kozmos.hr
Astronomija

Travanjsko nebo donosi nam nevjerojatne prizore

Poravnanje za naslovnicu (stellarium)
autor
objavljeno

Ove godine naše travanjsko noćno nebo krasit će rijetko poravnanje planeta Sunčevog sustava – Venere, Marsa, Jupitera i Saturna – a 23. travnja ‘pridružit’ će im se i Mjesec.

Rijetko poravnanje

Pogled na noćno nebo koji otkriva planete našeg Sunčevo sustava u nevjerojatnom sjaju već stoljećima fascinira promatrače. Pritom je posebno zapanjujući pogled kada se nekoliko planeta ‘poravna’ u istu liniju. Ove godine tijekom travnja moći ćemo vidjeti takvo poravnanje u nekoliko navrata.

Od sredine mjeseca – gledano sa sjeverne hemisfere – moći ćemo tako vidjeti (na noćnom nebu s lijeva na desno) Saturn, Mars, Veneru i Jupiter. Ova četiri planeta na noćnom nebu poravnat će se u gotovo savršenoj planetarnoj liniji.

Poravnanje se počinje formirati oko 17. travnja, ali će biti najvidljivije u rano jutro 20. travnja. Na hrvatskom prostoru poravnanje će biti najvidljivije u samu zoru iduće srijede (20. travnja) oko 5h.


Poravnanje (gledano s prostora Zagreba) u ranu zoru 20. travnja. Linija planeta bit će najvidljivija u minutama oko 5h ujutro (©Stellarium).
Poravnanje (gledano s prostora Zagreba) u ranu zoru 20. travnja. Linija planeta bit će najvidljivija u minutama oko 5h ujutro (©Stellarium).

Niz nevjerojatnih prizora

Venera, Mars i Saturn već se približavaju jedni drugima od kraja ožujka, no Jupiter će se ‘pridružiti’ nešto kasnije, tek sredinom ovoga mjeseca.

Ako će uvjeti na nebu biti dobri – tj. ako neće biti oblaka – u ranim jutarnjim satima 20. travnja trebali bismo moći uočiti četiri iznimno svijetle točke poredane u istu liniju. Ipak, Jupiter će se pritom naći jako blizu horizontu te je moguće da će ga biti teško razaznati. Poravnanje će biti vidljivo u ranojutarnjim satima svakoga dana do 23. ožujka kada će se liniji ‘pridružiti’ novi član.

Poravnanje (gledano s prostora Zagreba) u ranu zoru 23. travnja. Linija planeta i našeg Mjeseca bit će najvidljivija u minutama oko 5h ujutro (©Stellarium).
Poravnanje (gledano s prostora Zagreba) u ranu zoru 23. travnja. Linija planeta i našeg Mjeseca bit će najvidljivija u minutama oko 5h ujutro (©Stellarium).

Naime, nekoliko dana nakon prvog poravnanja – tj. 23. travnja – trebali bismo doživjeti još spektakularnije poravnanje. Točnije, te noći na nebu će se u liniju na krajnjoj desnoj strani ‘uvrstiti’ i naš satelit – Mjesec. Na hrvatskom prostoru poravnanje će ponovno najvidljivije biti oko 5 sati u zoru subote 23. travnja.

Poravnanje u ‘ravnom’ Sunčevom sustavu

Sunčev sustav je zapravo ravan, odnosno poravnat. Naime, svi planeti unutarnjeg i vanjskog Sunčevog sustava kruže oko Sunca u otprilike istoj liniji (u odnosu na zamišljeno ‘središte’ Sunca). To, dakako, znači da je svako percipirano poravnanje samo trik perspektive, ovisno o tome gdje se i kada nalazite.

Ipak, planetarna poravnanja su vjerojatno jedna od najnevjerojatnijih prizora kojima ljudsko oko može svjedočiti te se ne događaju baš često – barem ne s poravnanjima koja uključuju toliko planeta kao što je ovo.

Najbolje tek dolazi

Ipak, ovomjesečno poravnanje – iako rijetko – zapravo je samo uvertira za još nevjerojatniji događaj koji će se održati u lipnju ove godine.

Točnije, 23. i 24 lipnja svi planeti Sunčevog sustava – Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran – spojit će se zajedno u još većoj planetarnoj liniji.


Poravnanje (gledano s prostora Zagreba) u ranu zoru 23. lipnja. Linija planeta i našeg Mjeseca bit će najvidljivija oko 4h ujutro. Ipak, s obzirom na veliku udaljenost Neptuna (označeno znakom 'plus' na slici) i Urana (slabo vidljiva točka između Venere i Mjeseca), ova dva planeta neće biti vidljiva golim okom(©Stellarium).
Poravnanje (gledano s prostora Zagreba) u ranu zoru 23. lipnja. Linija planeta i našeg Mjeseca bit će najvidljivija oko 4h ujutro. Ipak, s obzirom na veliku udaljenost Neptuna (označeno znakom ‘plus’ na slici) i Urana (slabo vidljiva točka između Venere i Mjeseca), ova dva planeta neće biti vidljiva golim okom (©Stellarium).

Ipak, tom prilikom bit će nam potreban dalekozor, ako ne čak i teleskop, kako bismo vidjeli sve ‘karike’ ove linije. Naime, Neptun i Uran – najudaljeniji planeti našeg sustava – neće biti vidljivi golim okom. Poravnanje će se također protezati preko većeg dijela jutarnjeg/noćnog neba, otežavajući razaznavanje ili fotografiranje.

Teleskop Kepler i dvije godine nakon kraja rada donosi otkrića

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Stellarium Web Online Star Map (pristup 13. travnja 2022).

Peter Dockrill (12. travnja 2022.), „A Rare Planetary Alignment Is About to Happen. Here’s How You Can See It,“ sciencealert.com (pristup 13. travnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.