kozmos.hr
Astronomija

Kina želi izgraditi kilometar dugu svemirsku postaju

objavljeno

Koliko bi vremena trebalo za sastavljanje tako velike stanice?

Posljednjih godina Kina se uzdigla i postala jedna od velikih sila u kozmonautici. Poslali su misiju na drugu stranu Mjeseca, dostavili prve uzorke tla s našeg prirodnog satelita u desetljećima i poslali prvi neamerički rover na Mars. S takvim nevjerojatnim postignućima, za očekivati je da zemlja ima velike planove za budućnost. Na primjer, najnovije otkriće sugerira da Kina želi izgraditi masivnu svemirsku postaju koja će biti kilometar u promjeru.

Sve što trebate znati o novim kineskim planovima za veliku svemirsku postaju

Je li službeno?

Od ovog trenutka ne postoji službeni plan za stvaranje takve postaje. Kineska nacionalna zaklada za prirodne znanosti uputila je otvoren poziv znanstvenicima iz cijelog svijeta koji bi bili zainteresirani za sudjelovanje u takvom projektu.

Fondovi

Očito je da će cijena tako velike postaje biti u desetinama milijardi dolara. Za sada je institucija dodijelila 2,3 milijuna dolara za početna istraživanja koja će utvrditi je li takav projekt uopće moguć.


Graditeljstvo

Izgradnja ove futurističke svemirske postaje izvodit će se u modulima, baš kao i trenutna izgradnja svemirske postaje Tiangong. Logično je da je lansiranje tako masivne letjelice u jednom komadu nemoguće.

Svrha

Stručnjaci su primijetili nekoliko ideja o svrsi tako velike svemirske postaje. To uključuje buduću upotrebu svemirskih resursa, dugotrajno prebivanje u Zemljinoj orbiti, kao i napredna istraživanja. Bi li to značilo da će postaja uključivati ​​i masivne teleskope nove generacije?

Dimenzije

Sve što znamo je da početni planovi sugeriraju da će postaja biti veličine jednog kilometra. Naravno, proći će puno vremena prije nego što nakon preliminarnog istraživanja saznamo točne planove i je li takva veličina uopće moguća. Za usporedbu, ova će postaja biti barem deset puta veća od ISS -a.

Poteškoće u sastavljanju masivne svemirske postaje

Spomenuli smo da će se letjelica sastojati od više modula koji će se lansirati zasebno i sastaviti u orbiti. Prije nego što se to dogodi, istraživači moraju pronaći načine za smanjenje težine svakog modula. To je ključno za upravljivost masivne postaje, kao i za montažu u svemiru.

https://kozmos.hr/kina-zeli-izgraditi-stalno-naseljene-baze-na-marsu-evo-kako/

Kada?

Razvoj kineske svemirske postaje predviđen je za 14. razdoblje petogodišnjeg plana, koje će uključivati ​​godine između 2021. i 2025., ali čak i ako stručnjaci privedu planiranje kraju, izgradnja za pet godina čini se nemogućom.

Koliko će vremena trebati za izgradnju?

Međunarodna svemirska postaja, na primjer, dovršena je za 12 godina i znatno je manja. Štoviše, ISS -u su bila potrebna 42 montažna leta za dovršetak. Čak i uz napredne tehnologije našeg vremena, sastavljanje kilometar duge postaje trebalo bi potrajati duže.

Lansirno vozilo

Gledajući postojeća lansirna vozila, raketa -nosač Long March 9 čini se najlogičnijim izborom za modularna lansiranja. Ista raketa će se koristiti za sve buduće lunarne misije. S tim u vezi, nakon što preliminarna analiza završi, stručnjaci bi mogli dati točan broj lansiranja koja će biti potrebna s ovom raketom.


Tiangong

Na kraju, Kina ima još hitnijih projekata koje treba dovršiti prije nego što se uopće počne razmišljati o stvaranju velike svemirske postaje. Svemirska postaja Tiangong, čiji je glavni modul poslan u orbitu ranije ove godine, trebala bi biti dovršena do kraja 2022. godine.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

 Chik, H. (2021, August 24). China eyes Mega SPACECRAFT SPANNING miles IN crewed Mission push. South China Morning Post.
• Tangermann, V. (2021, August 24). China reportedly working on “ULTRA-LARGE” Spacecraft that’s miles across. Futurism.
• Times, G. (n.d.). China to study assembly mechanics Of kilometer-level EXTRA-LARGE spacecraft. Global Times.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.