Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

10 zanimljivosti o superklasteru Laniakea

Mliječni put će jednog dana ubrzati dalje od trenutnog superklastera Laniakea.

Znate li gdje je naša planeta u svemiru? Naravno, planeta Zemlja nalazi se u Sunčevom sustavu, a on je pak u Orionskom kraku, malom galaktičkom kraku Mliječne staze. Pa, naša vlastita galaksija onda? Jeste li znali da je to dio superklastera Laniakea, zajedno s desecima tisuća drugih galaksija? Na gornjoj slici možete vidjeti točno mjesto naše galaksije.

Superklasteri su neke od najvećih struktura u poznatom svemiru. Sastoje se od skupina sličnih našem lokalnom jatu koji sadrži masivne nakupine koje sadrže stotine galaksija. Svi su ti skupovi međusobno povezani i njihove je granice ponekad teško definirati.

Sve što trebate znati o Laniakea Superklasteru

Laniakea je superklaster galaksija, koji posebno sadrži Superklaster Djevice (koji uključuje Lokalnu skupinu, koja sadrži galaksiju Mliječni put sa Sunčevim sustavom) i Velikog privlačitelja. Laniakea je zatim članica kompleksa superklastera Riba-Cetus.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Superklaster Laniakea sadrži oko 100 tisuća galaksija. Proteže se 500 milijuna svjetlosnih godina. Za usporedbu, promjer naše Galaksije je samo 100 tisuća svjetlosnih godina. Da bi bilo još jasnije, jedna svjetlosna godina jednaka je oko 9,46 bilijuna kilometara.

U prijevodu s havajskog, Laniakea znači “neizmjerno nebo”. To, općenito, točno odražava činjenicu da ćemo u dogledno vrijeme teško moći letjeti do ruba tih „nebesa“.

Unutar Laniakea Superklastera galaksije se ne kreću prema unutra jer super jato nije gravitacijski vezano. To znači da će Laniakeu jednog dana rastrgati tamna energija.

Veliki privlačitelj, pak, koji je gravitacijsko žarište Laniakee, djeluje kao velika gravitacijska dolina s ravnim dnom, sa sferom djelovanja u obliku super skupa Laniakea.

Vizualizacija superklastera Laniakea sa njegovih 100 000 galaksija. Izvor: TSAGHKYAN / WIKIMEDIA COMMONS

Superklaster je prvi put definiran i mapiran 2014. godine kada su astronomi otkrili novu metodu za otkrivanje superklastera.

Tehnika se fokusira na relativne brzine galaksija. Kombinira podatke ne samo o udaljenostima od više od 8000 obližnjih galaksija do Mliječne staze, već i o njihovom relativnom kretanju.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Tehnika je astronomima omogućila da jasno naznače gdje je kraj super jata galaksije i gdje drugi počinje.

Kozmička perspektiva: 50 slika zbog kojih ćete preispitati svoje postojanje

Zbog samog postojanja tamne energije, super nakupine poput Laniakee ne možemo smatrati vezanim strukturama. Budući da se komponente Laniakee odmiču jedna od druge, nikada se neće grupirati u jednu masivnu strukturu, što znači da Laniakea neće postojati kao što je sada, na primjer, za milijardu godina.

To također znači da Lokalna skupina, naša vlastita skupina galaksija, ne samo da jednog dana neće biti dio superklaste Laniakea, već se nikada neće stopiti s drugim većim strukturama osim galaksija. To, naravno, ne mijenja činjenicu da će se Mliječni put jednog dana stopiti s našim susjednim galaksijama.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Billings, L. (2016, July 1). Mapping laniakea, the Milky Way’s Cosmic Home [Video]. Scientific American.
• Choi, C. Q. (2014, September 3). New galactic supercluster map shows milky way’s ‘heavenly’ home. Space.com.
• Siegel, E. (2020, February 4). Our home SUPERCLUSTER, laniakea, is Dissolving before our eyes. Forbes.
• Tully, R. B., Courtois, H., Hoffman, Y., & Pomarède, D. (2014, September 3). The Laniakea supercluster of galaxies. Nature News.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Lutajući planeti na Mliječnoj stazi. Istraživači su pronašli nove dokaze za planete-skitnice koji slobodno lete u svemiru, umjesto da se vrte oko roditeljskih zvijezda...

Svemir

Promatranja su pokazala da misteriozni oblak nije povezan sa nekim svemirskim objektom, iako je lociran u klasteru. Tim istraživača sa Sveučilišta Alabama otkrio je...

Svemir

Druga slika crne rupe već je na putu. U središnjem dijelu Mliječne staze, na udaljenosti od 26 tisuća svjetlosnih godina od Sunca, nalazi se...

Svemir

To je prvo ogromno jato zvijezda srednje dobi otkriveno u Mliječnom putu. Međunarodni tim astrofizičara otkrio je masivno jato zvijezda u Mliječnom putu. Otkriće...

Astronomija

Za fotografiranje Mliječne staze najljepše je razdoblje od veljače pa do srpnja, jer se tada nalazi na horizontu, pa se fotografirati može i njezinu...

Astronomija

Lika je za nas astro-fotografe simbol najtamnijeg područja u Hrvatskoj. Kad iste sekunde nakon izlaska iz automobila možete locirati Mliječnu stazu i vidjeti njene...

Svemir

Ono što ovdje vidimo je “posjetitelj iz čudnog svijeta…” U vrijeme dok su čovjekovi preci učili hodati uspravno, koristiti se rukama i stvarati prve...

Svemir

Hoćemo li ikad naći druge koji su poput nas? Oni od nas koji prate znanstvene vijesti i otkrića o vanzemaljskom životu svake godine iskusimo...

Oglas