Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Ulaz u unutarnji Mars; HiRISE kamera uočava masivnu cijev lave na Crvenom planetu

Ulaz u Unutarnji Mars; HiRISE kamera uočava masivnu cijev lave na Crvenom planetu. Izvor: NASA/JPL/UArizona

Kamera HiRISE na svemirskoj letjelici MRO snimila je sliku masivne cijevi od lave promjera približno 50 metara koja vodi unutar Marsa dok je letjela nad regijom Arsia Mons.

Mars je naša najveća nada za izvanzemaljski život. Iako smo čitali vijesti o tragovima vanzemaljskih organizama pronađenih unutar venerijanske atmosfere, daleko smo od potvrde tog otkrića. Štoviše, doći je do Venere puno teže nego do Marsa.

Venerova površina je vrlo otrovna, pa čak ni naša najodpornija svemirska letjelica ne može podnijeti pritisak i toksičnost na površini. Međutim, na Marsu stvari stoje drugačije.

Dok ovo čitate, nekoliko rovera, sletnika i orbitera proučava crveni planet nastojeći nam pomoći da bolje razumijemo ne samo crveni planet već i naš Sunčev sustav općenito. Usput tražimo znakove vanzemaljskog života, a prema našim najboljim pretpostavkama, Mars je jedno od najboljih mjesta na kojem će se vjerojatno naći vanzemaljski život, bilo život u  prošlosti ili sadašnjosti.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Međutim, ako postoji, život na Marsu vjerojatno će se nalaziti ispod površine gdje su šanse za preživljavanje veće nego na sušnoj, neplodnoj i “otrovnoj” površini.

Zbog toga moramo istražiti površinu Marsa, ali tražiti i potencijalna područja koja vode prema podzemlju crvenog planeta, a HiRISE kamera na letjelici Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) može nam pomoći upravo u tome.

Unutarnji Mars

Prema izvještajima sa službene web stranice HiRISE (Sveučilište u Arizoni), MRO je otkrio ogromnu marsovsku cijev od lave, promjera oko 50 metara, prikazane na HiRise-a slikama visoke rezolucije.

Neke vrste lave mogu se istisnuti ispod starije stijene i podići je tako da lava može nastaviti teći pod zemljom. Na taj se način mogu stvoriti velike podzemne rijeke lave, a kad vulkan prestane eruptirati, lava izlazi iz tih podzemnih cijevi.

Te su prazne podzemne cijevi uobičajene, ali mnogo su manje na Zemlji i mogu presijecati gigantske vulkane na Marsu, baš kao što vidimo na gornjoj slici gdje postoji ogromna cijev  lave na boku  Arsia Monsa.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kako je otkrio Shane Vryne s web stranice HiRISE-a, na slici koju je snimio MRO, strop cijevi lave srušio se na jednom mjestu i napravio ovaj krater.

Prema našim najboljim procjenama, ulaz je širok oko 50 metara, što znači da će podzemna cijev vjerojatno isto biti ovoliko velika – što ga čini mnogo većim od sličnih špilja na Zemlji. To također znači da bi na Marsu mogao postojati masivni podzemni labirint koji samo čeka da ga se istraži.

Također bi mogao pružiti savršeno skrovište za život, zbog čega moramo što prije istražiti takva područja na Marsu.

Zašto je važan krater na Marsu nazvan po mjestu u BiH?

HiRISE nije uspio vidjeti unutrašnjost cijevi jer je bila zatamnjena u to vrijeme orbite.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Arsia Mons najjužniji je od tri vulkana koji čine zajednicu poznatu kao Tharsis Montes, u blizini ekvatora planeta Mars.

U promjeru ima 430 kilometara, a uzdiže se 16 kilometara iznad Marsovske površinske ravnine (više od 9 kilometara iznad okolnih ravnica). Kaldera na vrhu je široka više od 115 kilometara.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji....

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Oglas