kozmos.hr
Astronomija

Znanstvenici su pronašli 14 novih objekata u svemiru

objavljeno

Međunarodni tim astronoma, predvođen Haojing Yanom s Sveučilišta u Missouriju, koristeći NASA-in James Webb Space Telescope (JWST), otkrio je 14 prolaznih objekata u svemiru. Ova otkrića su dio vremenske studije galaktičkog skupa MACS0416, koji je udaljen oko 4,3 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje i dobilo je naziv “Galaktički skup Božićno Drvce.”

“Prolazni objekti (transient objects na Engleskom) su astronomske pojave, poput zvijezda, koje naglo postaju sjajnije, a zatim iščezavaju,” objašnjava Yan, docent na Odjelu za fiziku i astronomiju. “Ova otkrića pružaju kratkotrajne uvide u svemir, slično promatranju kroz mijenjajuću se leću. Ova prilika omogućava nam da detaljno promotrimo udaljene zvijezde i analiziramo njihove karakteristike.”

Galaktički skup MACS0416 pod povečalom

Koristeći sofisticirane sposobnosti JWST-a, Yan i njegov tim, uključujući i studenta Mizzou Bangzheng Suna, istraživali su uzroke “treperenja” u galaktičkom skupu MACS0416, fenomena koji je prvotno zabilježen Hubbleom. “Galaktički skup MACS0416 nazivamo Božićno Drvce zbog vizualne šarolikosti i karakterističnih treperavih svjetala,” dodaje Yan.


Istraživački tim posebno ističe otkriće dviju supernova, koje su značajne zbog mogućnosti proučavanja njihovih matičnih galaksija. “Ove dvije supernove, zajedno s ostalih dvanaest uvećanih zvijezda, daju nam dragocjen uvid u različite aspekte svemira,” ističe Yan. “Analizom njihovih svjetlosnih krivulja možemo dublje razumjeti strukturu svemira i raspodjelu tamne materije.”

Znanstveni rad je nedavno prihvaćen za objavu u časopisu Astrophysical Journal. Trenutačno je dostupan na arXiv pred-tiskanom serveru.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.