kozmos.hr
Astronomija

Asteroid Bennu mogao bi biti fragment drevnog oceanskog svijeta

NASA potvrđuje nalaz vode i ugljika u uzorku s asteroida Bennu
objavljeno

Uzorci doneseni na Zemlju s asteroida Bennu u sklopu NASA-ine misije OSIRIS-REx sadrže fosfatnu koru u koncentraciji kakva je zabilježena na oceanima drugih svjetova, poput Saturnovog mjeseca Encelada. “Dante Lauretta, s sveučilišta Arizone i glavni istraživač misije OSIRIS-REx, za Space.com izjavio je: “Asteroid Bennu bi mogao predstavljati fragment nekadašnjeg oceanskog svijeta. Iako je to još uvijek u domeni spekulacija, trenutno je to najbolja hipoteza koja bi mogla objasniti porijeklo tog materijala.”

Među prvim nalazima iz 200 miligrama uzoraka, koje znanstvenici već analiziraju, je da materijal s asteroida iskazuje “jedinstvene i neusporedive izotopske karakteristike u odnosu na sve što imamo u našoj zbirci meteorita, što je iznimno uzbudljivo”, istaknuo je Lauretta.

Lauretta kaže: “Postoji čitav spektar materijala do kojeg nikada nećemo moći pristupiti ako se ograničimo samo na meteorite. Većina meteorita koji prežive svoje plameno putovanje kroz Zemljinu atmosferu i koji su naknadno pronađeni jesu fragmenti asteroida. Međutim, identifikacija svemirske stijene iz koje potječu često je izazovna.”


Fosfatna kora

Lauretta je objasnila da uzorci OSIRIS-REx-a sadrže fosfatnu koru, koja do sada nije zabilježena u meteoritima. Ove visoke koncentracije fosfata detektirane su na oceanima izvan Zemlje. Primjerice, na Saturnovom mjesecu Enceladu fosfati, ključni elementi za život, prisutni su u mnogo većim razinama nego u Zemljinim oceanima.

“Asteroid Bennu mogao bi biti dio drevnog oceanskog svijeta. To je još uvijek predmet spekulacija. No, trenutačno je to najjasniji trag koji imamo za objašnjenje podrijetla tog materijala”, pojašnjava Lauretta. “Raspoložimo s više od 1000 čestica većih od pola milimetra, 28 čestica većih od centimetra, dok najveća čestica mjeri 3,5 centimetra”, objasnio je Lauretta govoreći o materijalu koji je primljen u rujnu. “Stoga, naša kolekcija sadrži iznimno velike komade.”

Uzorci Bennua obiluju količinama vode zaključane u mineralima poput glinenih materijala te su bogati ugljikom, dušikom, sumporom i fosforom. Uzorci OSIRIS-REx-a predstavljaju najveći neokrnjeni rezervoar takvog materijala na Zemlji. “Pred nama je dugotrajan posao”, naglasio je Lauretta.

“Ovo je ogromna količina uzoraka za nas”, izjavio je Lauretta, dodajući kako se sada uzorci Bennua proučavaju širom svijeta. Detalji otkrića bit će predstavljeni na sljedećoj 55. Konferenciji o lunarnoj i planetarnoj znanosti u The Woodlandsu, Texas. Više od 70 sažetaka znanstvenih radova bit će predstavljeno na tom prestižnom skupu, rekao je Lauretta. “Od ožujka će sve biti otkriveno svijetu. Stoga ekipa naporno radi”, dodaje Lauretta.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.