kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Oštećeni Američki lunarni modul sada se vraća prema Zemlji
Svemir

Oštećeni Američki lunarni modul sada se vraća prema Zemlji

Prva slika s misije Peregrine prikazuje oštećenje višeslojne izolacije, što upućuje na anomaliju u sustavu pogona. Zasluge: Astrobiotic.
objavljeno

Privatni američki lunarni modul, koji je tijekom cijelog putovanja imao problem s curenjem goriva, sada se nalazi na putu prema Zemlji, gdje će, prema očekivanjima, izgorjeti u atmosferi, izvijestila je tvrtka Astrobotic u subotu. Astrobotic kontinuirano objavljuje ažurirane informacije o stanju modula Peregrine od početka njegove nesretne misije. Misija je započela lansiranjem na novoj raketi Vulcan, koju je izgradila United Launch Alliance, 8. siječnja.

Nedugo nakon odvajanja od rakete, svemirska letjelica doživjela je eksploziju na brodu. Brzo je postalo očito da modul Peregrine neće moći izvesti planirano meko slijetanje na Mjesec zbog velikog gubitka pogonskog goriva. Unatoč tome, tim Astrobotica uspio je pokrenuti znanstvene eksperimente koje su nosili za NASA-u i druge svemirske agencije, te prikupiti važne podatke o letu.

“Prema najnovijim procjenama, svemirska letjelica sada je na putanji prema Zemlji, gdje će najvjerojatnije izgorjeti pri ulasku u Zemljinu atmosferu,” navela je tvrtka sa sjedištem u Pittsburghu. “Tim trenutačno razmatra različite opcije i obavijestit će javnost čim budemo imali više informacija.”


Modul, u obliku kocke, već više od pet dana nalazi se u svemiru i trenutno je udaljen 390.000 kilometara od Zemlje, dodatno je izvijestio Astrobotic. Ljubitelji svemira s velikom pažnjom prate putanju Peregrinea. Mnogi su se nadali da bi modul ipak mogao ostvariti “tvrdo slijetanje” na Mjesec, kao što su to učinili i drugi neuspješni lunarni moduli. Međutim, sada je jasno da ni taj umanjeni cilj nije ostvariv.

Osim znanstvenih instrumenata, svemirska letjelica prevozi i teret za privatne klijente Astrobotica, uključujući limenku sportskog napitka, fizički Bitcoin, te ljudski i životinjski pepeo i DNK. Astrobotic je najnoviji u nizu privatnih investitora koji nisu uspjeli izvesti meko slijetanje na Mjesec, nakon izraelske neprofitne organizacije i jedne japanske tvrtke. NASA je Astroboticu platila više od 100 milijuna dolara za prijevoz tereta u sklopu svog eksperimentalnog programa Commercial Lunar Payload Services. Glavni cilj programa je poticanje razvoja komercijalne lunarne ekonomije i smanjenje vlastitih operativnih troškova.

Iako ovaj pokušaj nije urodio plodom, dužnosnici NASA-e ističu da njihova strategija “više pokušaja znači više prilika za uspjeh” ostaje na snazi. Sljedeći pokušaj, koji će poduzeti tvrtka Intuitive Machines sa sjedištem u Houstonu, planiran je za pokretanje u veljači. Astrobotic će imati priliku za ispravak u studenom, kada će njihov lunarni modul Griffin prevesti NASA-in rover VIPER na južni pol Mjeseca. Ovaj će potez biti ključan korak u nastojanjima za uspostavu snažnije prisutnosti na lunarnoj površini.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.