znamo?

Od tada je pronađeno 190 ovakvih asteroidnih sustava pomoću velikih zemaljskih teleskopa opremljenih prilagodljivom optikom i svemirskim teleskopom Hubble, a za njih trideset imamo izravne snimke površina.


Asteroid pseća kost 216 Kleopatra i njegova dva satelita.Izvor: ESO / Vernazza, Marchis i sur. / ONERA, CNRS

Zašto moramo proučavati asteroidne sustave?

Proučavanje takvih sustava omogućuje nam da naučimo više o dinamici, evoluciji i svojstvima malih tijela u Sunčevom sustavu.

Asteroid pseća kost 216 Kleopatra

Asteroid (216) Kleopatra je primjer jednog od najneobičnijih asteroidnih sustava, koji se sastoji od tri tijela i nalazi se u glavnom pojasu asteroida. Otkriven je 1880. godine i klasificiran je kao M / Xe, što znači visok sadržaj metala u površinskom sloju. Radarski podaci otkrili su neobičan oblik tijela (nalikuje psećoj kosti), a 2008. astronomi su pronašli dva satelita, nazvana Alexhelios i Cleoselene.

Usporedba veličine asteroida Kleopatra i sjeverne Italije.Izvor: ESO / M. Kornmesser, Marchis i sur.

Nova zapažanja

Tim astronoma na čelu s Franckom Marchisom s Instituta SETI objavio je rezultate analize podataka promatranja asteroida Kleopatra, provedenih od 2017. do 2019. pomoću prijemnika SPHERE instaliranog na zemaljskom kompleksu teleskopa VLT.

https://kozmos.hr/najcudniji-asteroidi-ikad-pronadeni/

Razdoblja rotacije satelita

Znanstvenici su utvrdili da su periodi rotacije satelita oko glavnog tijela 1.822 i 2.745 dana, blizu su orbitalne rezonancije prosječnog kretanja 3: 2. Kleopatrina masa procijenjena je na 2,97 × 10 18 kilograma, što je znatno manje nego što se mislilo.

Oblik asteroida

Oblik asteroida, dug oko 270 kilometara, vrlo je sličan bućici s dva režnja i debelom šipkom između njih. Njegov volumetrijski ekvivalentni promjer (tj. Promjer sfere istog volumena kao predmet koji se razmatra) je 118,75 kilometara, a njegova volumetrijska prosječna gustoća procijenjena je na 3,38 grama po kubičnom centimetru.

Usporedba veličine asteroida i Čilea.Izvor: ESO / Vernazza, Marchis i sur. / ONERA, CNRS

Niska gustoća


Tako niska gustoća tijela ukazuje na njegovu značajnu poroznost, što u kombinaciji s oblikom potvrđuje trenutni scenarij njegova formiranja. Pretpostavlja se da su se u prošlosti sudarila dva asteroida, a zatim je od krhotina nastao jedan objekt.

Sateliti asteroida

Što se tiče malih satelita asteroida, istraživači vjeruju da se radi o fragmentima Kleopatre, koji su nastali tijekom sudara asteroida s drugim tijelima u prošlosti.

Rotacija

Tome u prilog ide i činjenica da se Kleopatra okreće oko svoje osi gotovo kritičnom brzinom, iznad koje će se tijelo početi urušavati. Drugim riječima, svaka smetnja ili udar s čak i manjim tijelom iznijeli bi komade asteroida koji bi mogli postati njegovi sateliti.

Pridružite se raspravi unašoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Bartels, M. (2021, September 9). Scientists fetch best images to date of ‘dog BONE’ asteroid and 2 TINY MOONS. Space.com.
• Brož, M., Marchis, F., Jorda, L., Hanuš, J., Vernazza, P., Ferrais, M., Vachier, F., Rambaux, N., Marsset, M., Viikinkoski, M., Jehin, E., Benseguane, S., Podlewska-Gaca, E., Carry, B., Drouard, A., Fauvaud, S., Birlan, M., Berthier, J., Bartczak, P., … Yang, B. (2021, September 9). An advanced multipole model FOR (216) Kleopatra triple system. Astronomy & Astrophysics.
• ESO. (n.d.). ESO captures best images yet of PECULIAR “dog-bone” asteroid.
• Pappas, S. (2021, September 9). Weird ‘dog bone’ asteroid could be a pile of cosmic rubble. LiveScience.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.