kozmos.hr
Astronomija

NASA će danas otkriti prve slike uzorka povijesnog asteroida

NASA-ina OSIRIS-REx uspješno dostavila uzorke s asteroida Bennu na Zemlju
objavljeno

NASA-in svemirski brod, OSIRIS-REx, sakupio je uzorke stijena i prašine s asteroida Bennu 2020. godine. Nakon što je kapsula s ovim dragocjenim teretom uspješno sletjela u pustinji Utah prije nešto više od dva tjedna, svijet će imati priliku vidjeti prve slike tih uzoraka.

Ti uzorci sada se pažljivo analiziraju u specijaliziranom laboratoriju NASA-inog Johnsonovog svemirskog centra u Houstonu.

NASA će održati konferenciju za medije koja će biti prenošena uživo u 17:00 po Hrvatskom vremenu, gdje će javnost imati priliku vidjeti fotografije i dobiti preliminarne znanstvene analize.

Posebnost ove misije

Iako OSIRIS-REx nije prvi svemirski brod koji je sakupljao uzorke s asteroida – Japan je to postigao dvaput, 2010. i 2020. – količina prikupljenog materijala čini ovu misiju iznimnom. Dok je japanski Hayabusa2 vratio samo 5,4 grama, OSIRIS-REx je donio čak 250 grama.

Bennu je bio cilj zbog pretpostavke da je bogat organskim spojevima. Smatra se da su asteroidi poput Bennua mogli dopremiti organske materijale i vodu na Zemlju kroz sudare prije milijardi godina. Bennuova orbita, koja se preklapa s Zemljinom, također je olakšavajući faktor ove misije.

Jedno od najvećih iznenađenja bilo je otkriće “dodatnih čestica” – crne prašine i krhotina na sakupljaču uzoraka. Uz to, tijekom prikupljanja uzoraka, prepreka je nastala kada se klapna sonde nije pravilno zatvorila, što je uzrokovalo gubitak dijela materijala.

Podaci prikupljeni od strane svemirskog broda mogu pružiti dublje razumijevanje o asteroidima poput Bennua. Osim znanstvenih spoznaja, razumijevanje sastava Bennua moglo bi biti ključno u budućnosti, posebno ako bude potrebno mijenjati njegovu putanju kako bi se izbjegla potencijalni sudar sa Zemljom.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube