Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Astronomija

10 nevjerojatnih slika snimljenih svemirskim teleskopom Hubble

svemirska maglica-ostatak supernove-supernova
Ova veličanstvena Hubbleova slika prikazuje svemirsku maglicu vela, jedan od najproučenijih ostataka supernove u svemiru.Izvor: NASA, ESA i Hubble Heritage Team (STScI / AURA)

Pogledajte ljepotu Svemira kroz Hubbleovu leću.

NASA je 24. travnja 1990. pokrenula jednu od svojih najuspješnijih misija još od lunarnog programa Apollo, misiju Discovery STS-31 s astronautima Lauren Shriver, Charlesom Boldenom, Stephenom Hawleyem i Bruceom McKendelsom i Catherine Sullivan. Njihov je zadatak bio lansiranje svemirskog teleskopa Hubble, kojeg su stvorili Sjedinjene Države i Europa. To je označilo početak slavnog doba fotografije i istraživanja svemira koje traje još i danas.

Većina ljudi površno poznaje povijest Hubblea – “lansirali su teleskop i onda je NASA shvatila da postoji kvar”. Prošlo je nekoliko tjedana prije nego što je Hubble poslao prve fotografije, a vodstvo projekta pronašlo je sfernu aberaciju. Do svog povratka astronauti Discoverya nisu znali za kvar.

Međutim, njihova misija nije bila nimalo glatka. Nakon završetka lunarnih misija Apollo, NASA-ini astronauti obično su letjeli u niskoj Zemljinoj orbiti, na nadmorskoj visini od oko 300-400 kilometara. Ali Hubble je trebao biti lansiran u puno višu orbitu kako bi izbjegao pad na Zemlju zbog trenja sa Zemljinom atmosferom.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Discovery se uzdigao  600 kilometara iznad površine zemlje! To je astronautima omogućilo hvatanje velikih i teško uočljivih geografskih struktura s malih visina. U brod su natovarene dvije IMAX kamere, što je dovelo do izlaska filma “Sudbina u svemiru” 1994. godine.

Iako nema problema s letenjem na takvoj visini i snimanjem Zemlje, pravi problemi nastali su uklanjanjem Hubblea iz teretnog prostora Discoveryja. Jedan od solarnih panela teleskopa odbio se otvoriti.

Dok su kontrolori na Zemlji razmišljali da zapovjede Hubblu da u potpunosti postavi svoje solarne panele, astronauti Bruce McKendalls i Catherine Sullivan pripremali su se za hitnu svemirsku šetnju. Na kraju, to nije bilo potrebno- solarni paneli su postavljeni slanjem naredbi sa Zemlje.

Nakon što je Hubble lansiran u orbitu, shuttle se podosta odmaknuo dok su zemaljske posade započele provjeravati svoje sustave. Pregledani su samo najosnovniji sustavi odgovorni za ispravnu orijentaciju teleskopa, kontrolu leta i proizvodnju električne energije – aktivacija znanstvenih instrumenata i prve fotografije planirane su za kasnije.

Zbog toga astronauti a nisu znali za zrcalni nedostatak. Dobra vijest bila je da nije utvrđen niti jedan drugi problem. Inače, Discovery bi morao približiti se, dohvatiti Hubble, vratiti ga u teretni prostor i vratiti na Zemlju.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Discovery se sigurno vratio 29. travnja 1990. godine, a astronauti su se, kao i svi drugi iz NASA-inog tima, radovali primanju prve slike. Zvijezda HD96755 fotografirana je, te je slika poslana na Zemlju 20. svibnja.

Teleskop Hubble-prva slika zvijezde

Lijevo: zračna fotografija zvijezde HD96755. Desno – fotografija snimljena svemirskim teleskopom Hubble.Izvor: Lijevo: E. Persson (zvjezdarnica Las Campanas, Čile) / zvjezdarnice Carnegie Instituta iz Washingtona; Desno: NASA, ESA i STScl

Iako je Hubbleova slika bila nedvojbeno bolja od one zemaljskih teleskopa, subjekt je bio mutan. Utvrđeno je da je problem u zrcalu teleskopa. Prije lansiranja smatralo se da je najpreciznije uglancano zrcalo, ali pokazalo se da je za 2,2 mikrona ravnije od očekivanog – tj. za 1/50 ljudske vlasi kose. Sitnica , kažete. Ali ta sitnica dovodi do ozbiljne sferne aberacije.

Ali NASA nije svemirska agencija koja će ikada odustati. Ubrzo su smislili plan spašavanja svemirskog teleskopa. Naravno, za plan je trebalo vremena – u ovom slučaju tri godine. Tri godine šala i poražavajućih kritika! Ali za to vrijeme stvoren je COSTAR uređaj za korekciju optike. NASA-in izbor za dizajn instrumenta pao je na Ball Aerospace, koji je sljedećih 26 mjeseci neumorno radio.

Napokon, u prosincu 1993., Endeavour shuttle poletio je s astronautima Richardom Cowiejem, Kennethom Bauersocksom, Storyjem Musgraveom, Claudeom Nicolierom, Jeffreyem Hoffmanom, Markom Leejem i Stephenom Smithom. Uspješno su instalirali instrument COSTAR i 31. prosinca, kada je teleskop ponovno slikao, rezultat je bio potpuno drugačiji.

Hubble teleskop-galaksija

Fotografija prije (lijevo) i nakon korekcije.Izvor: NASA

Napokon, tri godine nakon prvotnog plana, Hubble je bio spreman započeti svoj stvarni posao koji traje i danas, gotovo 30 godina kasnije. Naravno, s vremenom je Hubble u nekoliko navrata nadograđivan i unapređivan u skladu s najnovijim tehnologijama. Kako bismo procijenili stvarno djelo Hubblea, odabrali smo 10 najnevjerojatnijih slika nebeskih objekata ikad snimljenih teleskopom. Uživajte!

maglica-tarantula-hubble

Ova Hubbleova slika prikazuje središnje područje maglice Tarantula, smještene u Velikom Magellanovom oblaku.Izvor: NASA, ESA i P. Crowther (Sveučilište Sheffield)

 

maglica-majmunska-glava-hubble

Portret mozaika infracrvene svjetlosti malog dijela maglice Majmunska glava.Izvor: NASA, ESA i Hubble Heritage Team (STScI / AURA)

 

maglica-mjehur-hubble

Maglica Mjehur, znanstveno poznata kao NGC 7635. Izvor: NASA, ESA i Hubble Heritage Team (STScI / AURA)

 

eta-carinea-klatne-zvijezde

Hubble-ova slika Eta Carinae, divovske klatne zvijezde koja se nalazi 7.500 svjetlosnih godina od Zemlje.Izvor: NASA, ESA, N. Smith (Sveučilište u Arizoni) i J. Morse (BoldlyGo Institute)

 

dvije-maglice-crvena-i-plava

Ovaj Hubbleov portret prikazuje dvije maglice – divovsku crvenu NGC 2014 i plavu NGC 2020, koje su obje u Velikom Magellanovom oblaku.Izvor: NASA, ESA i STScI

 

spiralna-galaksija-hubble

Slika spiralne galaksije M100 Hubbleove Wide Field Camera 3 koja je instalirana 2009. godine tijekom posljednje misije servisiranja. Izvor: NASA, ESA i Judy Schmidt

 

zastor-prašine-duh-kasiopeje-hubble

Zastor plina i prašine poznat kao Duh Kasiopeje.Izvor : NASA, ESA i STScI Priznanje: H. Arab (Sveučilište u Strasbourgu)

 

maglica-laguna-hubble

Ova Hubbleova slika prikazuje snažno ultraljubičasto zračenje čudovišne mlade zvijezde smještene u maglici Laguna.Izvor : NASA, ESA i STScI

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Čini se da vjetrovi s ruba Jupiterove Velike crvene pjege ubrzavaju, no znanstvenici i dalje ne znaju točan uzrok ovih promjena.  Vjetrovi na Velikoj...

Astronomija

Povodom 31. godišnjice, NASA-in/ESA-in svemirski teleskop Hubble snimio je fotografiju koja u usporedbi sa prethodnim promatranjima, zorno prikazuje dvojaku prirodu zvijezde AG Carinae. Fotografije...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Proučavanje takvih asteroidnih sustava omogućuje nam da naučimo više o dinamici, evoluciji i svojstvima malih tijela u Sunčevom sustavu. VLT je snimio dosad najdetaljnije...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Oglas