kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Vrlo aktivna Sunčeva pjega ponovno je usmjerena ravno prema nama – Evo što možete očekivati!
Svemir

Vrlo aktivna Sunčeva pjega ponovno je usmjerena ravno prema nama – Evo što možete očekivati!

Vrlo aktivna Sunčeva pjega ponovno je usmjerena ravno prema nama – Evo što možete očekivati!
objavljeno

Regija sunčevih pjega, odgovorna za spektakularne aurore koje su obasjale Zemlju početkom svibnja, ponovno je aktivna i nastavlja izazivati zanimanje.

Sunčeva pjega AR 3664, poznata po nekoliko solarnih baklji klase X, uključujući najmoćniju u trenutnom solarnom ciklusu, skrenula je s vidnog polja sredinom svibnja. Dok je bila na suprotnoj strani Sunca, nije bila vidljiva, ali se 27. svibnja ponovno pojavila pod novim imenom – AR 3697. Prilikom svog povratka, odmah je eruptirala s moćnom bakljom klase X snage X2.8.

Od tada je AR 3697 proizvela još četiri baklje klase X, ukupno pet do trenutka pisanja. Dana 29. svibnja emitirala je baklju snage X1.45, 31. svibnja baklju snage X1.1, te 1. lipnja dvije baklje snage X1.03 i X1.4.

Izostanak Koronalnih Izbacivanja Masa

Iako su ove erupcije značajne, ne očekujemo solarne oluje poput onih početkom svibnja. Nema izvješća o pratećem koronalnom izbacivanju mase (CME) – izbacivanju velike količine solarne plazme i magnetskog polja koje izaziva aurore kada dođe u kontakt s Zemljinom magnetosferom.


AR 3697 nastavlja emitirati slabije baklje svakodnevno. Dana 2. lipnja emitirala je dvije baklje klase M, koje su 10 puta slabije od klase X, te deset baklji klase C, koje su 10 puta slabije od klase M. Iako ove baklje vjerojatno neće imati značajan učinak, prema Spaceweatherlive-u postoji oko 30% šanse za dodatne baklje klase X.

Pozicija i Buduće Aktivnosti

Regija sunčevih pjega sada se nalazi blizu centra Sunčevog diska, što znači da su sve erupcije usmjerene gotovo izravno prema Zemlji. Iako to ne jamči aktivnosti CME-a, šanse su znatno veće nego inače. S obzirom na to da se približavamo vrhuncu 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti Sunca, čak i ako je AR 3697 već dala svoj maksimum, moguće je da se razvije još jedna sunčeva pjega koja će nam u narednim mjesecima pružiti još jedan spektakularan svjetlosni show

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.