kozmos.hr
Svemir

Rusija na ISS šalje zamjenski Soyuz nakon oštećenja

Soyuz MS-22 curenje
objavljeno

Nakon što je Soyuz MS-22, koji se trenutno nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, u prosincu oštećen, Rusija hitno šalje zamjensku letjelicu.

U sklopu trenutno aktivne misije Expedition 68 na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS-u) trenutno se nalaze dvije letjelice, jedan ruski Soyuz (misija MS-22) i jedan SpaceX-ov Dragon (misija Crew-5), te sedmoro astronauta koji su s njima otputovali tamo. Danas, 11. siječnja 2023., NASA-ini i Roscosmosovi službenici najavili su da Soyuz MS-22 više nije siguran za put nazad nakon naleta mikrometeroida i oštećenja letjelice. Zbog toga će, najavljuju, Soyuz MS-23 u veljači biti poslan prazan na ISS kao zamjenska letjelica za povratak troje astronauta.

Meteoridski metak

Oštećenje se dogodilo 14. prosinca prošle godine, kad je mali meteorid, jedan od mnogih u sklopu roja Geminidi, pogodio tank s tekućinom za hlađenje na spomenutom Soyuzu. Premda oštećenje nije dramatično (radi se o rupi promjera 0,8 mm), uslijed njegovog nastanka sustavi za hlađenje više ne mogu funkcionirati kako trebaju i letjelica je postala nesigurna za posadu. To efektivno znači da dok za mjesec dana po tih troje astronauta ne dođe nova letjelica, oni su ‘zapeli’ na ISS-u. Premda se ne očekuju veliki problemi zbog toga, u slučaju nužde oni ne bi bili sposobni napustiti postaju, jer SpaceX-ov Dragon može primiti samo četvoro putnika.


Soyuz MS-22 curenje
Curenje tekućine za hlađenje sa Soyuza MS-22. Izvor: NASA TV.

Ipak, NASA i SpaceX trenutno razvijaju sigurnosne planove u slučaju potrebe hitnog povratka cijele posade ISS-a pomoću SpaceX-ovog Dragona. Iako do takve situacije, još jednom, vjerojatno neće doći, preliminarni razgovori idu u tom smjeru da se posada Soyuza smjesti u teretni prostor Dragona.

Ubrzani raspored

Astronauti koji su prošlog rujna otputovali na ISS Soyuzom MS-22 su Amerikanac Frank Rubio (NASA), te dva Rusa, Sergej Prokopjev (Roscosmos) i Dimitrij Petelin (Roscosmos). Dolazak Soyuza MS-23 po njih očekuje se 20. veljače, mjesec dana prije nego što je on izvorno trebao letjeti s novom posadom. Ta posada sada će ipak morati pričekati svoj put nekoliko mjeseci više dok se ne privede kraju izgradnja Soyuza MS-24.

„Glavni problem s trenutnim Soyuzom su toplinski uvjeti“, kaže Sergej Krikaljev, Roscosmosov izvršni direktor sustava za ljudske svemirske letove. „Zbog toga što smo na njemu izgubili sposobnost hlađenja, kada se u njemu nalazi cijela posada i uključena je sva oprema, postoji mogućnost da dođe do visokih temperatura u prostoru za opremu i prostoru za posadu.“ Također je dodao i da bi zbog malih dimenzija letjelice i visoke temperature došlo do problema s vlagom u zraku.

ISS. Izvor: interestingengineering.com
Međunarodna svemirska postaja. Izvor: Interesting Engineering.

Zbog toga što se raspored letjelica koje se šalju na Međunarodnu svemirsku postaju precizno planira mjesecima, ako ne i godinama unaprijed, trenutna situacija utjecati će i na sve druge planove. Najprije od svega, NASA trenutno razmatra opciju da odgodi misiju Crew-6, kojom će u suradnji sa SpaceX-om na postaju poslati četvoro novih astronauta.

Iako kapsula Soyuz MS-22 više nije sposobna prevoziti ljude na siguran način, i dalje je sposobna za let, što znači da će ju Roscosmos uredno vratiti na Zemlju automatskim slijetanjem na kazakhstansko tlo.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

Holmes, Oliver. „Russia to launch mission to rescue stranded ISS crew after meteoroid strike“. Guardian, 2023. https://www.theguardian.com/science/2023/jan/11/russia-to-launch-rescue-ship-to-space-station-after-meteoroid-hit (11.1.2023.).


Malik, Tariq. „Russia to launch new Soyuz capsule to replace leaky spacecraft on space station“. Space.com, 2023. https://www.space.com/russia-replacement-soyuz-launching-february-2023 (11.1.2023.).

 

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.