kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici misle da su otkirili izvor ‘neobičnih radiokrugova’
Svemir

Znanstvenici misle da su otkirili izvor ‘neobičnih radiokrugova’

Umjetnički prikaz neobičnih radiokrugova. Zasluge: CSIRO.
objavljeno

U posljednjih pet godina, astronomi su otkrili novu vrstu astronomskog fenomena koji postoji na velikim skalama – većim od cijelih galaksija. Zovu se “neobični radiokrugovi” (engl. odd radio circles, ORC), i izgledaju kao divovski prstenovi radijskih valova koji se šire prema van poput udarnog vala. Do sada, neobični radiokrugovi nikada nisu bili promatrani na bilo kojoj valnoj duljini osim radijskih, ali prema novom radu objavljenom 30. travnja 2024., astronomi su po prvi puta snimili X-zrake povezane s ovim fenomenom. Kako prenosi Universe Today, ovo otkriće nudi nove tragove o tome što bi moglo biti uzrok stvaranja neobičnih radiokrugova. Iako mnogi astronomski događaji, poput eksplozija supernova, mogu ostaviti iza sebe kružne ostatke, neobični radiokrugovi čini se da zahtijevaju drugačije objašnjenje. “Snaga potrebna za stvaranje tako velikog radijskog zračenja je vrlo jaka,” rekla je Esra Bulbul, glavna autorica novog rada. “Neke simulacije mogu reproducirati njihove oblike, ali ne i njihov intenzitet. Nijedna simulacija ne objašnjava kako stvoriti neobične radiokrugove.”


Neobični radiokrugovi mogu biti izazov za proučavanje, dijelom zato što su obično vidljivi samo u radijskim valnim duljinama. Do sada nisu bili povezani s X-zrakama ili infracrvenim zračenjem, niti je bilo ikakvih znakova u optičkim valnim duljinama. Ponekad neobični radiokrugovi okružuju vidljivu galaksiju, ali ne uvijek (do danas je otkriveno osam takvih oko poznatih eliptičnih galaksija). Koristeći teleskop XMM-Newton ESA-e, Bulbul i njezin tim promatrali su jedan od najbližih poznatih neobičnih radiokrugova, objekt nazvan Cloverleaf, i otkrili upečatljivu X-zraku komponentu tog objekta. “Ovo je prvi put da je netko vidio X-zračenje povezano s neobičnim radiokrugom,” rekla je Bulbul.

Umjetnički prikaz neobičnog radiokruga koji se širi iz središnje galaksije. Neobični radiokrugovi mogu se proširiti izvan drugih galaksija.Ilustracija: Sam Moorefield; Podaci: CSIRO, HST (HUDF), ESA, NASA; Slika: J. English (Univerzitet Manitoba), EMU, Meer.
Umjetnički prikaz neobičnog radiokruga koji se širi iz središnje galaksije. Neobični radiokrugovi mogu se proširiti izvan drugih galaksija. Ilustracija: Sam Moorefield; Podaci: CSIRO, HST (HUDF), ESA, NASA; Slika: J. English (Univerzitet Manitoba), EMU, Meer.

Tajne nastanka Cloverleafa

“To je bio ključ koji je nedostajao za otkrivanje tajne nastanka Cloverleafa.” X-zrake Cloverleafa pokazuju plin koji je zagrijan i uzbuđen nekim procesom. U ovom slučaju, X-zračenje otkriva dvije skupine galaksija (ukupno oko dvanaest galaksija) koje su počele spajanje unutar Cloverleafa, zagrijavajući plin na 8,3 milijuna stupnjeva Celzijusa. Kaotična spajanja galaksija su zanimljiva, ali sama po sebi ne mogu objasniti Cloverleaf. Spajanja galaksija događaju se širom svemira, dok su neobični radiokrugovi rijetka pojava. Nešto jedinstveno se događa kako bi se stvorilo nešto poput Cloverleafa. “Spajanja čine okosnicu stvaranja struktura, ali postoji nešto posebno u ovom sustavu što pojačava radijsko zračenje,” rekla je Bulbul.

“Trenutno ne možemo reći što je to, pa trebamo više i dublje podatke iz radijskih i X-zrakastih teleskopa.” To ne znači da astronomi nemaju nikakve pretpostavke. “Jedna fascinantna ideja za snažan radijski signal je da su supermasivne crne rupe u sustavu prošle kroz epizode ekstremne aktivnosti u prošlosti, a reliktni elektroni iz te drevne aktivnosti ponovno su ubrzani ovim događajem spajanja,” rekla je Kim Weaver, NASA-ina projektna znanstvenica za XMM-Newton. Drugim riječima, neobični radiokrugovi poput Cloverleafa možda zahtijevaju dvodijelnu priču o nastanku – snažna zračenja iz aktivnih supermasivnih crnih rupa, praćena udarnim valovima spajanja galaksija koji daju tim zračenjima dodatni impuls.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.