kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Težak dan za svemirska istraživanja! Američki lander više nema šanse da sleti na Mjesec
Svemir

Težak dan za svemirska istraživanja! Američki lander više nema šanse da sleti na Mjesec

Prva slika s misije Peregrine prikazuje oštećenje višeslojne izolacije, što upućuje na anomaliju u sustavu pogona. Zasluge: Astrobiotic.
objavljeno

Američka privatna misija sletanja na Mjesec suočava se s gotovo sigurnim neuspjehom, a NASA odgađa svoje ambiciozne planove za ponovni povratak astronauta na Mjesec. Ovo su samo neke od realnosti svemirskih istraživanja. Ako ste mislili da je putovanje u svemir, a posebno na Mjesec, lagan zadatak – vrijeme je za novu perspektivu.

Događaji koji su se odvijali u utorak predstavljaju značajne prepreke za američke ambicije u razvoju komercijalne svemirske ekonomije, stvaranju dugoročne prisutnosti na Zemljinom satelitu i korištenju Mjeseca kao platforme za misije na Mars. S druge strane, Kina se ubrzano približava svojem cilju da do 2030. godine postavi ljudsku posadu na Mjesec.

Astroboticov “Peregrine Lunar Lander”, lansiran u ponedjeljak s Cape Canaveral Space Force Station na Floridi, uspješno se odvojio od svoje rakete. Međutim, već nekoliko sati nakon lansiranja, pojavili su se problemi s orijentacijom solarnog panela prema Suncu i održavanjem baterije punom. Otkriveni kvar na sustavu pogona prouzročio je kritičan gubitak goriva i oštećenje vanjskog dijela svemirske letjelice. Tvrtka je izvijestila da misija “nema izgleda za uspješno meko slijetanje”, rušeći nade za prvo uspješno slijetanje privatne misije na Mjesec, kao i za prvo američko meko slijetanje na Mjesec od Apolla 17 u 1972. godini.


NASA je Astroboticu financirala s više od 100 milijuna dolara za transport znanstvene opreme na Mjesec, s ciljem dobivanja odgovora na pitanja o sastavu površine i razini zračenja, kao priprema za slanje astronauta na duže misije. Ovaj neuspjeh ne implicira da je strategija jačanja komercijalnih partnerstava sama po sebi neispravna, ističe Michael Lembeck, bivši službenik NASA-e i sada profesor aeronautike na Sveučilištu u Illinoisu. “To je pitanje ravnoteže između napretka i prihvaćanja rizika. Na duže staze, ovi neuspjesi su jednako poučni kao i uspjesi,” naglasio je Lembeck. Dodao je da ugovori NASA-e s drugim kompanijama, uključujući tvrtku Intuitive Machines iz Houstona, koja planira lansiranje landera sljedeći mjesec, doprinose raspodjeli rizika.

Međutim, dodatno pogoršavajući situaciju, Bill Nelson, administrator NASA-e, najavio je odgodu planiranog povratka astronauta na Mjesec sa prosinca 2025. na rujan 2026. godine, pozivajući se na sigurnosne probleme s posadom kapsule Orion. Samo mali broj analitičara smatra novi rok za povratak Amerikanaca na Mjesec realističnim.

U utorak, dužnosnici NASA-e iznijeli su nove detalje o problemima povezanim s kapsulom Orion, proizvedenom od strane Lockheed Martina. Prvo, misija Artemis 1 otkrila je gubitak dijela materijala toplinskog štita tijekom povratka u atmosferu. Drugo, tijekom novih testiranja otkriven je problem u sposobnosti Oriona da otvara i zatvara ventile povezane sa sustavom za održavanje života, što je Amit Kshatriya, zamjenik administratora za program “Mjesec do Marsa“, opisao kao “neprihvatljivo”. Treće, tijekom testiranja stresa, kojim se simuliralo hitno izbacivanje s rakete Space Launch System (SLS), otkriveno je da se baterija odspaja, što bi moglo dovesti do nemogućnosti održavanja energije tijekom povratka kapsule na Zemlju.

Iako se projekt Orion vraća na svoje početne faze rada na poboljšanjima, njegovi problemi izgledaju manji u svjetlu činjenice da je Artemis 3 lander, prerađena inačica nove generacije SpaceX-ove rakete Starship, daleko od spremnosti, osobito nakon što su njegova dva testna leta završila eksplozijama. Za uspješno provođenje misije Artemis 3, SpaceX će se morati suočiti s izazovom uspješnog izvođenja lunarnog slijetanja bez posade sa svojom Starship raketom, nakon što otkloni probleme koji su do sada rezultirali eksplozijama.


Kompleksnost njihovog plana sastoji se od lansiranja posebno dizajniranog svemirskog broda koji će funkcionirati kao spremnik goriva. Nakon toga, planira se lansiranje deset Starship raketa, čija će svrha biti napuniti ovaj spremnik gorivom. Zatim, još jedan Starship bi preuzeo to gorivo te krenuo prema Mjesecu, gdje bi se spojio s Orion kapsulom i izvršio slijetanje na njegovu površinu.

Međutim, uzevši u obzir ove složene i zahtjevne korake, novi rok koji je postavljen za povratak na Mjesec čini se nerealnim, upozorava Lembeck. On ističe da, za razliku od ere Apolla, NASA trenutno radi s znatno manjim proračunom, u vremenu kada je sklonost preuzimanju rizika smanjena, te bez onog nacionalnog imperativa koji je postojao za vrijeme Hladnog rata i natjecanja sa Sovjetskim Savezom.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.