Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Astronomija

Kina lansirala jezgru svoje nove svemirske stanice – 10 stvari koje trebate znati

Fotografija pokretanja glavnog modula Tianhe za buduću kinesku svemirsku stanicu. Izvor: CNSA

Službeno lansiranje stanice zakazano je za 2023. godinu.

Raketa-nosač Long March-5B uspješno je lansirala glavni modul Tianhe, kineske buduće višemodularne orbitalne stanice u svemir. Očekuje se da će izgradnja stanice trajati dvije godine, a sama stanica će raditi 10-15 godina.

Projekt modularne orbitalne stanice “Tiangong” (“Nebeska palača”) nova je faza u razvoju kineskog svemirskog programa s ljudskom posadom, koji je započeo krajem 90-ih godina prošlog stoljeća. Od tada je Kina u orbitu lansirala nekoliko svemirskih letjelica s posadom u Shenzhouu. Štoviše, lansirane su i dvije eksperimentalne stanice, Tiangong-1 i Tiangong-2.

Kina je uspješno lansirala glavni modul za novu svemirsku stanicu, te orbitalna izgradnja može službeno započeti.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kinezi po prvi put upotrijebili svoje „umjetno sunce“

10 stvari koje morate znati o lansiranju i budućim ciljevima

1.Kineska svemirska stanica Tiangong sadržavat će tri komponente. Glavni modul Tianhe (Nebeska harmonija) sadrži stambene prostorije za tri člana posade, sustave za održavanje života, kontrolu, navigaciju i orijentaciju stanice.

2.Druga dva modela sadržavat će različite laboratorije. Ukupna masa stanice zajedno s tri usidrena broda može doseći i do stotinu tona.

3.Sam Tianhe ima masu od oko 22 tone i sastoji se od tri odjeljka: uslužnog odjeljka, laboratorijskog odjeljka i sfernog odjeljka za pristajanje. Modul je dugačak 16,6 metara i promjera 4,2 metra.

4.Teška raketa-nosač Long March-5B dovela je glavni modul u orbitu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

5.Sredinom ili krajem svibnja teretna svemirska letjelica Tianzhou-2 pristat će uz glavni modul, a u lipnju će tri taikonauta stići na stanicu na svemirskoj letjelici Shenzhou-12.

Mogući prikaz kineske višemodularne svemirske stanice. Izvor: UNOOSA / CNSA

6.Očekuje se da će stanica moći raditi 10-15 godina, ali ukoliko se ne pojave ozbiljni problemi, ta bi se vremenska razdoblja u budućnosti mogla povećati.

7.Glavni modul prevezen je na 400 kilometara iznad zemlje. Kad je stanica dovršena, trebala bi raditi u niskoj Zemljinoj orbiti na nadmorskoj visini od 340 km do 450 km.

8.Prema planu, stvaranje stanice s tri modula bit će dovršeno u roku od 11 lansiranja 2021.-2022.: Tri lansiranja modula, četiri lansiranja teretnih svemirskih brodova i četiri lansiranja svemirskih letjelica s posadom.

9.Desetak astronauta već je započelo obuku za buduće letove i život na kineskoj postaji. Uključuju novake, žene i veterane.

10.Kineska svemirska stanica moći će redovito smjestiti do tri astronauta i do šest tijekom desetodnevne promjene posade.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kineski svemirski program: ostale misije i ciljevi

Protelih dana bilo je mnogo novih kineskih svemirskih vijesti, a osim lansiranja modula Tianhe, otkriveno je i da će misija Chang’e-6 letjeti na Mjesec 2024. godine.

Poput Chang’e-5, sljedeća misija također će automatski prikupljati mjesečeve uzorke za sveobuhvatnu analizu i istraživanje. Razlika je u tome što će se sonda poslati u bazen Južnog pola-Aitken, smješten na udaljenoj strani Mjeseca.

Sljedeće tri Chang’e misije provest će važna znanstvena istraživanja i tehnološke eksperimente. Kina je otkrila svoj cilj izgradnje prototipske istraživačke stanice na našem prirodnom satelitu do 2030. godine.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

• CNSA. (n.d.). China launches first section of its massive space station.
• Phys.org. (2021, April 28). China to Launch HEAVENLY HARMONY space station core module.
• Wall, M. (2021, April 29). China launches core module of new space station to orbit.

Pročitaj više

Svemir

Misija istraživanja asteroida bogatog metalima u sklopu NASA-inog programa Discovery, na dobrom je putu prema lansiranju u kolovozu 2022. Psyche stiže na istoimeni asteroid...

Astronomija

Koliko bi vremena trebalo za sastavljanje tako velike stanice? Posljednjih godina Kina se uzdigla i postala jedna od velikih sila u kozmonautici. Poslali su...

Svemir

Dugoročni plan kineskog svemirskog programa jest slanje ljudskih istraživačkih misija i uspostavljanje stalne baze na Marsu. Predsjednik kineskog CALT-a( China Academy of Launch Vehicle...

Svemir

Kina bi sutra mogla postati druga zemlja u svijetu koja je izvela uspješno meko slijetanje na Mars. Sutra je ključni trenutak Kineske misije Tianwen-1,...

Oglas