Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Znanstvenici uspješno popravili Hubble

Stručnjaci nisu bili sigurni hoće li Hubble ikada nastaviti svoj znanstveni rad.

NASA-ini stručnjaci uspješno su prenijeli teleskop Hubble u rezervne jedinice odgovorne za rad znanstvenih instrumenata. Izvor kvara teleskopa bio je regulator električne energije u napajanju. Hubble bi se uskoro trebao vratiti u svoje slavne dane i nastaviti svoj znanstveni rad.

Kronologija nedavnih kvarova teleskopa Hubble

U ljeto 2021. godine dogodio se jedan od najvećih poremećaja u radu teleskopa Hubble – počevši od 13. lipnja, teleskop je bio u sigurnom načinu rada i nije provodio znanstvena promatranja.

U početku se pretpostavljalo da je računalo NSSC-1, odgovorno za upravljanje i koordinaciju rada znanstvenih instrumenata, zakazalo , ali njegovo ponovno pokretanje i pokušaji prebacivanja na rezervnu memorijsku jedinicu nisu uspjeli.

Tada se pažnja stručnjaka usmjerila na druge osumnjičene – jedinicu CU / SDF (Command Unit / Science Data Formatter) koja je odgovorna za formatiranje i slanje naredbi i podataka te upravljačku jedinicu napajanja teleskopa Hubble.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

9 intrigantnih fotografija teleskopa Hubble

14. srpnja, nakon dugotrajnih provjera i raznih ispitivanja, NASA je konačno utvrdila uzrok kvara teleskopa Hubble koji je ležao u jedinici za upravljanje snagom. Sadrži regulator snage koji napaja računalo korisnog tereta s pet volti. Ako napon padne ispod ili premaši prihvatljivu razinu, računalo korisnog tereta automatski će se isključiti.

Inženjeri su došli do zaključka da ili regulator nije u redu i neprestano napaja računalo prevelikom voltažom ili se sekundarni zaštitni krug računala razgradio i ne može izaći iz zabranjenog stanja.

Budući da svi napori stručnjaka nisu doveli do obnavljanja napajanja, odlučeno je aktivirati prethodno planirani postupak za prelazak na redundantne module, uključujući redundantni regulator snage.

Promjena je započela 15. srpnja, a dan kasnije agencija je izvijestila da je uspješna. Nakon toga, računalo korisničkog tereta u stanju pripravnosti ponovno je uključeno, napunjeno softverom za let i vraćeno u uobičajeni način rada.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Inženjeri sada nadgledaju opremu kako bi bili sigurni da sve radi ispravno, te započinju postupak obnavljanja znanstvenih instrumenata koji su još uvijek u sigurnom načinu rada. Nakon toga bit će kalibrirani, a tek onda će se teleskop moći vratiti punopravnom znanstvenom radu.

Teleskop Hubble nalazi se u niskoj zemaljskoj orbiti više od 30 godina i prošlo je više od deset godina od zadnjeg popravka ili nadogradnje. Posljednji put astronauti su poslani u teleskop 2009. godine kada je došlo do kvara na CU / CDF modulu. Od tada je došlo do brojnih kvarova koji su prevladani bez potrebe za cijelom inženjerskom misijom.

Srećom, teleskop Hubble preživio je još jednu oluju i nastavit će svoja promatranja. Vjerujem da je nužno da traje sve dok sljedeća generacija teleskopa ne počne s radom. Već nam je pružio dovoljno dostupnih podataka za jedno desetljeće analize, ali gubitak Hubblea svejedno će biti tužan dan za znanost.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

• Clery, D., Ibrahim, M., Fritts, R., Oza, A., & Viveros, A. (2021, July 16). ‘Hubble is back!’ Famed space telescope has new lease on life after computer swap appears to fix glitch. Science.
• Gohd, C. (2021, July 16). NASA revives ailing Hubble Space Telescope with switch to backup computer. Space.com.
• HubbleSite. (n.d.). Operations Underway to Restore Payload Computer on NASA’s Hubble Space Telescope: Status Updates.
• Jenner, L. (2021, June 16). NASA Returns Hubble Space Telescope to Science Operations. NASA.

Pročitaj više

Svemir

Čini se da vjetrovi s ruba Jupiterove Velike crvene pjege ubrzavaju, no znanstvenici i dalje ne znaju točan uzrok ovih promjena.  Vjetrovi na Velikoj...

Astronomija

Povodom 31. godišnjice, NASA-in/ESA-in svemirski teleskop Hubble snimio je fotografiju koja u usporedbi sa prethodnim promatranjima, zorno prikazuje dvojaku prirodu zvijezde AG Carinae. Fotografije...

Svemir

Proučavanje takvih asteroidnih sustava omogućuje nam da naučimo više o dinamici, evoluciji i svojstvima malih tijela u Sunčevom sustavu. VLT je snimio dosad najdetaljnije...

Svemir

Tri nove patuljaste galaksije su među najmračnijim sustavima koji su do sada pronađeni izvan Lokalne grupe. Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa Hubble otkrili tri...

Astronomija

Hubble je snimio prekrasan Einsteinov prsten sa čak šest svjetlosnih točaka. Aureola jednog udaljenog kvazara oko para galaksija Svemirski teleksop Hubble snimio je “Einsteinov...

Astronomija

Hubbleova kamera 3, snimila je udaljenu spiralnu galaksiju NGC 1385, u konstelaciji Kemijska peć. Hubbleova poznata kamera 3 s visokom ‘konjskom snagom’ NASA-in/ESA-in svemirski...

Svemir

Komet su vjerojatno vidjeli naši stari preci. Astronomi koji su koristili svemirski teleskop Hubble otkrili su da je komet C / 2019 Y4 (ATLAS),...

Svemir

Duge uske niti prašine koje okružuju i hrane crne rupe u središtima galaksija mogle bi biti prirodni uzrok zamračenja središta mnogih galaksija. Misteriozne crne...

Oglas