kozmos.hr
Svemir

Otkriven svijet gotovo iste veličine kao Zemlja

An-exoplanet-in-deep-space-YAYIM (Curiosmos)
objavljeno

Astronomi su otkrili egzoplanet gotovo iste veličine kao Zemlja koji kruži oko male zvijezde udaljene od nas 72 svjetlosne godine.

‘Blizanac’

Znanstvenici su potvrdili postojanje egzoplaneta nazvanog K2-415 b koji kruži oko zvijezde udaljene oko 72 svjetlosne godine od Zemlje. Egzoplanet, za koji se vjeruje da je veličine gotovo Zemlje, kruži oko crvenog patuljka K2-415. Prema prvoj verziji rada, objavljenoj na serveru arXiv, sličnosti, ali i razlike, s našim planetom mogu pomoći u shvaćanju formiranja i razvoja udaljenih planeta u solarnim sustavima koji su mnogo drugačiji od našeg.

Prema astronomu Teruyuki Hiranu iz Centra za astrobiologiju u Japanu, takvi svjetovi koji kruže oko M patuljastih zvijezda nude izvrsnu priliku znanstvenicima da istraže atmosfersku raznolikost stjenovitih planeta i uvjete koji bi mogli vladati na takvom potencijalno nastanjivom svijetu. Iako je planet intrigantan, njegova zvijezda domaćin nije ništa manje zanimljiva. Naime, riječ je o najmanjoj poznatoj zvijezdi koja u svojoj orbiti ima planet približno iste veličine kao naša Zemlja. Ova činjenica čini K2-415 iznimno atraktivnom metom budućih promatranja.


James Webb mogao bi tražiti ‘plin za smijanje’ u potrazi za životom u svemiru

Sličan, a opet različit

Iako je K2-415 b po veličini sličan Zemlji, astronomi su izvijestili da je njegova masa daleko veća od mase našeg planeta. Naime, na temelju početnih izračuna, astronomi procjenjuju da je masa K2-415b tri puta veća od mase našeg planeta – tj. egzoplanet je mnogo gušći od Zemlje. Od drugih razlika posebno je važno istaknuti da novootkriveni egzoplanet kruži oko svoje zvijezde domaćina u neposrednoj blizini i ne treba mu više od četiri dana da završi jedan puni krug. Iako se nastanjive zone oko M patuljaka nalaze mnogo bliže zvijezdi (nego, primjerice, u slučaju našeg Sunca), orbita K2-415b nalazi se na samom ‘rubu’ potencijalne zone nastanjivosti.

Snimka ‘plesa’ egzoplaneta oko udaljene zvijezde

‘Ples’ po rubu

Iako se nalazi ‘na rubu’ nastanjive zone, K2-415b je ipak unutar granice što znači da bi mogao imati atmosferu i uvjete potencijalno pogodne za život. Ovaj egzoplanet može se manje-više usporediti s Venerom u našem Sunčevom sustavu.

Venera se nalazi unutar nastanjive zone naše matične zvijezde, ali ima vrlo gustu atmosferu. Unatoč tome što se nalazi u nastanjivoj zoni, minimalne su šanse da je ovaj planet dom života. No iako možda nije dom oblicima života, ovaj sustav izvrsna je meta za atmosfersku karakterizaciju egzoplaneta i daljnje studije u potrazi za skrivenim svjetovima. K2-415 je vjerojatno sustav s više planeta, baš kao i naš Sunčev sustav, a to povećava mogućnost otkrića novih egzoplaneta.

NASA potvrdila postojanje preko 5000 egzoplaneta

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.