kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Švedski mega arhiv s 4 km polica otkriva svijet paranormalnog
Znanost

Švedski mega arhiv s 4 km polica otkriva svijet paranormalnog

Švedski mega arhiv s 4 km polica otkriva svijet paranormalnog
objavljeno

Greg Eghigian, profesor povijesti i bioetike na Sveučilištu Penn State u SAD-u, posjetio je Arhiv za neobjašnjeno (AFU) u Švedskoj kako bi provodio istraživanje za svoju knjigu o povijesti neidentificiranih letećih objekata (NLO-a)


Redoviti čitatelji mojih tekstova dobro su upoznati s činjenicom da pišem o NLO-ima, iako mnogi smatraju da ta tema ne nalazi svoje mjesto na Kozmosu. S takvim mišljenjima se odlučno ne slažem i podržavam stavove istaknutih znanstvenika kao što je profesor Avi Loeb, koji je revolucionirao percepciju te pojave. Uvjeren sam da pristup temi NLO-a zahtijeva ‘znanstveni pristup‘. To znači da je ključno pristupiti predmetu objektivno i metodično, koristeći znanstvene metode u nastojanju da razjasnimo prirodu mnogih tih misterioznih objekata. Upravo nas ta potraga za razumijevanjem vodi na jedinstveno mjesto na Zemlji, koje predstavlja neprocjenjiv izvor ne samo za istraživanje NLO-a nego i za istraživanje paranormalnih fenomena.


Paranormalne pojave… i znanost?

U sklopu jedinstvenog švedskog arhiva, koji čuva bogatu kolekciju isječaka iz novina, knjiga i osobnih svjedočanstava ljudi koji tvrde da su posjetili druge planete, katalogizirane su fascinantne paranormalne pojave. Ovaj arhiv, prema AFP-u, poznat kao Arhiv za neobjašnjeno (Archives for the Unexplained – AFU), predstavlja se kao najopsežnija svjetska biblioteka posvećena paranormalnim fenomenima, s impresivnih 4,2 kilometra (2,6 milja) polica raspoređenih u podzemlju. Na čelu arhiva stoje Clas Svahn, u dobi od 65 godina, i Anders Liljegren, u dobi od 73 godine, koji su svoju bazu uspostavili u Norrköpingu, smještenom na jugoistoku Švedske. Oni naglašavaju da ih u radu ne pokreće praznovjerje ili religijska vjerovanja, već duboka znatiželja i želja za istraživanjem nepoznatoga.

AFU, služeći dvostrukoj svrsi kao biblioteka i udruga, već više od pola stoljeća brižno prikuplja dokumentaciju. Osim knjiga, u njegovoj zbirci nalaze se i posebno značajni dokumenti, poput prvih izvještaja o paranormalnim aktivnostima zabilježenih na audio trakama i fotografija duhova. “Naša je misija u AFU-u stvaranje robustne osnove znanja,” objašnjava Svahn dok vodi novinare AFP-a kroz prostor biblioteke od 700 kvadratnih metara (7,535 četvornih stopa). “Zalažemo se za prikupljanje što veće količine materijala o svakoj vrsti neriješenih znanstvenih misterija koje naiđemo, s krajnjim ciljem učiniti te informacije dostupnima globalnoj zajednici.” Biblioteka godišnje privuče oko 300 posjetitelja, ali posjete su moguće isključivo uz prethodni dogovor. Trenutno je u tijeku proces digitalizacije arhiva, a značajan dio dokumentacije već je dostupan na poslužitelju, za što su Svahn i Liljegren više nego spremni podijeliti pristupni kod zainteresiranim stranama.

Rastuće prihvaćanje neobjašnjivih fenomena

Greg Eghigian, profesor povijesti i bioetike na Sveučilištu Penn State u SAD-u, posjetio je Arhiv za neobjašnjeno (AFU) kako bi provodio istraživanje za svoju knjigu o povijesti neidentificiranih letećih objekata (NLO-a). “Tijekom svoje karijere imao sam priliku raditi u mnogim arhivima širom Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Međutim, moj boravak u AFU-u izdvaja se kao iznimno zanimljiv i izuzetno produktivan,” podijelio je Eghigian s novinarima. “AFU nesumnjivo čini najpotpuniji arhiv materijala vezanih uz globalnu povijest fenomena NLO-a,” dodao je, naglasivši nužnost konzultacije s njegovim fondovima za sveobuhvatno proučavanje ove teme.

Dok se proučavanje NLO-a nekoć smatralo kontroverznim i stigmatiziranim, danas se sve više prihvaća kao valjano područje znanstvenog istraživanja. U rujnu 2023., NASA se službeno uključila u potragu za NLO-ima, zagovarajući “rigorozan pristup zasnovan na čvrstim dokazima”. Tijekom pregledavanja izblijedjelih stranica knjige s crvenim koricama unutar AFU-a, Svahn je posebno istaknuo rad koji potječe iz tajne NLO zajednice u bivšem Sovjetskom Savezu, izrađen u samo sedam ili osam originalnih primjeraka. “Ova knjiga predstavlja jednu od naših dragocjenosti,” objasnio je Svahn, ispitujući ručno pisane bilješke na ruskom jeziku u marginama i skice raketa. “Iako autori nisu bili sigurni u ono što su vidjeli, usporedbom s našim arhivskim zapisima možemo zaključiti da su bili svjedoci tajnih lansiranja raketa iz baze Plesetsk,” zaključio je.


Istraživanje sa otvorenim umom

Arhiv za neobjašnjeno (AFU) čuva brojna iznenađujuća gradiva, uključujući i malo poznatu priču o Victoru Hugu, proslavljenom francuskom književniku i političaru, čiji životopis trenutno uljepšava izložbene prostore muzeja umjetnosti u Norrköpingu. Za vrijeme svojeg političkog izgnanstva na otoku Jersey od 1852. do 1855. godine, Hugo je zabilježio svoje navodne susrete s pokojnom kćeri. Ovi zapisi nadahnuli su stvaranje Caodaizma, nove religije koja danas okuplja nekoliko milijuna sljedbenika u Vijetnamu, prema riječima kustosa izložbe Magnusa Bartasa. Zanimljivo je da freska Victora Huga krasi zidove hrama koji se nalazi sjeverno od Ho Chi Minha. Vođen entuzijazmom skupine volontera, AFU istražuje i folklor i vjerovanja vezana uz paranormalno, što Svahn smatra društvenim fenomenom od globalnog značaja s moći promjene života.

Vjerovanja i percepcije evoluiraju s vremenom, transformirajući ono što je nekoć smatrano praznovjerjem u široko prihvaćene koncepte. Švedska umjetnica, Ida Idaida, provela je mjesec dana istražujući u AFU-ovim arhivima kako bi stvorila impozantnu skulpturu od tamnog drveta. Njezin izvor inspiracije bile su priče o vješticama, bogato dokumentirane u literaturi, čija su znanja često bila zanemarena. Kako navodi, oni čije su priče i iskustva marginalizirana u društvu nalaze svoje priznanje unutar arhiva, po riječima kustosa muzeja, Magnusa Bartasa. “Arhiv upućuje na to da je nešto neobjašnjeno, sugerirajući da takve pojave ne bi trebalo zanemariti. Umjesto toga, trebamo ih istraživati s otvorenim umom.”


Fotrafija je umjetnička ilustracija arhiva.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.