kozmos.hr
Svemir

Japanska letjelica Hayabusa2 i vrijedni uzorci asteroida

objavljeno

Većina pozornosti svemirskih entuzijasta fokusirana je na misiju Mars 2020 i Perseverance rover, no Hayabusa2 bila je jedna od samo četiri povratnih interplanetarnih ekspedicija u 2020. Dugo očekivan povratak na Zemlju, japanske automatske stanice Hayabusa2 s uzorcima asterioda Ryugu, dogodio se početkom prosinca prošle godine.

Ovdje možete vidjeti listu spomenutih četiri misija specifično dizajniranih kako bi vratile materijal iz Sunčevog sustava natrag na Zemlju:

Hayabusa2 automatska interplanetarna stanica lansirana je prije 7 godina, a na ljeto 2018. stigla je na površinu Ryugua. 13. studenog 2019. misija je napustila asteroid i započela svoj povratak na Zemlju.

  1. prosinca 2020. kapsula s uzorcima odvojila se od japanske Hayabusa2 stanice i krenula u pravcu Zemlje. Ostatak leta bio je pasivan, bez manevra i upotrebe motora. Jedini kritični trenutak i najriskantnija faza bilo je otpuštanje toplinskog štita i otvaranje padobrana tijekom slijetanja.

Ušla je u Zemljinu atmosferu u 11h i 28 minuta prema koordiniranom svjetskom vremenu točno kako je predvidjela Japanska Svemirska Agencija. Sletjela je na površinu još iste noći, donijevši sa sobom materijal asteroida Ryugu.


Podsjetit ću čitateljstvo da 2004. američka Genesis Return misija, s uzorcima solarnog vjetra, nije uspjela otvoriti padobran i posljedično se srušila. Zahvaljujući mekom tlu na mjestu pada, uzorci s Genesisa ipak su ostali očuvani.

Kapsula Hayabusa2 imala je blago slijetanje kod Woomera baze u Australiji. Sve je išlo prema planu, a kontejneri sa značajnom količinom kamenja i prašine asteroida postali su od neprocjenjive važnosti za znanost.

Ryugu pripada takozvanoj C-klasi asteroida što znači da je lociran daleko od Sunca te da se njegova površina sastoji uglavnom od ugljika. Znanstvenici smatraju da bi asteroid mogao sadržavati organsku materiju i ostatke iz perioda rađanja našeg Sunčevog sustava.

Istraživanjem uzoraka s Ryugua, znanstvenici će tražiti odgovore na najzanimljivije pitanje „Kako je započeo život na Zemlji?“

U međuvremenu, matična letjelica Hayabusa2 uspješno je izvršila rotaciju kako bi proletjela pored Zemlje na sigurnoj udaljenosti. Ona u narednom desetljeću nastavlja svoje istraživanje nad druga dva asteroida blizu Zemlje.

Ovdje možete pogledati službeni YouTube video slijetanja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Howell, E. (2020, December 04). Japan is bringing pieces of an asteroid to Earth this weekend. Here’s how to watch online. Retrieved December 05, 2020, from https://www.space.com/japan-hayabusa2-asteroid-sample-return-webcasts

Japan’s Hayabusa2 sends capsule carrying asteroid samples towards Earth. (2020, December 05). Retrieved December 05, 2020, from https://www.theguardian.com/world/2020/dec/05/japans-hayabusa2-sends-capsule-carrying-asteroid-samples-towards-earth

Web-Master. (n.d.). せいめい望遠鏡「はやぶさ2帰還カプセル」を捉える. Retrieved December 05, 2020, from https://www.kwasan.kyoto-u.ac.jp/general/facilities/okayama/2020/12/05/hayabusa2_20201205/

小惑星探査機「はやぶさ2」と「カプセル」をとらえた!登録日: 2020年12月5日. (n.d.). Retrieved December 05, 2020, from https://www.city.tottori.lg.jp/www/contents/1607165119585/index.html

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.