kozmos.hr
Znanost

Što su “sjene” ostale nakon Hirošime?

Sjena nepoznate osobe, koja je umrla u Hirošimi.
objavljeno

U Hirošimi, gradu simbolu nuklearne katastrofe, otkrivene su misteriozne “sjene” koje su dugo vremena bile predmet pogrešnih interpretacija. Suprotno popularnom vjerovanju, ove sjene ne predstavljaju ostatke isparavanja ljudskih tijela.

Slična zabluda zabilježena je i u slučaju Pompeja, gdje su mnogi vjerovali da su kameni ostaci zapravo stvarna tijela iz 79. godine nove ere. Mary Beard, profesorica klasičnih studija na Sveučilištu u Cambridgeu, objasnila je kako su ovi oblici nastali ulijevanjem gipsa u praznine ostale nakon raspada tijela pod slojem vulkanskog pepela.

Razjašnjenje Hirošimskih Sjena

Sjene u Hirošimi, međutim, nisu produkt direktnog utjecaja nuklearne eksplozije na ljudska tijela. Yoshinori Obayashi, volonter u Muzeju atomske bombe u Hirošimi, ističe da posjetitelji često pogrešno vjeruju da su ljudi bili isparili od eksplozije, ostavljajući samo svoje sjene.

Dr. Minako Otani, profesor emeritus na Sveučilištu u Hirošimi, pojasnila je: “Ne znamo koliko duboko toplinski zraci prodire u tijelo, ali čak i u ekstremnim uvjetima, ugljično tkivo ili barem kosti ostaju.”


Stvarna Priroda Hirošimskih Sjena

Ove sjene su rezultat interakcije atomskog bljeska s objektima i ljudima. Dok je energija bombe prolazila, objekti su apsorbirali dio te energije, dok je okolni prostor izbijeljen, stvarajući efekt sjenčanja.

Kako bi se očuvali ti tragovi, Muzej za mir u Hirošimi postavio je izložbu pod nazivom “Ljudska sjena urezana u kamen”. Na izložbi se prikazuju kamene stepenice na kojima je netko sjedio tog kobnog dana 6. kolovoza 1945., vjerojatno ubijen u trenutku eksplozije. Identitet te osobe ostaje nepoznat, ali njezin trag služi kao podsjetnik na tragediju.

Svaka sjena u Hirošimi je tihi svjedok strahota rata i podsjetnik na važnost očuvanja mira. Ovi tragovi imaju neprocjenjivu vrijednost u poučavanju o posljedicama nuklearne bombe i služe kao snažno upozorenje budućim generacijama.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.