kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Treća privatna misija na Međunarodnu svemirsku stanicu uspješno lansirana
Svemir

Treća privatna misija na Međunarodnu svemirsku stanicu uspješno lansirana

Treća privatna misija na Međunarodnu svemirsku stanicu uspješno lansirana
objavljeno

U četvrtak je uspješno lansirana treća privatna misija na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), s četveročlanom posadom na brodu Space X Dragon, kojim upravlja tvrtka Axiom Space. Posadu misije Axiom 3 čine zapovjednik Michael López-Alegría, španjolsko-američki veteran astronauta NASA-e, zajedno s tri ‘klijenta’: Walter Villadei iz Italije, koji obnaša ulogu pilota, stručnjak za misiju Alper Gezeravci iz Turkse te astronaut Europske svemirske agencije (ESA), Marcus Wandt iz Švedske.

Za Lópeza-Alegríju, ovo predstavlja šesti odlazak u svemir i peti posjet Međunarodnoj svemirskoj stanici. U svojoj karijeri astronauta u NASA-i, sudjelovao je u tri misije svemirskog shuttle-a i jednoj na letjelici Soyuz, a sada se pridružuje misiji kao astronaut angažiran od strane Axioma. Svemirska letjelica lansirana je pomoću rakete Space X Falcon 9 u 20:49 UTC s NASA-inog Kennedy Space Centra, a očekuje se da će stići na ISS u subotu, 20. siječnja u 10:15 UTC, prema izvješćima NASA-e.


Četvero astronauta provest će približno dva tjedna provodeći znanstvena istraživanja i eksperimente u uvjetima mikrogravitacije prije planiranog povratka na Zemlju. Prema izvorima koje citira agencija Dpa, Axiom je za svakog od trojice putnika naplatila oko 50 milijuna eura. Axiom je već uspješno poslao dvije privatne misije u svemir. U travnju 2022., López-Alegría je putovao na Međunarodnu svemirsku stanicu s američkim poduzetnikom Larryjem Connorom, izraelskim poduzetnikom Eytanom Stibbeom i kanadskim investitorom Markom Pathyjem.

Misija Axiom-1 bila je prva potpuno privatna misija na svemirsku postaju. U svibnju 2023., bivša astronautkinja NASA-e Peggy Whitson, bivši vozač utrka John Shoffner, te saudijski astronauti Ali Alqarni i Rayyanah Barnawi također su putovali na ISS. Iako su pojedinačni svemirski turisti već ranije posjetili svemirsku stanicu, misije Axiom Space-a su prve koje su u potpunosti sastavljene od privatnih posada.

Axiom Space, osnovan u Houstonu 2016. godine od strane bivšeg direktora NASA-e Michaela Suffredinija i iransko-američkog poduzetnika Kama Ghaffariana, planira izgradnju vlastite komercijalne svemirske stanice. Tvrtka je već dobila zadatak od NASA-e za izgradnju komercijalnog modula za Međunarodnu svemirsku postaju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.