kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici uočili misteriozni objekt dubokog svemira na Mliječnoj stazi
Svemir

Znanstvenici uočili misteriozni objekt dubokog svemira na Mliječnoj stazi

objavljeno

Neki dokazi jasno ukazuju na to da je ovaj objekt jako hladan. No, svjetlina proučavana na drugim valnim duljinama sugerira da mora imati višu temperaturu od očekivane. Zbog toga je objekt dobio nadimak “Nesreća”.

Astronomi su otkrili svojstva neobičnog smeđeg patuljka WISE 1534-1043, nadimka “Nesreća”. Ispostavilo se da je to bio vrlo star i hladan prvi predstavnik pod-patuljaka tipa Y koji su slični Suncu. Rezultati rada ukazuju na to da u blizini Sunca može postojati mnogo više suhoparnih smeđih patuljaka nego što se ranije mislilo.

Sve što trebate znati o čudnom duboko-svemirskom objektu pod nazivom “Nesreća”

Što je smeđi patuljak?

Smeđi patuljci su posrednici između divovskih planeta i zvijezda. Zbog nedostatka mase u njihovim dubinama, reakcije fuzije uz sudjelovanje vodika se ne mogu dogoditi, međutim, reakcije nuklearnog izgaranja litija i deuterija mogu se nastaviti.

Karakteristike


S godinama se smeđi patuljci hlade i njihova svjetlina opada, pa je teško pronaći i proučiti najhladnije predstavnike ove klase, čije su efektivne temperature ispod 450 Kelvina. To se može usporediti s metalima, koji mijenjaju boju od svijetlo bijele kada se maksimalno zagriju do tamnocrvene kada se ohlae.

Ova ilustracija objašnjava razliku između planeta, smeđih patuljaka i zvijezda.Izvor: NASA/JPL-Caltech

Smeđi patuljci Y-tipa

Trenutno je poznato 50 smeđih patuljaka tipa Y i njihova istraživanja mogu puno reći o evoluciji takvih objekata.

Neobičan smeđi patuljak

Grupa astronoma predvođena Davyjem Kirkpatrickom s Kalifornijskog tehnološkog instituta objavila je rezultate analize promatranja neobičnog smeđeg patuljka WISE 1534-1043 pomoću svemirskih teleskopa WISE, Spitzer i Hubble, kao i Keckovog zemaljskog opservatorija.

https://kozmos.hr/male-zvijezde-smedi-patuljci-i-plinoviti-divovi/

Otkriće i početna zapažanja

WISE 1534-1043 prvotno je prošle godine otkrio civilni znanstvenik Dan Caselden, koji je analizirao podatke promatranja sa svemirskog infracrvenog teleskopa WISE. Analiza sjaja objekta WISE 1534-1043 zbunila je astronome budući da se podaci dobiveni na različitim valnim duljinama očito ne poklapaju.

Temperatura

Neki dokazi jasno ukazuju na to da je ovaj objekt jako hladan. No, svjetlina proučavana na drugim valovima sugerira da mora imati višu temperaturu od očekivane. Zbog toga je patuljak dobio nadimak “Nesreća”.

Tamna mrlja koja se kreće s lijeve strane je čudan objekt nadimka “Nesreća”. To je smeđi patuljak s osobito zanimljivim karakteristikama.Izvor: NASA/JPL-Caltech/Dan Caselden

Objekt dubokog svemira nazvan “Nesreća”

Istraživači su utvrdili da je WISE 1534-1043 udaljen 53,1 svjetlosnih godina od Zemlje i da se kreće velikom bočnom brzinom-207,4 kilometra u sekundi. Podaci promatranja ne odgovaraju modelu vrlo mladog smeđeg patuljka, egzoplanete izbačene iz njegova sustava ili ultrahladnog bijelog patuljka.

Neobične karakteristike

Znanstvenici su zaključili da se najvjerojatnije radi o vrlo starom, hladnom (manje od 500 kelvina), vrlo siromašnom metalima (elementi teži od vodika i helija) smeđem patuljku, koji je možda prvi poznati podpatuljak tipa Y.


Dob

Ovaj je objekt star između 10 i 13 milijardi godina i možda je član oreola Mliječne staze.

Važno za znanost

Sva ta svojstva čine WISE 1534-1043 iznimno zanimljivim objektom za daljnja fotometrijska i spektroskopska istraživanja u kojima se očekuje sudjelovanje svemirskog teleskopa James Webb.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Greicius, T. (2021, August 31). An accidental discovery hints at a hidden population of cosmic objects. NASA.
• Kirkpatrick, J. D. (n.d.). The Enigmatic Brown Dwarf WISEA J153429.75-104303.3 (a.k.a. “The Accident”). The Astrophysical Journal Letters.
 Mathewson, S. (2021, September 2). Strange brown dwarf ‘the accident’ hints at possible treasure trove of cosmic anomalies. Space.com.
• Robitzski, D. (2021, September 1). Astronomers discover extremely strange deep space object. Futurism.
• Starr, M. (n.d.). Enigmatic object called ‘the accident’ hints of an entire population of unknown stars. ScienceAlert.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.