kozmos.hr
Astronomija

Eksplozija nove osvjetlila zviježđe Kasiopeja, otkriće astronoma amatera

objavljeno

Najbolja stvar kod astronomije jest to da nemorate biti znanstvenik ili sturčnjak da se bavite ovom znanošću. Astronom amater iz Japana nedavno je otkrio eksploziju nove u zviježđu Kasiopeja

Astronom amater Yuji Nakamura dokumentirao je svoje otkriće, te ga prezentirao međunarodnoj astronomskoj zajednici. Otkriće nije prošlo nezapaženo, te je potvrđeno od strane profesionalnih astronoma sa Sveučilišta u Kyotu, koji rade na opservatoriju Okayama. Njihov zaključak jest da je ovo tipičan primjer kada bijeli patuljak proždire susjednu zvijezdu.

Navedeni svemirski objekt jest katalogiziran kao PNV J23244760+6111140, da bi kasnije dobio jednostavniji naziv- V1405 Cas. Činjenica da ga je prvi primjetio astronom amater Yuji Nakamura znači da ga i vi možete promatrati. Štoviše, eksplozija postaje sve svjetlija i svjetlija.

nova-kasiopeja
Ove dvije fotografije je uslikao astronom amater Yuji Nakamura. Lijevo možete vidjeti nova u sredini. Desna je uslikana par dana prije nego je eksplozija bila vidljiva. Izvor: Yuji Nakamura

Kada je prije nekoliko dana otkrivena, znanstvenici su procjenili njenu jačinu svjetlosti na magnitudu 9.6. Dan kasnije, bila je značajno svjetlija na magnitudi 7.8.( 10 je naslabija svjetlost, -1 je najveća).

Ovaj značajan događaj ocijenio je znanstvenik Kirill Sokolovsky, sa Sveučilišta Michigan, koji je prethodno otkrio eksploziju nove zvijezde u istom zvijeđžu. Sokolovsky je ponudio jednostavno znanstveno objašnjenje navedenog objekta.

Prema njegovim navodima, otkriće ove zvijezde je zanimljivo jer se ona nalazi blizu ostalih novootkrivenih zvijezda- oko 1.7 kiloarseka( 5500 svjetlosnih godina cca). Tako bliski objekti pojavljuju se jednom u svake tri godine. Još uvjek je zvijezda vidljiva kroz običan dalekozor- postaje sve svijetlija i svijetlija. Postoji mogućnost da ubrzo postane toliko svjetla da će biti vidljiva i golim okom, ali samo u najtamnijem djelu noći.

Znanstvenik je također objasnio kako se nova pojavljuje na nebu. Kada zvijezda slična našem Suncu potroši svoje nuklearno gorivo(vodik), počinje se hladiti, te na kraju završi kao bijeli patuljak.

U slučaju kada joj je druga zvijezda u bliskoj orbiti, bijeli patuljak može apsorbirati materiju sa bliskog objekta. U situaciji kada apsorbira previše materije, pokrene snažnu nuklearnu reakciju koja poveća njenu svjetlost tisuću puta na razinu da postane vidljiva golim okom.

Fotografija nove uzeta sa Središnjeg ureda za astronomske telegrame

Astronomi su također izračunali da nova izbacuje materijal na približnoj brzini od 1600 kilometara po sekundi. Ukoliko bi se mi mogli kretati ovom brzinom, trebalo bi nam svega tri dana da dođemo do Marsa.

Promatranje nove trebalo bi biti jednostavnije ljudima sa sjeverne zemljine polutke. Za početak, trebali biste pronaći zviježđe Kasiopeja.  Nova se nalazi blizu dva značajna svemirska objekta- ispod zvjezdanog klastera NGC 7654(M52) i približno 30′  jugo-istočno od prekrasne maglice Mjehur(NGC 7635).

https://kozmos.hr/pogledajte-prekrasne-maglice-i-galaksije-u-novoj-galeriji/

Astronomi još nisu dali nikakve informacije o tome koliko dugo će nova biti vidljiva na noćnom nebu. Za sada, ona postaje sve svjetlija. Nove znaju biti prilično nepredvidive. Ponekad znaju izblijediti, pa onda ponovno posvjetlili nekoliko puta, pa iz toga razloga preporučujemo promatranje što prije kako ju nebiste propustili.

Za astroljupce sa naprednom astronomskom opremom ispod stavljamo koordinate(koje je podijelio Astronomy.com) kako biste lakše pronašli novu:

  • Desno uzdizanje: 23h 24m 47.60s
  • Odstupanje: +61° 11′ 14.0″

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• AAVSO. Alert notice 735: Nova IN Cassiopeia: N CAS 2021 = Pnv J23244760+6111140 = CzeV3217.
• Japanese amateur Astronomer discovers new Nova in Cassiopeia.
• Klesman, A. (2021, March 19). Observe: There’s a New nova you can see in Cassiopeia right now.
• Tran, T. (2021, March 20). A new object just appeared in this constellation.