kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Stručnjaci razvili besplatni virtualni svemir dostupan svima putem cloud tehnologije
Svemir

Stručnjaci razvili besplatni virtualni svemir dostupan svima putem cloud tehnologije

Izvor: Tomoaki Ishiyama.
objavljeno

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme.

Svemirska simulacija Uchuu

Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski izraz koji označava “svemir”. Radi se o najvećoj i najstvarnijoj simulaciji svemira ikad. Sastoji se od nekoliko bilijuna čestica u velikoj računalnoj kocki sa stranicama dugim gotovo 10 milijardi svjetlosnih godina.

Istraživači iz Argentine, Australije, Čilea, Francuske, Italije, Japana, SAD-a i Španjolske, oformili su međunarodni tim kako bi zajedničkim naporima razvili simulaciju pomoću ATERUI II, jednog od najjačih superračunala na polju astronomije. Unatoč silnoj kompjuterskoj snazi ATERUI-ja, timu je bilo potrebno preko godinu dana da razvije Uchuu.

Tomoaki Ishiyama, izvanredni profesor na Sveučilištu Chiba, autor glavnog kôda, tvrdi: “Za proizvodnju Uchuua koristili smo svih 40 200 procesora (CPU jezgra) dostupnih isključivo 48 sati svakog mjeseca. Dvadeset milijuna sati superračunala bilo je utrošeno, a generirana su 3 petabajta podataka, što je ekvivalent 894 784 853 slika od 12 megapiksela na mobitelu. ”

Izuzetno koristan alat za proučavanje svemira

U simulaciji je moguće detaljno promatrati razvoj svemira na svim razinama, kao i pratiti projekciju razvoja svemira kroz 13,8 milijardi godina povijesti. Može se pronaći sve od velikih galaktičkih klastera pa do najmanjih galaksija. Unatoč tome, simulacija ne podržava promatranje pojedinačnih planeta i zvijezda.

Glavni fokus je na velikim svemirskim strukturama poput aureola tamne tvari koje utječu na formiranje galaksija. Tim je komprimirao informacije o nastanku i razvoju aureola tamne tvari u katalog od 100 terabajta koji je dostupan svima u cloud-formatu, jednostavnom za korištenje zahvaljujući računalnoj infrastrukturi skun6 koja se nalazi u Institutu de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC-u), grupi RedIRIS i Galicijskom superračunalnom centru (CESGA).

Buduća objavljivanja podataka uključivat će kataloge virtualnih galaksija i karte gravitacijskih leća.

Svemirski vremeplov

“Uchuu je poput vremeplova: možemo ići naprijed, nazad i stajati ‘na mjestu’ u vremenu; možemo uvećati jednu galaksiju ili umanjiti vizualizaciju kako bi dobili sliku cijelog klastera; možemo vidjeti što se doista događa u svakom trenutku i na svakom mjestu u svemiru od njegovih najranijih dana pa sve do danas, što je izuzetno bitan alat za proučavanje kozmosa.” izjavila je Julia F. Ereza, Ph.D. studentica na IAA-CSIC-u, koja koristi Uchuu za proučavanje velikih svemirskih struktura tijekom dugih vremenskih raspona.

Novi znanstveni alat, pomoći će astronomima pri analizi velikopodatkovnih (eng. ‘big data’) pregleda galaksija koji se očekuju u narednim godinama.

https://kozmos.hr/sto-ako-je-nasa-stvarnost-samo-simulacija-ovaj-al-algoritam-mogao-bi-to-potvrditi/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (10. rujna 2021.), Largest virtual universe free for anyone to explore, Center for Computational Astrophysics, Phys.org (pristupljeno 11. rujna 2021.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.