kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Zapanjujuće Hubbleove snimke otkrivaju sezonske promjene na Saturnu
Svemir

Zapanjujuće Hubbleove snimke otkrivaju sezonske promjene na Saturnu

objavljeno

Pogledajte promjene na Saturnovoj sjevernoj hemisferi u posljednje tri godine kako se godišnja doba mijenjaju od ljeta do jeseni.

Zahvaljujući teleskopu Hubble, NASA-ini su stručnjaci mogli vidjeti kako se nestabilna atmosfera Saturna mijenja s promjenom godišnjih doba.

Hubble je otkrio sezonske promjene na Saturnu

Znanstvenici su pregledali niz slika Saturna snimljenih teleskopom Hubble 2018., 2019. i 2020. Tijekom tog razdoblja promjene su bile posebno izražene na ekvatoru i polovima planeta, izazvane prijelazom njegove sjeverne hemisfere iz ljeta do jeseni.

Tijekom razdoblja promatranja, ekvator Saturna postao je svjetliji za 5-10%, a brzina vjetra na planetu se promijenila. Kao što su primijetili astronomi, 2018. godine brzina vjetra u blizini ekvatora planeta dosegla je 1600 km / h, što premašuje mjerenja provedena u okviru misije Cassini u 2004.-2009.

Svaka od ovih slika Saturnove sjeverne hemisfere otkriva kako se atmosfera mijenja kada se godišnja doba mijenjaju. Slike su iz 2018., 2019. i 2020. slijeva udesno. Izvor: NASA / ESA / STScI / A. Šimun / R. Roth

Tada je brzina ekvatorijalnog vjetra Saturna bila približno jednaka 1300 km / h. Istodobno, u 2019. i 2020. godini, brzina vjetra ponovno se smanjila.

Osim toga, sezonske promjene na Saturnu utječu ne samo na brzinu vjetrova već i na njihovu visinu. Na temelju podataka dobivenih teleskopom Hubble, znanstvenici su ustanovili da su 2018. godine Saturnovi oblaci bili za 60 km gušći nego za vrijeme misije Cassini.

https://kozmos.hr/ne-propustite-rijetku-konjunkciju-jupitera-saturna-i-merkura-oformit-ce-planetarni-trokut/

Znanstvenici su primijetili da će biti potrebno još mnogo promatranja i proračuna kako bi se bolje razumjele atmosferske promjene drugog po veličini planeta u Sunčevom sustavu. Međutim, činjenica da se neki procesi već mogu pratiti pomoću teleskopa Hubble ogromna je prednost za astronome koji proučavaju plinski div.

Autori studije također su primijetili da su mnogi planeti pronađeni oko drugih zvijezda plinski divovi. Astronomi žele bolje razumjeti njihove atmosfere, a najbliži objekti ove vrste (Jupiter i Saturn) pružaju mnogo informacija za razmišljanje.

Znanstvenici su sastavili ovaj GIF na temelju slika s Hubblea koje su otkrile sezonske promjene na Saturnu. Izvor: NASA / ESA / STScI / A. Šimun / R. Roth

Što znamo o godišnjim dobima Saturna?

Mnogo onoga što znamo o sezonama Saturna temelji se na 13 godina promatranja koje je provodila NASA-ina misija Cassini.

Uređaj je vidio nekoliko promjena u godišnjim dobima planeta – od zime do ljeta na sjevernoj hemisferi (saturnska godina traje gotovo 30 zemaljskih godina). Unatoč činjenici da je div od Sunca deset puta udaljeniji od Zemlje, promjene osvjetljenja i dalje dovode do značajnih promjena u atmosferi plinskog diva.

Primjerice, divovski šesterokut, pravilna heksagonalna oluja koja bjesni na Sjevernom polu, tijekom misije promijenio je boju iz plave u zlatnu. Znanstvenici to pripisuju kemijskim transformacijama koje se događaju u atmosferi pod utjecajem sve veće količine sunčeve svjetlosti u vezi s početkom ljeta, nešto što je zabilježeno i u novom istraživanju Saturnovih godišnjih doba.

Još jedan fenomen na plinskom divu povezan je s godišnjim dobima – stvaranjem “žbica” u prstenovima Saturna. To su duguljasti predmeti u obliku klina koji se okreću s prstenovima, ali koji se nalaze na određenoj visini iznad njih. Voyagers su otkrili “žbice”, ali zahvaljujući “Cassiniju” postalo je jasno da je to, najvjerojatnije, periodična pojava koja se uočava na kraju saturnske zime.

Godinu dana nakon Saturnove ravnodnevnice, dolaskom proljeća na divovoj sjevernoj hemisferi, istraživači su otkrili golemu oluju na slikama Cassinija. Njegova je površina bila osam puta veća od površine Zemlje. Prema očitanjima instrumenata, u oluji je bljesnulo i do deset udara groma u sekundi.

Protekli tjedan bio je revolucionaran za planetarne znanstvenike jer su stručnjaci izvijestili i o masovnom otkriću o stratosferskim vjetrovima na Jupiteru, na temelju podataka zvjezdarnice ALMA. Pokazalo se da na ekvatoru brzina vjetra iznosi 600 kilometara na sat, a u polarnim predjelima planeta doseže 1450 kilometara na sat.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

• O’Neill, M. (2021, March 21). Stunning Hubble IMAGES capture changing seasons in SATURN’S vast and turbulent atmosphere.
• Phys.org. (2021, March 18). Hubble sees changing seasons on Saturn.
• Steigerwald, B. (2021, March 05). Hubble sees changing seasons on Saturn.