kozmos.hr
Svemir

Uspješno lansiranje James Webb teleskopa

autor
objavljeno

NASA-in revolucionarni svemirski teleskop James Webb uspješno je lansiran danas u ranim poslijepodnevnim satima po našem vremenu.

„Polijetanje!“

NASA-in svemirski teleskop James Webb uspješno je lansiran je u subotu 25. prosinca u 13:20 po hrvatskom vremenu na raketi Ariane 5 iz europske svemirske luke u Francuskoj Gvajani u Južnoj Americi.

Lansiranje teleskopa James Webb 25. prosinca 2021. (©NASA/Bill Ingalls).

Zajedničkim naporima s ESA-om (Europska svemirska agencija) i Kanadskom svemirskom agencijom, teleskop Webb je NASA-ina revolucionarna vodeća misija traženja svjetlosti prvih galaksija u ranom svemiru i istraživanja našeg Sunčevog sustava, kao i planeta koji kruže oko drugih zvijezde, tj. egzoplaneta.

„Svemirski teleskop James Webb predstavlja ambiciju koju NASA i naši partneri održavaju kako bi nas potaknuli naprijed u budućnost. Webbovo obećanje nije ono što znamo da ćemo otkriti; to je ono što još ne razumijemo ili još ne možemo dokučiti o našem svemiru. Jedva čekam vidjeti što će otkriti!“ rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.


Pripreme teleskopa

Timovi su počeli primati telemetrijske podatke od Webba oko pet minuta nakon lansiranja. Raketa Arianespace Ariane 5 radila je prema očekivanjima, odvojivši se od 27 minuta nakon polijetanja. Teleskop je puštena na visinu od otprilike 120 kilometara. Otprilike 30 minuta nakon lansiranja, Webb je razvio svoje solarno polje, a voditelji misije potvrdili su da solarni niz opskrbljuje opservatorij. Nakon postavljanja solarnog polja, operateri misije uspostavit će komunikacijsku vezu sa preko zemaljske stanice Malindi u Keniji, a zemaljska kontrola na Znanstvenom institutu za svemirski teleskop u Baltimoreu će poslati prve naredbe letjelici.

Inženjeri i zemaljski kontrolori provest će prvu od tri korekcije usred kursa oko 12 sati i 30 minuta nakon lansiranja, ispaljivajući Webbove potisnike kako bi upravljali svemirskom letjelicom na optimalnoj putanji prema njenom odredištu u orbiti oko 1.6 milijun km od Zemlje.

Početak istraživanja Svemira

Najveći i najsloženiji opservatorij svemirske znanosti na svijetu sada će započeti šest mjeseci s radom u svemiru. Na kraju puštanja u rad, Webb će isporučiti svoje prve slike. Webb nosi četiri najsuvremenija znanstvena instrumenta s visokoosjetljivim infracrvenim detektorima neviđene rezolucije. Webb će proučavati infracrveno svjetlo iz nebeskih objekata s mnogo većom jasnoćom nego ikad prije. Glavna misija znanstveni je nasljednik NASA-inih legendarnih svemirskih teleskopa Hubble i Spitzer, izgrađenih da nadopune i unaprijede znanstvena otkrića ovih i drugih misija.

„Pokretanje svemirskog teleskopa Webb ključni je trenutak – ovo je samo početak Webbove misije. Sada ćemo gledati Webbovih dugo očekivanih i kritičnih ’29 dana na rubu’. Kada se letjelica razvije u svemiru, Web će proći najtežu i najsloženiju sekvencu postavljanja koja je ikada pokušana u svemiru. Kada se puštanje u rad završi, vidjet ćemo slike koje izazivaju strahopoštovanje koje će zaokupiti našu maštu,“ rekao je Gregory L. Robinson, Webbov programski direktor u sjedištu NASA-e.


Top 10 stvari koje biste trebali znati o James Webb svemirskom teleskopu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (25. prosinca 2021.), „NASA’s Webb Telescope Launches to See First Galaxies, Distant Worlds,“ nasa.gov (pristup 25. prosinca 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.