kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Misija OSIRIS-REx NASA-e nadmašila cilj prikupljanja uzoraka s asteroida
Svemir

Misija OSIRIS-REx NASA-e nadmašila cilj prikupljanja uzoraka s asteroida

OSIRIS-REx. Izvor: Nasa.gov.
objavljeno

Tim koji se bavi obradom uzoraka asteroida Bennu u sklopu NASA-e uspio je izdvojiti i prikupiti 70,3 grama stijena i prašine iz opreme za uzimanje uzoraka, čime je premašen cilj agencije da se na Zemlju vrati najmanje 60 grama materijala.

No, tu dobre vijesti ne prestaju. Naime, još uvijek postoji dodatni materijal iz misije OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security–Regolith Explorer) koji tek treba prikupiti.

Dosad obrađeni uzorak obuhvaća stijene i prašinu koje su se nalazile na vanjskom dijelu glave uzorkivača, ali i dio glavnog uzorka iz samog središta glave, do kojeg se došlo preko mijelarnog poklopca. Dodatni materijal koji se još uvijek nalazi unutar glave uzorkivača, a koji nosi naziv Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM), planira se ukloniti u kasnijem terminu, što će dodatno povećati ukupnu masu uzorka.

Nova taktika

Proteklog tjedna, tim smješten u Johnson Space Centeru NASA-e u Houstonu promijenio je taktiku prilikom otvaranja glave TAGSAM-a, unutar koje se nalazila većina stijena i prašine prikupljenih od strane svemirske letjelice 2020. godine. Nakon nekoliko pokušaja uklanjanja, otkriveno je da se dva od 35 spojnica na glavi TAGSAM-a ne mogu odstraniti s postojećim alatima koji su odobreni za upotrebu unutar OSIRIS-REx komore. Tim intenzivno radi na razvijanju i primjeni novih metoda za izvlačenje materijala iz glave, istovremeno se brinući da uzorak ostane siguran i netaknut.

Kao prvi korak, timu je uspjelo pristupiti dijelu materijala pridržavajući poklopac i uklanjajući uzorak pomoću pincete ili grabilice, ovisno o veličini materijala. Ova metoda prikupljanja i čuvanja materijala, zajedno s prethodnim prikupljanjem materijala smještenog izvan glave, rezultirala je ukupnom masom koja premašuje zahtjevanih 60 grama.

Ok, što slijedi?

U narednim tjednima, tim će razvijati i uvježbavati novu proceduru za uklanjanje preostalog uzorka asteroida iz glave uzorkivača TAGSAM, dok istovremeno obrađuje materijal prikupljen ovaj tjedan. Znanstveni tim misije OSIRIS-REx također će nastaviti s planom karakterizacije izdvojenog materijala i počet će analizu glavnog uzorka koji je do sada dobiven.

Svi radovi na prikupljenim uzorcima izvode se unutar specijalizirane komore, pod stalnim protokom dušika, kako bi se spriječilo izlaganje uzorka Zemljinoj atmosferi i očuvalo njegovo izvorno stanje za buduće znanstvene analize. Alati koji se predlože za izvlačenje preostalog materijala iz glave moraju biti prilagođeni za upotrebu unutar komore i ne smiju ugroziti znanstvenu vrijednost prikupljenog materijala, a sve procedure moraju biti u skladu s visokim standardima čistoće prostora.

Dok se razvija procedura za pristup preostalom dijelu materijala, tim je uklonio glavu TAGSAM-a iz aktivnog protoka dušika unutar komore te ju je pohranio u poseban spremnik za prijenos, zapečaćen O-prstenom i okružen zapečaćenom teflonskom vrećicom, kako bi se osiguralo da se uzorak čuva u sigurnom i stabilnom okolišu bogatom dušikom.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube