kozmos.hr
Astronomija

XRISM Misija: Novi pogled na rendgenski svemir

Ostatak supernove N132D nalazi se u središnjem dijelu Velikog Magellanovog oblaka, patuljaste galaksije udaljene oko 160,000 svjetlosnih godina. XRISM-ov Xtend snimio je ostatak u rendgenskim zrakama, prikazanom u ovoj fotografiji. U svojoj najširoj točki, N132D prostire se na oko 75 svjetlosnih godina. Iako je sjajan u rendgenskim zrakama, zvjezdani ostatak je gotovo nevidljiv u pozadinskom prikazu s tla. Zasluge: JAXA/NASA/XRISM Xtend; pozadina, C. Smith, S. Points, MCELS tim i NOIRLab/NSF/AURA.
objavljeno

U pionirskom pothvatu za proučavanje svemira, misija rendgenskog snimanja i spektroskopije (X-ray Imaging and Spectroscopy Mission) ili samo XRISM, u suradnji Japana, NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA), predstavila je prve rezultate podataka koje planira prikupiti nakon što znanstvene operacije započnu kasnije ove godine. Ovaj inovativni projekt predstavio je prvu fotografiju koja obuhvaća veliku skupinu stotina galaksija te spektralnu analizu ostataka supernove u susjednoj galaksiji, što omogućuje istraživačima temeljit uvid u njezin kemijski sastav.

“XRISM će razotkriti novi sloj skrivenog rendgenskog svemira za globalnu znanstvenu zajednicu,” izjavio je Richard Kelley, glavni istraživač projekta u NASA-inom Goddard svemirskom letačkom centru. “Osim što će pružiti slike rendgenskih izvora, misija će detaljno istražiti njihov sastav, kretanje i fizička stanja.”

XRISM je lansiran 6. rujna 2023. i predstavlja značajan korak naprijed u rendgenskoj astronomiji. Ova misija je dizajnirana za detekciju rendgenskih zraka energije do 12.000 elektronvolta, ciljajući na istraživanje najvrućih, najmasivnijih i najgravitacijski intenzivnijih područja svemira. U usporedbi, energija vidljive svjetlosti iznosi svega 2 do 3 elektronvolta.


Misija koristi dva sofisticirana instrumenta, Resolve i Xtend, smještena u fokusu naprednog skupa rendgenskih zrcala razvijenih u Goddard centru. Resolve, spektrometar koji radi na principu mikrokalorimetrije, djelo je suradnje NASA-e i JAXA-e i funkcionira na temperaturi tek nešto višoj od apsolutne nule unutar velikog spremnika tekućeg helija.

Kada rendgenska zraka pogodi detektor Resolve od 6×6 piksela, dolazi do malenog porasta temperature proporcionalnog energiji zrake, omogućujući tako detaljnu analizu izvora. Korištenje Resolvea na ostatku supernove N132D u Velikom Magellanovom oblaku pružilo je najdetaljniji rendgenski spektar ikad zabilježen za ovu vrstu objekta, demonstrirajući nevjerojatne mogućnosti misije koje će se otključati kada redovite operacije započnu kasnije ove godine.

“Elementi, izbačeni tijekom eksplozije supernove, sadržani su u originalnoj zvijezdi,” objašnjava Brian Williams, znanstvenik projekta u NASA-i. “Resolve će omogućiti razumijevanje oblika ovih spektralnih linija na način koji nije bio moguć prije, otkrivajući ne samo obilje elemenata, već i njihove temperature, gustoće i smjerove kretanja s neviđenom preciznošću. To će nam omogućiti rekonstrukciju podataka o izvornom stanju zvijezde i samoj eksploziji.”

Drugi instrument, Xtend, rendgenski imager razvijen od strane JAXA-e, omogućuje XRISM-u promatranje znatno većeg područja, otprilike 60% većeg od vidljive površine punog Mjeseca. Snimka bogatog skupa galaksija Abell 2319, koja se nalazi u zviježđu Labuda i jedan je od najsjajnijih rendgenskih skupova na nebu, ističe impresivan kapacitet Xtendovog širokog vidnog polja.

Lillian Reichenthal, voditeljica XRISM projekta u NASA-i, izrazila je zadovoljstvo postignućima Resolvea, koji i prije završetka kalibracije postiže izvanredne rezultate. “Ciljali smo na spektralnu rezoluciju od 7 elektronvolta, no u orbiti smo postigli 5. To znači da će svaki spektar koji XRISM uhvati sadržavati još detaljnije kemijske mape,” istaknula je.


Iako se pojavio problem s poklopcem otvora dizajniranog za zaštitu detektora Resolvea, koji se nije otvorio kako je planirano i ograničava detekciju misije na rendgenske zrake veće energije, Resolve nastavlja s izvrsnim radom te se tim aktivno bavi rješavanjem problema. Instrument Xtend ostaje neometan i u punoj funkciji.


Phys.org. (2024, siječanj). NASA/JAXA XRISM misija otkriva prvi pogled na rendgenski svemir.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.