kozmos.hr
Znanost

Strašni pliozaur bio je dvostruko veći od orke

Umjetnički dojam pliosaura Megan Jacobs, Sveučilište u Portsmouthu
objavljeno

Prije više od 20 godina, BBC-jeva dokumentarna serija “Hodanje s dinosaurima” prikazala je 25 metara dugog Liopleurodona. To je izazvalo žestoke rasprave o veličini ovog pliozaura, jer se smatralo da je znatno precijenjena i da je vjerojatnije da je odrasla jedinka bila dugačka tek nešto više od šest metara.

Nagađanja su trebala potrajati, ali sada je slučajno otkriće u muzeju u Oxfordshireu dovelo do toga da paleontolozi Sveučilišta u Portsmouthu objave rad o sličnoj vrsti koja bi potencijalno mogla doseći čak 14,4 metra – dvostruko više od ubojice kitova.

Velike životinje

Profesor David Martill sa Škole za okoliš, geografiju i geoznanosti Sveučilišta u Portsmouthu, rekao je: “Bio sam savjetnik za BBC-jev pilot program ‘Cruel Sea’ i priznajem – veličinu Liopleurodona sam strašno pogriješio. Svoje sam proračune temeljio na nekim fragmentarnim materijalima koji su ukazivali na to da bi Liopleurodon mogao narasti do 25 metara, ali dokazi su bili oskudni i izazvali su mnogo kontroverzi u to vrijeme.


Procjena veličine na BBC-u 1999. godine bila je pretjerana, ali sada imamo mnogo pouzdanije dokaze nakon sretnog otkrića četiri ogromna kralješka. Sukolegica profesora Martilla, Megan Jacobs, fotografirala je kostur ihtiostera u muzeju Abingdon County Hall, dok je Dave pregledavao ladice s fosilima. Pronašao je veliki kralježak i oduševio se otkrićem da kustos ima još tri takva u skladištu.

Pliosauri su bili slični plesiosaurima

Kralješci se jasno mogu identificirati kao blisko povezani s vrstom Pliosaurusa ili sličnom životinjom. Pliosauri su bili slični plesiosaurima, ali s većom izduženom glavom, sličnom krokodilu, i kraćim vratom. Imali su četiri peraje koje su im služile kao snažna vesla za kretanje kroz vodu i relativno kratak rep. Nakon provedenih topografskih skeniranja, profesor Martill i kolege izračunali su da bi ovaj morski gmaz iz kasnog jure mogao narasti između 9,8 i 14,4 metra.

Rekao je: “Znamo da su ovi pliosauri bili vrlo zastrašujuće životinje koje su plivale u morima koja su pokrivala Oxfordshire prije 145-152 milijuna godina. Imali su masivnu lubanju s ogromnim izbočenim zubima poput bodeža – velikima, ako ne i većima od T. rexa, a svakako jačima.

Na vrhu morskog lanca prehrane

Bili su na vrhu morskog lanca prehrane i vjerojatno su se hranili ihtiostima, dugovratim plesiosaurima i možda čak i manjim morskim krokodilima, jednostavno ih prepolovivši na pola i otkidajući komade. Znamo da su masakrirali manje morske gmazove jer se ugrizi mogu vidjeti na kostima ihtiostera izloženim u The Etches Collection u Dorsetu.”


Kralješci su prvotno otkriveni tijekom privremenih iskopavanja na Warren Farm u dolini rijeke Thames u Oxfordshireu i potječu iz formacije Kimmeridge Clay. Ovaj depozit je kasnojurske dobi, otprilike 152 milijuna godina star.

Profesor Martill dodao je: “Divno je dokazati da je zaista postojala vrsta gigantskog pliosaura u kasnojurskim morima. Iako još uvijek nije na razini tvrdnji koje su za Liopleurodona postavljene u kultnoj BBC-jevoj TV seriji ‘Hodanje s dinosaurima’, ne bi me iznenadilo da jednog dana pronađemo jasne dokaze da je ova monstruozna vrsta bila čak i veća.”

Fotografija: Umjetnički dojam pliosaura Megan Jacobs, Sveučilište u Portsmouthu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.