kozmos.hr
Znanost

U Meksiku otkrivena 1500 godina stara Majska palača

U Meksiku otkrivena 1500 godina stara Majska palača
objavljeno

Meksički Nacionalni institut za antropologiju i povijest (INAH) objavio je otkriće drevne Majske palače u Kabahu, prethistorijskom gradu u Puuc regiji Yucatána. Ova palača otkrivena je tijekom pripremnih radova za nadolazeći željeznički projekt “Maya Train”. Projekt “Maya Train” planira izgraditi željeznicu koja će prelaziti impresivnih 1.500 kilometara Yucatánskog poluotoka, povezujući glavne turističke destinacije i promovirajući ekonomski razvoj regije.

Palača, nazvana “Petenero”, prostire se na duljinu od 26 metara, s fasadom koja ima osam pilastara i devet otvora. Prikazuje detaljne rezbarene figure perja, perli i ptica. Iako originalni krov, vjerojatno napravljen od guano palme, nije sačuvan, njegova povijesna važnost je neupitna.

Ova palača otkriva arhitektonske sličnosti s Majaškim ruševinama u departmanu Petén u Gvatemali. Diego Prieto Hernández, generalni direktor INAH-a, ističe te sličnosti, sugerirajući moguće povijesne veze ili zajedničke arhitektonske utjecaje.

Povijest skrivena prirodom

Veći dio antičkog grada Kabah, uključujući i ovu nedavno otkrivenu palaču, bio je prekriven gustim slojem vegetacije. Povijesni zapisi upućuju na to da su osnivači grada možda potekli iz regije Petén koja obuhvaća dijelove današnje Gvatemale i Belizea. Precizan datum izgradnje palače ostaje misterij, ali pretpostavlja se da je mogla biti dom ranim vladarima Kabaha.


Hernández pretpostavlja da je masovna migracija iz regije Petén mogla igrati ključnu ulogu u osnivanju Kabaha. Ova spoznaja pruža dodatni uvid u složenu proširenost Majske civilizacije na područjima današnjeg jugoistočnog Meksika, Gvatemale, Belizea, te dijelova El Salvadora i Hondurasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.