kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Svemirski otpad prisilio astronaute na ISS-u da se evakuiraju u svoje povratne letjelice
Svemir

Svemirski otpad prisilio astronaute na ISS-u da se evakuiraju u svoje povratne letjelice

ISS. Izvor: interestingengineering.com
objavljeno

Svemirski otpad prisiljava astronaute na svemirskoj stanici da se sklone u povratnim brodovima.

Postaja prošla kroz oblak krhotina

Prema izvješćima, sedam astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji bilo je prisiljeno skloniti se u svoje povratne letjelice u ponedjeljak (15. studenog) kada je postaja prošla blizu orbitalnih krhotina. Prolazi svemirskog otpada započeli su u jutarnjim satima, a Međunarodna svemirska postaja nastavila je imati bliske susrete sa krhotinama svakih 90 minuta.

“Hvala na ludom, ali dobro koordiniranom danu”, izjavio je astronaut Mark Vande Hei za NASA-inu kontrolu misije u svemirskom centru Johnson u Teksasu, tijekom prijave kojom se obilježava kraj radnog dana astronauta oko 12 sati EST (1700 GMT). “To je svakako bio sjajan način da se zbližimo kao posada na našem prvom zajedničkom radnom danu u svemiru.”  Vande Hei je u svemiru od travnja, ali četiri astronauta stigla su u svemirsku stanicu u četvrtak, 11. studenog.


Tijekom razgovora, kontrola misije rekla je posadi da primaju raspored za sve prolaze krhotina koji će se dogoditi do utorka (16. studenog), iako će zemaljska podrška prestati najavljivati ​​prolaze kako bi posada mogla spavati. Kontrola misije također je primijetila da će sutra članovi posade morati nastaviti zatvarati otvore za module izvan jezgre svemirske stanice tijekom prolaza.

Oko 9:30 EST (14:30 GMT), situacija na svemirskoj postaji vratila se u normalu, navodi se u priopćenju Roscosmosa. “Trenutno, posada Međunarodne svemirske postaje rutinski izvodi operacije prema programu leta”, tvrde iz  Roscosmosa. “Orbita objekta, koja je danas natjerala posadu da se preseli u letjelicu prema standardnim procedurama, udaljila se od orbite ISS-a. Postaja je u zelenoj zoni.”

https://kozmos.hr/ruska-filmska-ekipa-pristala-je-na-medunarodnu-svemirsku-postaju-kako-bi-snimila-film/

Antisatelitski test

Američka vlada nije javno objavila što je u ponedjeljak stvorilo polje krhotina koje zabrinjava Međunarodnu svemirsku postaju. Međutim, savezna vlada je potvrdila da je Rusija provela antisatelitski test koji je stvorio krhotine i koji bi mogao ugroziti svemirsku stanicu i druge letjelice u orbiti. “Danas je Ruska Federacija provela destruktivni satelitski test protusatelitskog projektila izravnog uspona na jedan od svojih satelita”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price tijekom konferencije za novinare. “Ovaj test značajno će povećati rizik za astronaute i kozmonaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji, kao i za druge ljudske aktivnosti u svemirskim letovima.” Price je primijetio da je antisatelitskim testom stvoreno više od 1500 komada orbitalnih krhotina dovoljno velikih za praćenje, uz “stotine tisuća komada manjih orbitalnih krhotina”.

NASA, Roscosmos i njihovi partneri redovito nadziru sigurnosni perimetar oko svemirske stanice koji je u obliku kutije za pizzu i proteže se nešto više od 25 kilometara oko svemirske stanice i 0,75 km iznad i ispod. Službenici stanice često pomiču svemirsku stanicu kako bi izbjegli krhotine koje dolaze u tu zonu, ako vrijeme dopušta. To se dogodilo prošlog tjedna, kada su ostaci kineskog antisatelitskog testa iz 2013. prošli u blizini postaje 10. studenog. Prema audio prijenosu s Međunarodne svemirske postaje, posljednji susret objekta s “poljem krhotina” dogodio se oko 9:50 ujutro po EST (1450 GMT) i trajao je oko šest minuta.

https://kozmos.hr/pronadeni-neobicni-mikrobi-na-iss-u/

Standardna procedura u slučaju nužde

Stručnjak za svemirske krhotine Jonathan McDowell iz Harvardskog centra za astrofiziku rekao je na Twitteru da se prvi susret svemirske stanice i svemirskog otpada dogodio u 2:06 ujutro EST (07:06 GMT) i da je trajao oko 10 minuta. “Detalji su nedorečeni”, tvitao je svemirski novinar William Harwood iz CBS Newsa, “ali 7-člana posada ISS-a sklonila se u svoju svemirsku letjelicu Soyuz MS-19 i Crew Dragon Endurance ranije danas kao mjeru opreza zbog predviđenog bliskog prolaska kroz ‘oblak krhotina’ koji je rezultat raspada satelita.”


Standardna je procedura svemirske stanice da se astronauti evakuiraju u svoje letjelice u slučaju bilo kakve nužde ili u slučaju da treba evakuirati svemirsku stanicu. U orbitalnom laboratoriju trenutno živi i radi sedam međunarodnih astronauta: NASA-ini astronauti Vande Hei, Raja Chari, Thomas Marshburn i Kayla Barron; ruski kozmonauti: Anton Shkaplerov i Pyotr Dubrov; te njemački astronaut Matthias Maurer iz Europske svemirske agencije (ESA). Chari, Marshburn, Barron i Maurer stigli su u četvrtak (11. studenog) kapsulom SpaceX Crew Dragon-a pod nazivom Endurance.

https://kozmos.hr/ruski-znanstveni-modul-nauka-pristaje-na-iss/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Bartels M. (15. studenog 2021.), Space debris forces astronauts on space station to take shelter in return ships, Space.com (pristup 16. studenog 2021.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.