kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Teleskop Kepler i dvije godine nakon kraja rada donosi otkrića
Svemir

Teleskop Kepler i dvije godine nakon kraja rada donosi otkrića

Umjetnička ilustracija dalekog egzoplaneta. Shutterstock
autor
objavljeno

Nedavno je – na temelju podataka NASA-inog satelita Kepler koji je prestao s radom 2018. godine – potvrđeno otkriće novog egzoplaneta nalik Jupiteru.

Jupiterov ‘blizanac’

Nova studija međunarodnog tima astrofizičara predstavila je nevjerojatno otkriće gotovo identičnog Jupiterovog blizanca koji kruži oko zvijezde na kolosalnoj udaljenosti od 17.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Ovaj egzoplanet – nazvan K2-2016-BLG-0005Lb – po svojoj je masi gotovo identičan Jupiteru, a otkriven je pomoću podataka dobivenih 2016. godine NASA-inim svemirskim teleskopom Kepler.

Otkriće je posebno zanimljivo jer je riječ o planetu koji je otkriven na dvostruko većoj udaljenosti od ijednog egozplaneta kojeg je do sada snimio Kepler. Taj podatak tim je više impresivan ako znamo da je Kepler – prije nego što je prestao s radom 2018. – otkrio i potvrdio preko 2700 planeta.

Prvo otkriće novom metodom

Sustav je pronađen pomoću gravitacijske mikroleće, predviđanja Einsteinove teorije relativnosti, a riječ je o prvom planetu koji je otkriven na ovaj način.


Kako bi pronašli egzoplanet pomoću efekta mikrolećenja, tim je pretraživao Keplerove podatke prikupljene između travnja i srpnja 2016. kada je redovito pratio milijune zvijezda u blizini središta galaksije. Cilj je bio tražiti dokaze egzoplaneta i zvijezde domaćina koji se privremeno savijaju i povećavaju svjetlost pozadinske zvijezde dok prolazi pored linije pogleda.

„Da bi se uopće vidio učinak, potrebno je gotovo savršeno poravnanje između prednjeg planetarnog sustava i pozadinske zvijezde. Šansa da planet utječe na pozadinsku zvijezdu na ovaj način je desetke do stotine milijuna prema jedan. Međutim, na putu prema središtu naše galaksije postoje stotine milijuna zvijezda. Kepler je samo ‘sjedio’ i promatrao ih tri mjeseca,“ rekao je dr. Eamonn Kerins.

Animacija signala gravitacijskog leća s Jupiterovog blizanca K2-2016-BLG-0005Lb. Zvijezda označena ružičastim linijama je animirana kako bi prikazala signal povećanja koji je Kepler promatrao iz svemira. Trag ovog signala s vremenom prikazan je u donjem desnom panelu. S lijeve strane je izveden model za signal leće, koji uključuje višestruke slike zvijezde uzrokovane gravitacijskim poljem planetarnog sustava. Sam sustav nije izravno vidljiv (©manchester.ac.uk).

Višestruki pogledi

Među pet kandidata za mikrolenziranje signala koji je tim odredio, upravo je ovaj pokazao jasne naznake anomalije u skladu s prisutnošću egzoplaneta u orbiti.

Pet međunarodnih zemaljskih istraživanja također je promatralo isto područje neba u isto vrijeme kad i Kepler. Na udaljenosti od oko 135 milijuna km od Zemlje, Kepler je vidio anomaliju nešto ranije i dulje od timova koji su promatrali sa Zemlje. Nova studija iscrpno modelira kombinirane skupove podataka pokazujući, u konačnici, da je signal uzrokovan udaljenim egzoplanetom.

„Razlika u gledištu između Keplera i promatrača ovdje na Zemlji omogućila nam je da trianguliramo gdje se duž naše vidne linije nalazi planetarni sustav,“ zaključio je dr. Kerins.

Nastavak istraživanja

Kasnije ovog desetljeća NASA planira lansirati svemirski Nancy Grace Roman Space. Predviđa se da bi ovaj teleskop – pomoću metode mikrolećenja –mogao potencijalno otkrići tisuće udaljenih planeta. Misija Euclid Europske svemirske agencije, koja bi trebala biti lansirana sljedeće godine, također bi mogla poduzeti potragu za egzoplanetom ovom metodom.


„Kepler nikada nije bio dizajniran za pronalaženje planeta pomoću mikrolećenja, pa je na mnogo načina nevjerojatno da je to učinio. Roman i Euclid, s druge strane, bit će optimizirani za ovu vrstu posla. Oni će moći dovršiti planet popis stanovništva koji je započeo Kepler. Naučit ćemo koliko je tipična arhitektura našeg solarnog sustava. Podatci će nam također omogućiti da testiramo naše ideje o tome kako nastaju planeti. Ovo je početak novog uzbudljivog poglavlja u našoj potrazi za drugim svjetovima,“ zaključio je na kraju dr. Kerins.

NASA potvrdila postojanje preko 5000 egzoplaneta

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

D. Specht et al., „Kepler K2 Campaign 9: II. First space-based discovery of an exoplanet using microlensing,“ Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2022).

Anonymus (1. travnja 2022.), „NASA’s Kepler telescope delivers new planetary discovery from the grave,“ manchester.ac.uk (pristup 6. travnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.