kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Kina lansirala jezgru svoje nove svemirske stanice – 10 stvari koje trebate znati
Astronomija

Kina lansirala jezgru svoje nove svemirske stanice – 10 stvari koje trebate znati

objavljeno

Službeno lansiranje stanice zakazano je za 2023. godinu.

Raketa-nosač Long March-5B uspješno je lansirala glavni modul Tianhe, kineske buduće višemodularne orbitalne stanice u svemir. Očekuje se da će izgradnja stanice trajati dvije godine, a sama stanica će raditi 10-15 godina.

Projekt modularne orbitalne stanice “Tiangong” (“Nebeska palača”) nova je faza u razvoju kineskog svemirskog programa s ljudskom posadom, koji je započeo krajem 90-ih godina prošlog stoljeća. Od tada je Kina u orbitu lansirala nekoliko svemirskih letjelica s posadom u Shenzhouu. Štoviše, lansirane su i dvije eksperimentalne stanice, Tiangong-1 i Tiangong-2.

Kina je uspješno lansirala glavni modul za novu svemirsku stanicu, te orbitalna izgradnja može službeno započeti.

https://kozmos.hr/kinezi-po-prvi-put-upotrijebili-svoje-umjetno-sunce/

10 stvari koje morate znati o lansiranju i budućim ciljevima

1.Kineska svemirska stanica Tiangong sadržavat će tri komponente. Glavni modul Tianhe (Nebeska harmonija) sadrži stambene prostorije za tri člana posade, sustave za održavanje života, kontrolu, navigaciju i orijentaciju stanice.


2.Druga dva modela sadržavat će različite laboratorije. Ukupna masa stanice zajedno s tri usidrena broda može doseći i do stotinu tona.

3.Sam Tianhe ima masu od oko 22 tone i sastoji se od tri odjeljka: uslužnog odjeljka, laboratorijskog odjeljka i sfernog odjeljka za pristajanje. Modul je dugačak 16,6 metara i promjera 4,2 metra.

4.Teška raketa-nosač Long March-5B dovela je glavni modul u orbitu.

5.Sredinom ili krajem svibnja teretna svemirska letjelica Tianzhou-2 pristat će uz glavni modul, a u lipnju će tri taikonauta stići na stanicu na svemirskoj letjelici Shenzhou-12.

Mogući prikaz kineske višemodularne svemirske stanice. Izvor: UNOOSA / CNSA

6.Očekuje se da će stanica moći raditi 10-15 godina, ali ukoliko se ne pojave ozbiljni problemi, ta bi se vremenska razdoblja u budućnosti mogla povećati.

7.Glavni modul prevezen je na 400 kilometara iznad zemlje. Kad je stanica dovršena, trebala bi raditi u niskoj Zemljinoj orbiti na nadmorskoj visini od 340 km do 450 km.

8.Prema planu, stvaranje stanice s tri modula bit će dovršeno u roku od 11 lansiranja 2021.-2022.: Tri lansiranja modula, četiri lansiranja teretnih svemirskih brodova i četiri lansiranja svemirskih letjelica s posadom.

9.Desetak astronauta već je započelo obuku za buduće letove i život na kineskoj postaji. Uključuju novake, žene i veterane.

10.Kineska svemirska stanica moći će redovito smjestiti do tri astronauta i do šest tijekom desetodnevne promjene posade.

Kineski svemirski program: ostale misije i ciljevi

Protelih dana bilo je mnogo novih kineskih svemirskih vijesti, a osim lansiranja modula Tianhe, otkriveno je i da će misija Chang’e-6 letjeti na Mjesec 2024. godine.

Poput Chang’e-5, sljedeća misija također će automatski prikupljati mjesečeve uzorke za sveobuhvatnu analizu i istraživanje. Razlika je u tome što će se sonda poslati u bazen Južnog pola-Aitken, smješten na udaljenoj strani Mjeseca.


Sljedeće tri Chang’e misije provest će važna znanstvena istraživanja i tehnološke eksperimente. Kina je otkrila svoj cilj izgradnje prototipske istraživačke stanice na našem prirodnom satelitu do 2030. godine.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• CNSA. (n.d.). China launches first section of its massive space station.
• Phys.org. (2021, April 28). China to Launch HEAVENLY HARMONY space station core module.
• Wall, M. (2021, April 29). China launches core module of new space station to orbit.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.