kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Studija otkriva: Drevne egipatske grobnice su sadržavale radioaktivni otpad
Znanost

Studija otkriva: Drevne egipatske grobnice su sadržavale radioaktivni otpad

Studija otkriva Drevne egipatske grobnice su sadržavale radioaktivni otpad
objavljeno

U nedavno objavljenoj studiji u Journal of Archaeological Science iznesena je intrigantna teorija da su drevne egipatske grobnice služile kao mjesta za pohranu radioaktivnog nuklearnog otpada. Prema autorima, to bi moglo objasniti misteriozne bolesti i smrti koje su tijekom povijesti često povezivane s legendarnim prokletstvima. Prema studiji, “niz karakteristika ukazuje da je neobična radijacija u mastaba grobnicama usklađena sa skladištenjem nuklearnog otpada.” 

Znanstveni rad predlaže da bi visoke razine radijacije zabilježene u grobnicama mogle biti povezane s pohranom nuklearnog otpada i tehnologijom temeljenom na uraniju.

Paralele između drevnog Egipta i nuklearne tehnologije

Novo istraživanje objavljeno u Journal of Archaeological Science ističe iznenađujuće sličnosti između drevne egipatske literature i suvremene nuklearne tehnologije. Analiza tekstova iz razdoblja 2300-2100. pr. Kr., uključujući Tekstove piramida i Tekstove sarkofaga, otkrila je reference na procese i materijale koji podsjećaju na one koji se temelje na uranu, sugerirajući znatno naprednije tehnološko znanje nego što je prethodno prepoznato u kontekstu drevnog Egipta. Osiris, ključna figura u egipatskoj mitologiji, opisivan je kao “transformiran u svjetlost“, što može implicirati oslobađanje nuklearne energije te ukazuje na napredno razumijevanje pretvorbe materije u energiju. Osim toga, opisi Osirisa kao “prvobitne tvari” i “neoblikovane materije”, kao i “svjetlosti pri njegovom rođenju” te kao bića “stvorena od atoma”, ukazuju na rano razumijevanje atomske teorije.


Autor studije, Ross Fellowes, navodi da nevidljivi ispušni plinovi iz “kolačića od šafrana”, koji asociraju na “žutu tortu” (uranijev oksid), otkrivaju enigmatičnu povezanost s uranijem, ključnom komponentom nuklearnog goriva. Ova zagonetna veza može ukazivati na rano razumijevanje ili upotrebu radioaktivnih elemenata. Nadalje, arheološki zapisi iz mastaba grobnica otkrivaju rituale uključivanje pokapanja Osirisovih “odbojnih izlučevina” u podzemne komore, što implicira poznavanje tehnika za sigurno rukovanje radioaktivnim otpadom.

Nuklearna tehnologija i drevni Egipat

Istraživanje rasvjetljava simbolizam na kamenoj posudi, gdje su životinje koje simboliziraju različite vrste radijacije svjedočanstvo duboke svijesti o radijacijskim opasnostima. Detalji koji aludiraju na obradu “čarobnih namirnica” putem metoda kao što su difuzija, čišćenje i centrifugiranje, otkrivaju napredno razumijevanje tehnika rafiniranja. Ova studija nadilazi tradicionalne teorije o “prokletstvu faraona”, povezujući visoke razine radijacije unutar grobnica s neobičnim smrtnim slučajevima među egiptolozima, što bi moglo upućivati na povezanost s tehnologijom na bazi uranija. “Podaci ukazuju na visoku učestalost smrtnih slučajeva od raka među arheolozima izloženima iskopavanjima”, ističe Fellowes, sugerirajući da bi radijacija mogla biti uzrok. Ova istraživanja otvaraju nove perspektive o korištenju naprednih tehnologija u drevnom Egiptu, pružajući znanstvenim otkrićima novi kontekst i interpretaciju drevnih legendi o prokletstvima, koje bi mogla biti upozorenja na stvarne opasnosti koje leže zakopane u tim drevnim grobnicama.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.