kozmos.hr
Svemir

Kineski astronauti čuli misteriozno kucanje u svemiru

(Astronaut Yang Liwei u letjelici Shenzhou 5 tijekom misije koju je prekinulo neobično kucanje. Izvor: China.org.cn)
objavljeno

Kineski astronauti tvrde da su u tri navrata čuli misteriozne zvukove kucanja u svemiru. Postoji li ikakvo objašnjenje?

Čudne pojave prijavljene su u gotovo svim svemirskim misijama u povijesti. Postoje brojni slučajevi astronauta koji govore o neidentificiranim letećim objektima i misterioznom zviždanju u svemiru.

Priča Yang Liwei, prvog kineskog astronauta, jedna je u nizu neobjašnjivih svjedočanstava.

Yang Liwei odradio je svoj 21-satni let u Shenzhou 5, 16. listopada .2003., no njegovo iskustvo s neobičnim zvukovima nije bilo poznato javnosti sve do 2016. kada ga je intervjuirala Kineska centralna televizija (CCTV).

Prema njegovom svjedočanstvu, povremeno kucanje zvučalo je kao da na vanjskom sloju letjelice netko lupa drvenim čekićem po kanti. Zvukovi su se neočekivano pojavljivali i nestajali.

Pokušao je pronaći izvor kucanja, ali vani nije bilo nikoga. Nakon što je sletio na Zemlju, Yang Liwei prijavio je incident i nastojao rekreirati zvuk koji je čuo.


Udarao je po komadu metala raznim instrumentima, ali nije uspio imitirati zvuk kucanja iz svemira. Rekao je da nikad nije čuo takvo što na Zemlji ili prilikom drugih svemirskih letova.

Yang Liwei upozorio je na misteriozan zvuk astronaute koji su letjeli nakon njega – u misijama Shenzhou 6 i Shenzhou 7. Prema onome što znamo, čini se da su i oni čuli istu stvar 2005. i 2008., no i dalje nije bilo nikakvog objašnjenja. Izvor buke ostao je „nevidljivim“.

Što je bio uzrok ovom čudnom kucanju? Poremećaji u radio komunikaciji sa Zemljom? Vibracije aurora borealisa? Svemirski otpad? Ili izvanzemaljski izvor? Istina je da ne postoji mir i tišina u kozmičkom vakumu kako to mnogi zamišljaju.

Svemir je jedan veliki orkestar, a svaka od njegovih stavki zvuči drugačije. Pomoću posebne opreme, možemo čuti Zemljine struje, otkucaje Sunca te buku dalekih crnih rupa. Moguće je i da vakuum prenosi jeku umirućih zvijezda koje može čuti ljudsko uho.

Teza o prisutnosti izvanzemljaca također ne smije biti odbačena. Kako inače objasniti „glasove izvana“ koji s vremena na vrijeme pomažu astronautima tijekom njihovih misija. Astronauti su priznali pojavu „halucinacija“ koje pomiču mentalno zdrave ljude u druge prostore i vremena. No, astronauti ne vole brujati „na sva zvona“ o ovome.

U svakom slučaju, problem postoji i predmetom je ozbiljnog istraživanja.

Sjetimo se jednog od najpoznatiji slučajeva čudnih zvukova iz svemira; Apollo 10 prijavio je neobično zviždanje dok se kretao prema Mjesecu.

Svemir je uistinu misteriozno mjesto. Što više o njemu naučimo, to nam se otvaraju sve kompleksnija pitanja.

Izvori:

• O`Callaghan, J. (2019, July 04). Chinese Astronaut Says He Heard A Strange Knocking Sound While In Space. Retrieved November 22, 2020, from https://www.iflscience.com/space/chinese-astronaut-strange-knocking-sound-in-space/?fbclid=


• Chinese astronaut puzzled by ‘knocking sound’ in space. (2016, November 30). Retrieved November 22, 2020, from https://www.bbc.com/news/38153623

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.