Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Hubble uočio 3 galaksije iz ranog svemira

Tri nove patuljaste galaksije su među najmračnijim sustavima koji su do sada pronađeni izvan Lokalne grupe.

Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa Hubble otkrili tri nove ultra-niske patuljaste galaksije koje su sateliti velike spiralne galaksije NGC 253. Očekuje se da će njihova istraživanja pomoći razumjeti mehanizme nastanka i evolucije galaksija te ulogu tamne tvari u njima.

Sve što trebate znati o patuljastim galaksijama i njihovom značaju za znanost

Što su patuljaste galaksije?

Patuljaste galaksije su među najčešćim sustavima zvijezda u svemiru. Proučavanje najslabijih i najmanjih predstavnika ove klase galaksija pomaže znanstvenicima razumjeti prirodu tamne tvari i mehanizme nastanka galaksija.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Dominacija tamne tvari

To je zato što su ultra-slabe patuljaste galaksije one u kojima dominira tamna tvar. Istodobno, one su kemijski manje razvijene od galaksija poput, na primjer, Mliječne staze.

Problemi

Konkretno, dva problema prihvaćenog kozmološkog modela ΛCDM povezana su s patuljastim galaksijama: problem deficita patuljastih galaksija i problem TBTF (Too Big To Fail).

Detaljniji testovi

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Novi i detaljniji testovi ΛCDM modela zahtijevaju nove promatračke podatke iz patuljastih galaksija, ne samo onih povezanih s Mliječnom stazom, već i drugih u Lokalnoj skupini ili izvan nje.

Područje oko galaksije NGC 253, istraženo u okviru programa PISCeS. Snimka iz DSS istraživanja. Ranije otkrivene patuljaste galaksije označene su plavim krugovima, nove – crvenim.Izvor: Burçin Mutlu-Pakdil i sur. / arXiv.org

Tri nove patuljaste galaksije

Grupa astronoma predvođena Burçinom Mutlu-Pakdilom sa Sveučilišta u Chicagu izvijestila je o otkriću tri nove ultra-niske patuljaste galaksije povezane sa spiralnom galaksijom NGC 253 (Galaksija kipara), koja je najsvjetlija u skupini Kipar (u blizini Lokalne Grupe) i nalazi se na udaljenosti 11,5 milijuna svjetlosnih godina od Sunca.

Korišteni instrumenti

Otkrića su napravljena u okviru programa PISCeS (Panoramic Imaging Survey of Centaurus and Sculptor); u opažanjima su sudjelovali svemirski teleskop Hubble i jedan od zemaljskih Magellanovih teleskopa.

Hubble snimio ‘vatrenu’ spiralnu galaksiju

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Karakteristike

Rezultati promatranja doveli su ukupan broj patuljastih satelita NGC 253 kojih je PISCeS otkrio na pet. Svih pet sustava sadrži uglavnom staru (∼12 milijardi godina staru), zvjezdanu populaciju siromašnu metalima, odlikuju se niskim sjajem (MV od −7 do −12) i usporedivi su s patuljastim galaksijama Mliječne staze i Andromedine Maglice.

Neki od najsitnijih sustava

Tri nove popratne galaksije NGC 253 su među najtamnijim sustavima koji se nalaze izvan Lokalne skupine. Scl-MM-dw3 je najmanji od njih, s učinkovitim polumjerom od 362 svjetlosne godine.

Lokacija i masa

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Galaksija se nalazi 264 tisuće svjetlosnih godina od NGC 253 (Galaksija kipara), a njezina zvjezdana masa iznosi 110 tisuća solarnih masa. Masa Scl-MM-dw4 usporediva je sa Scl-MM-dw3, ali je njezin efektivni radijus veći-613 svjetlosnih godina.

Udaljenosti

Udaljenost između Scl-MM-dw4 i NGC 253 procjenjuje se na oko 280,3 tisuće svjetlosnih godina. Konačno, Scl-MM-dw5 leži 313.000 svjetlosnih godina od NGC 253, ima djelotvoran radijus od 1167 svjetlosnih godina i ima zvjezdanu masu od oko 140.000 solarnih masa.

Buduća promatranja

Znanstvenici vjeruju da mnogi satelitski sustavi mogu postojati na velikim udaljenostima od NGC 253, očekuje se da će biti otkriveni u sklopu daljnjih promatranja u okviru programa PISCeS.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Clarke, A. (2021, September 1). NASA’s Hubble Space Telescope Detects ultra Weak Galactic fossils Near Sculptor’s Galaxy. Science Times.
• Florida News Times. (2021, August 31). Three new ULTRA-WEAK dwarf galaxies have been discovered.
• Mutlu-Pakdil, B., Sand, D. J., Crnojević, D., Jones, M. G., Caldwell, N., Guhathakurta, P., Seth, A. C., Simon, J. D., Spekkens, K., Strader, J., & Toloba, E. (2021, August 20). Hubble space telescope observations of NGC 253 DWARF Satellites: Discovery of three Ultra-faint dwarf galaxies. arXiv.org.
• Nowakowski, T. (2021, August 31). Three new ULTRA-FAINT dwarf galaxies discovered. Phys.org.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Čini se da vjetrovi s ruba Jupiterove Velike crvene pjege ubrzavaju, no znanstvenici i dalje ne znaju točan uzrok ovih promjena.  Vjetrovi na Velikoj...

Astronomija

Povodom 31. godišnjice, NASA-in/ESA-in svemirski teleskop Hubble snimio je fotografiju koja u usporedbi sa prethodnim promatranjima, zorno prikazuje dvojaku prirodu zvijezde AG Carinae. Fotografije...

Svemir

Proučavanje takvih asteroidnih sustava omogućuje nam da naučimo više o dinamici, evoluciji i svojstvima malih tijela u Sunčevom sustavu. VLT je snimio dosad najdetaljnije...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Svemir

Neki dokazi jasno ukazuju na to da je ovaj objekt jako hladan. No, svjetlina proučavana na drugim valnim duljinama sugerira da mora imati višu...

Svemir

  Ostatak supernove nalazi se iznad diska galaksije Mliječnoga puta: Od njega na udaljenosti od 4 tisuće svjetlosnih godina i 10 tisuća svjetlosnih godina...

Astronomija

Hubble je snimio prekrasan Einsteinov prsten sa čak šest svjetlosnih točaka. Aureola jednog udaljenog kvazara oko para galaksija Svemirski teleksop Hubble snimio je “Einsteinov...

Astronomija

Hubbleova kamera 3, snimila je udaljenu spiralnu galaksiju NGC 1385, u konstelaciji Kemijska peć. Hubbleova poznata kamera 3 s visokom ‘konjskom snagom’ NASA-in/ESA-in svemirski...

Oglas