kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Spašavanje našeg zvjezdanog neba: Borba protiv svjetlosnog onečišćenja i kako možete pomoći
Astronomija

Spašavanje našeg zvjezdanog neba: Borba protiv svjetlosnog onečišćenja i kako možete pomoći

Zivot u svemiru, life in universe (Depositphotos_80149280_L)
objavljeno

Kako urbanizacija raste, ljepota noćnog neba blijedi i broj zvijezda vidljivih golim okom se smanjuje. Utjecaj svjetlosnog onečišćenja na našu sposobnost da vidimo zvijezde raste, ali postoje stvari koje možemo poduzeti kako bismo sačuvali nebeska čuda iznad nas.

Branjenje noćnog neba: rastući problem svjetlosnog onečišćenja

Legendarni astronom Carl Sagan jednom je rekao da svemir sadrži više zvijezda nego što ima zrnaca pijeska na Zemlji. Unatoč procijenjenih 100 milijardi zvijezda koje se nalaze u Mliječnom putu, ljudsko oko može vidjeti samo dio njih zbog svjetlosnog onečišćenja. Astrofizičarka i UNSW doktorandica Kirsten Banks objašnjava da u Sydneyju samo oko 125 zvijezda je vidljivo od 2.500 koje bi ljudi trebali moći vidjeti. Nedavna studija objavljena u časopisu Science otkrila je da se svjetlosno onečišćenje povećava brzinom koja udvostručuje svjetlinu neba svakih osam godina.

Globalni utjecaj “svjetlosnog sjaja”

“Svjetlosni sjaj,” oblik svjetlosnog onečišćenja uzrokovan umjetnim osvjetljenjem koje ulazi u nebo, sprječava ljude da vide zvijezde. Banks objašnjava da je svjetlosni sjaj višak svjetlosti koji ne pomaže vidljivosti prilikom hodanja po mraku. Studija, koja je analizirala preko 51.000 opservacija građanske znanosti o vidljivosti zvijezda golim okom od 2011. do 2022., pokazala je godišnje povećanje svjetline neba od 7% do 10%. Iako je 68% podataka stiglo iz Sjeverne Amerike i Europe, s nekim doprinosima iz Australije, Azije, Afrike i Južne Amerike, Banks naglašava da je svjetlosno onečišćenje problem posvuda, uključujući i Australiju.


Astronomija: Dostupna znanost

Banks smatra da svatko treba imati priliku zaviriti u zvijezde jer je astronomija jedna od najdostupnijih znanosti. Nije potrebna posebna oprema – dovoljno je samo pogledati u noćno nebo. Gubitak zvijezda zbog svjetlosnog onečišćenja znači gubitak cijele znanosti za ljude. Osim toga, razne kulture širom svijeta imaju duboke veze sa zvijezdama i noćnim nebom, s preko 250 domorodačkih skupina samo u Australiji koje su koristile zvijezde tijekom posljednjih 65.000 godina. Gubitak pogleda na zvijezde u svijetlim gradovima dovodi do gubitka kulturno značajnih priča i pouka.

Obratiti plimu svjetlosnog onečišćenja

Za razliku od mnogih drugih oblika onečišćenja, svjetlosno onečišćenje je reverzibilno. Banks predlaže da stvaranje usmjerenih uličnih svjetiljki koje usmjeravaju svjetlost prema dolje može pomoći u smanjenju svjetlosnog onečišćenja. Osim toga, promjena boje svjetala u nijansu jantara/naranče može minimizirati sjaj svjetlosti. Iako su provedene neke lokalne mjere, može se učiniti još više. Povećana svijest o svjetlosnom onečišćenju dovela je do politika koje pokušavaju kontrolirati u mjestima poput Coonabarabrana, koji ima stroge smjernice za očuvanje noćnog neba zbog obližnjeg opservatorija.

Svatko može napraviti razliku

Svaka osoba može sudjelovati u borbi protiv svjetlosnog onečišćenja tako što će isključiti nepotrebna svjetla, kao što su svijetle reflektorske svjetiljke na terasama ili u dvorištima. Jednostavne, svakodnevne radnje mogu pridonijeti očuvanju sjaja noćnog neba za buduće generacije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.