kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Stručnjaci iznenađeni pronalaskom vode i organske tvari na asteroidu
Svemir

Stručnjaci iznenađeni pronalaskom vode i organske tvari na asteroidu

voda-i-ogranske-tvari-na-asteroidu
objavljeno

Otkriće koje bi moglo promijeniti povijest života na planeti Zemlji.

2005. godine japanska sonda Hayabusa posjetila je bliski zemaljski asteroid Itokawa i sakupila uzorke njegovog materijala u hermetički zatvorenu kapsulu. 2010. isporučen je na Zemlju i premda je unutra pronađeno vrlo malo uzoraka, po prvi puta omogućeno je izravno proučavanje mineralogije i kemije “netaknutog” asteroida u svemiru.

Na temelju dobivenih podataka znanstvenici su objavili na desetke članaka, a tim više iznenađuje što donedavno nitko nije obraćao pažnju na jednu značajku strukture zrna prašine asteroida – sadrži vodu i organski materijal.

Znanstvenici su prvi put u povijesti otkrili vodu i organske tvari na asteroidu

Zbog ograničene količine asteroidnog materijala, znanstvenici su mogli proučiti samo jedno zrno prašine, ali to je bilo dovoljno za apsolutno otkriće. Po prvi puta u povijesti na površini asteroida otkrivene su voda i organske tvari.

Prema znanstvenicima, ovo je jedno od rijetkih otkrića koje ima potencijal prepraviti povijest i znanost i to nije jednostavno zato što u prošlosti nismo pronašli vodu i organsku tvar na asteroidu. To je zato što je evolucijski put sličan onome kako se život razvijao na Zemlji.

Crvenom bojom zaokruženo je minijaturno zrno prašine s asteroida Itokawa koje je korišteno za ovo istraživanje. Izvor: ISAS-JAXA

U uobičajenim slučajevima stručnjaci bi pretpostavili da ti materijali potječu sa drugog tijela i da su se našli na asteroidu Itokawa sudarom u dalekoj prošlosti. U ovom su slučaju, međutim, znanstvenici su otkrili da su se voda i organska tvar kemijski razvile na samom asteroidu, što ovo otkriće čini toliko značajnim.

Proučavajući pojedinačno zrno tla s asteroida Itokawa, znanstvenici su pronašli i nezagrijanu i zagrijanu organsku tvar što potvrđuje da je nebesko tijelo prošlo kroz različite ekstremne uvjete.

U prošlosti se znanost usredotočila na drugu vrstu asteroida kada je bila riječ o povijesti života na planeti Zemlji. To su asteroidi C-tipa bogati ugljikom koji, međutim, ne dolaze na Zemlju tako često. Asteroid Itokawa je asteroid tipa S, jedan od najčešćih tipova koji padaju na Zemlju, a ovo otkriće dokazuje da bi stručnjaci trebali usmjeriti pažnju u novom smjeru.

https://kozmos.hr/tunguska-pad-meteorita-ili-nesto-drugo-evo-sto-kazu-dokumenti-cia-e/

Buduće studije o materijalima s asteroida

Žalosno je što Hayabusa-1 nije uspio vratiti veću količinu uzoraka s asteroida Itokawa, ali Hayabusa-2 je definitivno nadoknadio neočekivani neuspjeh svog prethodnika.

Japanska reverzibilna svemirska ekspedicija Hayabusa 2, koja se na zemlju vratila u prosincu s uzorcima asteroida Ryugu, već donosi intrigantna otkrića. Prošli mjesec otkriveno je da je u dalekoj prošlosti asteroid bio izložen visokim temperaturama, koje se ne može objasniti samo toplinom Sunca.

Znanstvenici iz Japanske svemirske agencije otkrili su da su i površina Ryugua i njegova unutrašnjost zagrijani na 300 stupnjeva C. Podzemlje ne može zagrijati samo naša zvijezda, pa istraživači sugeriraju da se prije milijardi godina asteroid sudario s drugim nebeskim tijelom ili da je dobivao toplinu od većeg planetoida čiji je nekada bio dio.

Istraživači će u prikupljenim uzorcima tražiti tragove organske tvari koji bi mogli dati informacije o tome kako je točno nastao život. Najnovije otkriće vode i organske tvari iz asteroida Itokawa trebalo bi poticati znanstvenike da opsežnije analiziraju tlo iz Ryugua. Biti će potrebno mnogo vremena, ali imamo sve razloge da vjerujemo da bi znanost mogla uskoro pronaći novo objašnjenje za evoluciju života na Zemlji na temelju studija nebeskih tijela poput ova dva asteroida.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:
• Chan, Q., Stephant, A., Franchi, I., Zhao, X., Brunetto, R., Kebukawa, Y., . . . Grady, M. (2021, March 04). Organic matter and water from asteroid Itokawa.
• Morrison, R. (2021, March 04). Water and organic MATERIALS essential for life on earth are found on the surface of an asteroid.
• Roberts, L. (2021, March 04). Asteroid holds water and organic matter essential for life, first ever sample shows.
• Smith, A. (2021, March 04). Scientists shocked at water and organic material found on asteroid.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube