kozmos.hr
Astronomija

Hubble snimio fotografiju umiruće galaksije

Ova fotografija, snimljena svemirskim teleskopom Hubble, prikazuje umiruću galaksiju nazvanu NGC 1947. Izvor: ESA / Hubble / NASA / D. Rosario / L. Shatz
objavljeno

Poznata pod nazivom NGC 1947 (također ESO 85-87 i LEDA 17296), galaksiju je prije gotovo 200 godina, 5. studenog 1826., otkrio astronom rođen u Škotskoj, James Dunlop, koji ju je opazio dok je proučavao noćno nebo u Australiji.

Galaksija se može vidjeti samo s južne hemisfere, u zviježđu Zlatna riba i udaljena je od nas otprilike 40 milijuna svjetlosnih godina. Radi se o lentikularnoj galaksiji, što znači da je njezin izvorni oblik bio negdje na pola puta između spiralne i eliptične galaksije. Pripada istoimenoj galaksijskoj grupi ‘NGC 1947’ zajedno s galaksijama NGC 1892 i NGC 2082.

Ostaci njenih krakova i dalje vidljivi

Tijekom posljednjih 200 godina, galaksija NGC 1947 izgubila je većinu materijala svojih spiralnih krakova koji su nekad davno kružili oko njenog središta, izjavili su astronomi iz NASA-e. Još uvijek možemo djelomično razabrati ono što je ostalo od njene strukture, zahvaljujući pozadinskom osvjetljenju milijuna i milijuna zvijezda. Na novoj Hubbleovoj slici još uvijek se mogu uočiti krhke niti preostalog plina i prašine nekadašnjih krakova.

Galaksija NGC 1947. Izvor: carnegiescience.edu
Galaksija NGC 1947. Izvor: carnegiescience.edu

Nema dovoljno materijala za formiranje novih zvijezda

Budući da galaksiji nedostaje većina materijala koji stvara zvijezde, prema Hubbleovim astronomima, vjerojatno neće stvarati nove zvijezde. U trenutku kad se gusti oblaci plina i prašine uruše pod dovoljno velikim pritiskom gravitacije, oblak stvara disk od materijala koji potiče rast novih zvijezda. S obzirom na manjak plina i prašine za stvaranje rečenih gustih oblaka, NGC 1947 će vremenom polako nestajati.

NASA je objavila ovu sliku s teleskopa Hubble nakon što je kvar u računalnom softveru neočekivano zaustavio znanstvene radnje 7. ožujka ove godine. Teleskop se srećom vratio na mrežu i ponovno započeo promatranja 11. ožujka.

Svemirski teleskop Hubble u orbiti oko Zemlje. Izvor: nasa.gov
Svemirski teleskop Hubble u orbiti oko Zemlje. Izvor: nasa.gov

https://kozmos.hr/9-intrigantnih-fotografija-teleskopa-hubble/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Brabaw K. (11.4.2021.), Hubble telescope captures striking image of a dying galaxy, space.com

de Lazaro E. (21.12.2020.), Hubble Observes Unusual Lenticular Galaxy: NGC 1947, sci-news.com

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube