kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA pomiče ljudsku misiju na Mjesec najranije za 2025. godinu
Svemir

NASA pomiče ljudsku misiju na Mjesec najranije za 2025. godinu

autor
objavljeno

Iz NASA-e su objavili da je došlo do pomicanja rokova misije Artemis – misije SAD-a koja za cilj ima ponovno vratiti čovjeka na Mjesec.

Artemis – božica Mjeseca još neko vrijeme ‘neće kući’

Sjedinjene Države će poslati misiju s posadom na Mjesec „ne prije 2025. godine“, rekao je šef NASA-e Bill Nelson novinarima u utorak, službeno odgodivši lansiranje za najmanje godinu dana.

Kada je pokrenut program Artemis – u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa – originalno postavljen cilj bila je 2024. godina. Međutim, program se od tada suočio s brojnim kašnjenjima u razvoju, od svojih vozila do potrebnih svemirskih odijela.

Prošlog tjedna NASA je dobila sudski spor koji je pokrenuo Blue Origin Jeffa Bezosa koji je NASA-u tužio nakon što je izgubio ugovor o slijetanju u korist SpaceX-a Elona Muska – „Izgubili smo gotovo sedam mjeseci u parnicama i to je vjerojatno pomaknulo prvo ljudsko slijetanje u ovom stoljeću na vjerojatno ne prije 2025. godine“, rekao je Nelson u pozivu, no dodao je kako je „Dobra vijest da NASA ostvaruje solidan napredak“, pritom aludirajući na kapsulu Orion misije koja se od prošlog tjedna nalazi na vrhu goleme rakete u svemirskom centru Kennedy.

NASA cilja prvu misiju bez posade, Artemis 1, odaslati u veljači 2022., a Artemis 2, prvu misiju s posadom koja će obaviti prelet Mjeseca, 2024. godine. Zasebno, SpaceX treba izvesti slijetanje bez posade kako bi testirao lunarnu verziju svoje rakete Starship, prije nego što se isto vozilo koristi za slijetanje s posadom. Nelson je otkrio da je NASA za razvoj Oriona ukupno uložila 9.3 milijarde dolara – što obuhvaća razdoblje između 2012. i 2024. godine – što je više od prvotno predviđanih 6.7 milijardi dolara.

‘Hladni svemirski rat’ s Kinom

No, Nelson je upozorio da će od Kongresa biti potrebno tražiti više financijskih sredstava kako bi se ispunili novi rokovi, dodajući: „Kineski svemirski program sve je sposobniji spustiti kineske taikonaute [zapadnjački naziv za kineske astronaute, slično kao za ruske – kozmonauti, op. a.] mnogo ranije nego što se prvobitno očekivalo. Suočavamo se s vrlo agresivnim i dobrim kineskim svemirskim programom. Stav NASA-e, a vjerujem i vlade Sjedinjenih Američkih Država, jest da želimo biti prvi na Mjesecu nakon pola stoljeća.“

Kina, druga po veličini svjetska ekonomija, uložila je milijarde u svoj svemirski program koji vodi vojska, s nadom da će do 2022. godine imati svemirsku stanicu sa stalnom posadom. Država je već poslala rovere na Mjesec, uključujući i jedan na drugu stranu, a cilja i da bude prva lunarna misija s posadom do 2029. godine.

Ljudi su posljednji put sletjeli na Mjesec 1972. godine u američkoj misiji Apollo 17. Agencija želi izgraditi održivo stanište na Mjesecu i iskoristiti lekcije naučene iz dugih ekspedicija tamo za razvoj misije s posadom na Mars do 2030-ih godina.

NASA-in Artemis na putu za lansiranje u veljači 2022.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (9. studenoga 2021.), NASA pushes back crewed Moon landing to 2025 or later, phys.org (pristup 10. studenoga 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube