Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Dobro poznata molekula pronađena na drugom planetu

Umjetnička impresija ultra vrućeg Jupitera WASP-33b koji u sastavu atmosfere sadrži hidroksilnu molekulu. Izvor: NASA

Ovakva molekula još nikada nije pronađena u atmosferi nekog drugog planeta

Hidroksil(OH) se u Zemljaskoj atmosferi formira kada vodena para dođe u interakciju sa kisikom. Do nedavno, znanstvenici ovu molekulu nisu pronalazili  u atmosferama planeta koji orbitiraju oko drugih zvijezda. Nedavno je objavljeno kako su astronomi pronašli ovu molekulu na planetu sa iznimno zanimljivim uvjetima.

Astronomi sa Trinity College-a iz Dublina, te Sveučilišta Queens iz Belfasta proučavali su egzoplanet WASP-33b, koji je iznimno zanimljiv i prikladan za atmosferske studije.

WASP-33b orbitira oko zvijezde HD 15082 u zvijeđžu Andromeda, koja se nalazi 400 svjetlosnih godina od Sunca, te je poznata po vrućim Jupiterima. Prosječna udaljenost planeta i zvijezde je 39 milijuna kilometara. Usporedbe radi, prosječna udaljenost Merkura i Sunca je 58 milijuna kilometara. Rezultat ove udaljenosti je površinska temperatura planeta od 2500 °C.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pri ovim temperaturama, kemijski spojevi u atmosferi emitiraju radijaciju sa različitim spektralnim otiskom, što dozvoljava astronomima da ih razlikuju od radijacije zvijezde. Astronomi su ovo otkriće ostvarili pomoću teleskopa Subaru.

Astronomi vjeruju kako u ekstremnim uvjetima kakvi vladaju na planetu WASP-33b, hidroksil (OH) nastaje podjelom vodene pare. Iako su astronomi detektirali samo male količine ovih molekula, ovo je svejedno vrlo važno otkriće.

Evo kako zalasci Sunca izgledaju na drugim planetima

Ovo je prvo ovakvo otkriće u povijesti, te dokazuje kako astronomi počinju proučavati sastave udaljenih planeta u detalje, čak i sa trenutačno dostupnim instrumentima. Možemo samo zamisliti kakva ćemo otrkića postići sa lansiranjem novih teleskopa u narednim godinama.

Instrumenti koji su korišteni prilikom ovog istraživanja su InfraRed Doppler(IRD), novija tehnologija sposobna za detektiranje atoma i molekula u atmosferama.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Za sada su mogućnosti ovog instrumenta ograničene na vruće planete, ali u bliskoj budućnosti se pretpostavlja da će se razviti slični instrumenti i tehnike koji će moći promatrati hladnije planete i planete sličnije Zemlji.

Slično nedavno otkriće

Prošli tjedan, NASA je objavila da su znanstvenici pronašli metanol po prvi puta u toplom protoplanetarnom disku koji okružuje mladu zvijezdu HD 100546. Metanol je tamo najvjerojatnije stigao iz mežuzvjezdanog medija.

Pošto ne postoje uvjeti za formiranje metanola u toplom disku, znanstvenici su zaključili kako su čestice leda bogate metanolom ušle u disk iz tamnih oblaka plina i prašine, ili pak iz vanjskih dijelova diska gdje su postojali uvjeti za njegovo formiranje.

Druga verzija se čini manje izgledna, što znači da je vjerojatnije da je metanol ušao u disk iz međuzvjezdanog medija.

Ovo otkriće znači da se “građevni blokovi” prebiotičkih molekula mogu skladištiti u protoplanetarnim diskovima tijekom njihove evolucije, te posljedično biti dijelom planeta i manjih svemirskih objekata.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

• EurekAlert. (n.d.). Astronomers detect first ever hydroxyl molecule signature in an exoplanet atmosphere.
• Northon, K. (2015, June 11). NASA’s Hubble Telescope Detects ‘Sunscreen’ Layer on Distant Planet.
• Nugroho, S. K., Kawahara, H., Gibson, N. P., de Mooij, E. J. W., Hirano, T., Kotani, T., … Vievard, S. (2021, March 4). First Detection of Hydroxyl Radical Emission from an Exoplanet Atmosphere: High-dispersion Characterization of WASP-33b using Subaru/IRD.
 Paul M. Sutter, U. T. (n.d.). A Common Earth Molecule Is Detected For The First Time in an Exoplanet’s Atmosphere.
• Sutter, P. M. (2021, May 10). Hydroxyl (OH) Seen for the First Time in an Exoplanet Atmosphere.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Svemir

Jeff Bezos postao je drugi milijarder koji je otputovao u svemir, nakon uspjeha Richarda Bransona početkom ovog mjeseca. Natjecanje između milijardera vlasnika svemirskih poduzeća...

Svemir

Fosfin koji je pronađen u Venerinoj atmosferi najvjerojatnije nije nastao zbog utjecaja živih bića, nego nastaje zbog jakih vulkanskih erupcija i oblaka sumporne kiseline....

Svemir

Znanstvenici nisu ni uzeli u razmatranje jednu od glavnih teorija o nastancima aurora, unatoč činjenici da one na Zemlji nastaju zbog sličnog mehanizma. Tim...

Oglas