kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Prva američka misija na Mjesec nakon 50 godina suočava se s tehničkim poteškoćama
Svemir

Prva američka misija na Mjesec nakon 50 godina suočava se s tehničkim poteškoćama

Prva slika s misije Peregrine prikazuje oštećenje višeslojne izolacije, što upućuje na anomaliju u sustavu pogona. Zasluge: Astrobiotic.
objavljeno

Jučer, 8. siječnja (u 16:18 po srednjoeuropskom vremenu), kompanija Astrobotic uspješno je lansirala misiju “Peregrine Jedan”, obilježavajući prvi američki pokušaj slijetanja na Mjesec nakon dugih pet desetljeća. Ova misija predstavlja treći privatni pokušaj slijetanja na Mjesec, ali je prvi takav poduhvat pod američkim vodstvom. Unatoč početnom uspjehu, letjelica se suočila s nizom tehničkih problema već u ranim fazama svog putovanja. Preliminarni izvještaji sugeriraju da je curenje pogonskog goriva glavni uzrok ovih poteškoća, a daljnji tijek misije trenutno je neizvjestan.

U prvom izvješću objavljenom na platformi X (ranije poznatoj kao Twitter), predstavnici Astrobotica izvijestili su kako solarni paneli letjelice više ne funkcioniraju stabilno u odnosu na Sunce. U dodatku, drugo priopćenje navodi da se smatra kako je anomalija prouzročena problemima u sustavu pogona. Ako se ove sumnje potvrde, Peregrine neće biti u mogućnosti izvršiti planirano slijetanje na površinu Mjeseca.

Dodatno, iz istog izvještaja saznaje se da su baterije letjelice znatno oslabljene, te da je nakon pokušaja reorijentacije solarnih panela prema Suncu došlo do prekida u komunikaciji. Iako je ovaj manevar bio djelomično uspješan i doveo do ponovnog punjenja baterija, ubrzo je postalo očito da dolazi do ozbiljnog propuštanja pogonskog goriva. Trenutno se provode opsežne analize i prikupljanje podataka, kako bi se razumjela priroda problema i našle moguće opcije za njegovo rješavanje.


“Naš primarni cilj trenutno je dovesti Peregrine što bliže Mjesecu, prije nego što izgubimo sposobnost održavanja usmjerenosti prema Suncu i, kao posljedicu, energetske snage,” izjavili su iz Astrobotic-a u njihovoj najnovijoj izjavi.

Astrobotic je također podijelio prvu snimku s misije. Fotografija, snimljena kamerom smještenom na vrhu teretnog modula, pokazuje vidljivo oštećenje na višeslojnoj izolaciji (MLI) letjelice. “Vizualni dokaz oštećenja MLI-a korelira s našim telemetrijskim podacima i upućuje na anomaliju u sustavu pogona,” objasnili su u Astroboticu.

Stručni tim inženjera trenutno radi na analizi situacije, a konačan ishod misije ostaje neizvjestan. Ova misija zamišljena je kao povijesni povratak Amerike na lunarnu površinu nakon pola stoljeća, uz suradnju s NASA-om i drugim uglednim institucijama. Misija nosi raznolike terete, uključujući znanstvene eksperimente i ljudske ostatke, što je izazvalo kontroverze zbog neobičnog koncepta “pokapanja” na Mjesecu.

Što se tiče regulacije, ne postoje stroga pravila o tome što se smije, a što ne smije slati na Mjesec. Zanimljivo je da misija, osim ostalih tereta, nosi i predmete vezane uz kriptovalute te komadić planine Everest. Prethodne dvije komercijalne misije koje su pokušale sletjeti na Mjesec, iz Izraela i Japana, nažalost, nisu uspjele.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.