kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-ina letjelica Juno po prvi puta snimila sjeverni pol Europe
Svemir

NASA-ina letjelica Juno po prvi puta snimila sjeverni pol Europe

autor
objavljeno

NASA-ina letjelica Juno po prvi je puta snimila sjeverni pol Europe, Jupiterova ledenog mjeseca, a iz NASA-e se nadaju da će iduće godine – kada se planira prilazak letjelice mjesecu – dobiti još bolje prikaze.

Prvi pogledi na sjeverni pol

NASA-ina svemirska letjelica Juno – koja kruži oko Jupitera – po prvi puta je zabilježila izgled sjevernog pola Jupiterova mjeseca Europa. Riječ je o mjesecu koji na svojoj površini ima vodenu paru i za kojeg znanstvenici smatraju da bi u oceanu mogao imati uvjete za život.

Slika je snimljena s udaljenosti od oko 80.000 kilometara dok je Juno obavljala svoju primarnu misiju ispitivanja Jupiterove atmosfere. Doduše, rezolucija prikaza nije najbolja (pojedinačni se pikseli prikazuju na otprilike 50 do 60 km svaki), ali možemo vidjeti promjene u albedu, odnosno refleksivnosti svjetlosti, na inače vrlo svijetlom mjesecu.

Bolje poglede dobit ćemo sljedeće godine kada će letjelica kružiti svega nekoliko stotina kilometara iznad te iste regije, rekao je glavni istražitelj Scott Bolton tijekom NASA-ine konferencije za javnost. „Ovo je primamljiv primjer i najava onoga što dolazi“, dodao je Bolton.


Prva fotografija sjevernog pola Europe (izvor: NASA/SwRI/MSSS/Andrea Luck)

Dio većeg poduhvata snimanja Jupitera

Snimke Europe tek su ukratko spomenute tijekom veće rasprave o 3D prikazima Jupiterove atmosfere i razgovora o dubokim korijenima dugotrajne i poznate Jupiterove oluje (tzv. Velika crvena pjega). Europa je popularna destinacija koju su svemirske letjelice snimale mnogo puta. Prvi pogledi izbliza bili su s NASA-inih blizanaca Pioneer i blizanaca Voyagera iz 1970-ih, otkrivajući ledenu površinu prekrivenu pukotinama. Još više detalja stiglo je tijekom misije Galileo, koja je orbitirala Jupiter i njegove mjesece između 1995. i 2003. godine.

Poprilično je broj letjelica proletjelo iznad Europe na putu do drugih odredišta, a svemirski teleskop Hubble – kao i drugi teleskopi u blizini ili na Zemlji – s vremena na vrijeme usmjere pogled prema ovome ledenom satelitu. Međutim, svi ovi pogledi imaju ograničenja zbog činjenice da su bili na ili blizu ekliptike te zbog toga do sada nismo imali pogled europin na sjeverni pol.

Budući planovi istraživanja

Iz NASA-e nisu otkrili u kojem smjeru namjeravaju nastaviti istraživanje Europe, ali prethodna istraživanja govorila su o proučavanju vodene pare na južnom polu ili pokušaju geološkog mapiranja pri približavanju polovima što je više moguće.

Kasnije tijekom ovoga desetljeća očekuje se da će najmanje dvije velike misije krenuti put Europe. JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) Europske svemirske agencije proletjet će Europom i nekoliko drugih ledenih svjetova nakon lansiranja u lipnju 2022., dok će se NASA-in Europa Clipper usredotočiti na Europu nakon lansiranja u listopadu 2024. Obje misije trebale bi proučavati Europu do 2030-ih godina.


NASA-ina svemirska letjelica Juno donijela nove spoznaje o Jupiterovoj atmosferi

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Elizabeth Howell (31. listopada 2021.), A NASA spacecraft just saw the north pole of Europa, the icy moon of Jupiter, for the first time, space.com (pristup 3. studenoga 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.