Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Iza Mliječnog puta postoji ogromni kozmički zid, evo što trebate znati o njemu

kozmički-zid-u-svemiru-galaksija
Vizualizacija zida južnog pola kojeg su znanstvenici otkrili prošle godine i jedna je od najvećih struktura za koje znanost zna.Izvor: D. Pomarede, R. B. Tully, R. Graziani, H. Courtois, Y. Hoffman, J. Lezmy.

Zid južnog pola proteže se preko 1,4 milijarde svjetlosnih godina što ga čini jednom od najvećih struktura u galaksiji.

Prošle su godine znanstvenici otkrili jednu od najvećih struktura u promatranom svemiru. To je kiklopski zid koji čine nakupine galaksija. Istraživači još ni sami ne znaju gdje završava, ali imaju ime za njega – Zid Južnog Pola.

Iznenađujuće, o ovoj se gigantskoj strukturi nije puno govorilo otkad je izvorno otkrivena. Otkriće je izvorno opisano u znanstvenom članku objavljenom u Astrophysical Journal.

kozmički-zid-vizualizacija

Još jedna vizualizacija Južno polnog zida koja se proteže na 1,4 milijarde svjetlosnih godina.Izvori : D. Pomarede, R. B. Tully, R. Graziani, H. Courtois, Y. Hoffman, J. Lezmy.

Iznenađujuće, ovaj je kolos dugo ostao neprimijećen, iako prema kozmičkim mjerilima nije tako daleko od Mliječne staze.

Galaksije nisu rasute po svemiru kaotično, poput razbacanog graška. Ugrađene su u goleme strukture koje čine sustave apsolutno nezamislivih razmjera. Galaksije se ujedinjuju u nakupine, one u super nakupine, a potonje u još veće nakupine.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Najveće super nakupine nazivaju se nitima galaksije. Te su niti granice kolosalnih praznina , unutar kojih gotovo da nema galaksija. Zajedno i niti i praznine čine svojevrsno saće koje ispunjava svemir.

Stoga je Mliječni put dio Lokalne skupine galaksija. To je pak dio superklastera Djevice. Ali također je dio kolosalnog superklasta Laniakea, koji sadrži stotine tisuća galaksija.

Činjenica je da se, gledajući sa Zemlje, najbogatiji dio ovog zida galaksija nalazi u regiji južnog pola svijeta. Ovo je točka na nebeskoj sferi oko koje se javlja prividna dnevna rotacija neba (nastaje uslijed rotacije Zemlje oko svoje osi).

Superklaster Laniakea.Izvor: Sveučilište na Havajima

Međutim, Zid Južnog Pola proteže se najmanje dvjesto stupnjeva (više od pola kruga), idući dalje od južnog neba. Autori napominju da se ova kolosalna struktura proteže izvan granica područja neba koje su proučavali, pa još ne znaju točno gdje završava.

Jedno je sigurno: Zid Južnog Pola je po veličini usporediv s najvećim poznatim strukturama u svemiru, poput Herkulovog i Sloanovog Velikog zida.

Štoviše, prema kozmičkim mjerilima to nije tako daleko od nas. Regija najveće koncentracije galaksija, smještena blizu južnog pola svijeta, nalazi se 500 milijuna svjetlosnih godina od Mliječne staze. Sjeverno od ove točke, zid se zavija prema unutra, približavajući se Galaksiji za 300 milijuna svjetlosnih godina.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Mislite da smo sami u svemiru? Evo 23 slike koje će promijeniti vaše mišljenje

Te su udaljenosti vrlo velike u usporedbi s promjerom Mliječne staze. Međutim, prema standardima Svemira, one nisu toliko ogromne: astronomi proučavaju objekte na udaljenostima većim od deset milijardi svjetlosnih godina. Konkretno, Zid Južnog pola je dvostruko bliži Zemlji od Sloanovog Velikog zida.

Zašto onda astronomi toliko dugo nisu sumnjali  u njegovo postojanje? Činjenica je da se Južni pol ne može jednostavno vidjeti teleskopom. Ovo područje Svemira zatvoreno je od nas oblacima prašine i plina u Mliječnom putu. Istraživači su otkrili Zid Južnog pola samo zbog utjecaja njegove gravitacije na kretanje galaksija.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram– t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

• Gough, E. (2020, July 14). Astronomers have mapped out an enormous structure in the universe called the south pole wall.
• Mann, A. (2020, July 10). Astronomers discover South Pole wall, a gigantic structure STRETCHING 1.4 billion light-years across.
 Pomarede, D., Tully, R., Graziani, R., Courtois, H., Hoffman, Y., & Lezmy, J. (2020, July 08). Cosmicflows-3: The South Pole Wall.
• Tangermann, V. (2020, July 10). Astronomers discover Deep-space “structure,” 1.4 billion light years across.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Svemir

Neki dokazi jasno ukazuju na to da je ovaj objekt jako hladan. No, svjetlina proučavana na drugim valnim duljinama sugerira da mora imati višu...

Svemir

Tri nove patuljaste galaksije su među najmračnijim sustavima koji su do sada pronađeni izvan Lokalne grupe. Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa Hubble otkrili tri...

Svemir

  Ostatak supernove nalazi se iznad diska galaksije Mliječnoga puta: Od njega na udaljenosti od 4 tisuće svjetlosnih godina i 10 tisuća svjetlosnih godina...

Oglas