kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Astronomi ucrtali 25.000 crnih rupa na zapanjujuću kozmičku kartu
Svemir

Astronomi ucrtali 25.000 crnih rupa na zapanjujuću kozmičku kartu

Crne rupe-mapirane-slika-kozmička karta
objavljeno

Objavljena je još jedna nevjerojatna karta neba, koja ovog puta prikazuje 25 000 supermasivnih crnih rupa.

Međunarodna skupina astronoma objavila je kartu neba koja prikazuje preko 25 000 supermasivnih crnih rupa. To je do danas najdetaljnija niskofrekventna karta.

Na prvi pogled nebo prikazano na karti može izgledati posuto zvijezdama. Ali nemojte žuriti sa zaključcima, jer zapravo su svjetleći objekti na slici supermasivne crne rupe. Njihova luminiscencija je radio emisija materije koju rupe odbijaju.

Kompaktnost svemirske karte ne bi trebala zavarati: udaljenosti između objekata na njoj dosežu milijune svjetlosnih godina. To je zato što su sve prikazane crne rupe smještene u različitim galaksijama daleko jedna od druge. To, naravno, ne znači da su to sve crne rupe na ovom području.

Sama karta za znanstvenike je rezultat dugogodišnjeg napornog rada s izuzetno složenim astronomskim podacima. Da bi projekt oživio, istraživači su morali izmisliti nove metode pretvaranja radio signala u vizualnu sliku prostora. Znanstvenici su koristili superračunala, čiji algoritmi automatski ispravljaju iskrivljenja uzrokovana ionosferom svake 4 sekunde.Upravo to iskrivljenje glavni je problem lociranja nebeskih objekata.

U ovoj verziji mape neba, supermasivne crne rupe su u bijeloj boji. Važno je napomenuti da svaka crna rupa predstavlja pojedinačnu galaksiju što znači da to nisu sve crne rupe u ovom smjeru noćnog neba.Izvor: LOFAR / LOL survey.

Dobivena karta kombinacija je 256 sati promatranja sjeverne nebeske hemisfere. Promatranja su provedena na 52 stanice uključene u instalaciju LOFAR, radio interferometar koji omogućuje astronomska promatranja na niskim frekvencijama.

Nova svemirska karta neba pokriva 4% sjeverne hemisfere. Omogućuje ne samo da se vidi lokacija crnih rupa, već i da se bolje razumije struktura Svemira koja je nevjerojatnih razmjera. Astronomi planiraju nastavizti s ovakvim radom i u budućnosti, sve dok ne mapiraju cijelo sjeverno nebo.

Snimanje crnih rupa u radijskom dometu nije lak zadatak, ali uz pomoć naprednih LOFAR antena, znanstvenici mogu nastaviti svoja promatranja i rad. Veličina karte doslovno nas podsjeća koliko je svemir neizmjeran. Na samo 4% sjevernog neba nalazi se više od 25.000 supermasivnih crnih rupa, a to vjerojatno nisu ni sve postojeće, već samo one vidljive našom trenutnom tehnologijom.

Ovo je projekt koji vjerojatno nikada neće biti dovršen, čak i ako znanstvenici uspiju  mapirati cijelo nebo. Kako tehnologija bude napredovala, astronomi će vidjeti sve više i više supermasivnih crnih rupa i karta će se morati ažurirati. Naravno, stručnjaci se zbog toga neće morati dugo brinuti. Trebale su godine da se analiziraju podaci za ovaj mali dio noćnog neba. To je ogroman uspjeh, ali popunjavanje karte nesumnjivo će potrajati još mnogo godina.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram- t.me/kozmoshr

• Astronomen PUBLICEREN kaart met 25.000 Superzware Zwarte gaten. (n.d.). Retrieved February 22, 2021, from https://www.astronomie.nl/nieuws/astronomen-publiceren-kaart-met-25000-superzware-zwarte-gaten-2683
• De Gasperin, F. (n.d.). The LOFAR LBA Sky Survey?
• Leiden University. (2021, February 19). Astronomers publish map showing 25,000 supermassive black holes.
• Malewar, A. (2021, February 20). A map of the Sky showing over 25,000 supermassive black holes.
• Robitzski, D. (2021, February 19). Behold this sky map of 25,000 supermassive black holes.

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube