kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Ruska filmska ekipa pristala je na Međunarodnu svemirsku postaju kako bi snimila film
Svemir

Ruska filmska ekipa pristala je na Međunarodnu svemirsku postaju kako bi snimila film

Izvor: Roscomos Space Agency.
objavljeno

Svemirska letjelica Soyuz s ruskom filmskom ekipom pristala je 5. listopada na Međunarodnu svemirsku postaju  kako bi započela 12-dnevno snimanje filma u orbiti.

Glumica i redatelj stigli na ISS kako bi snimili prvi svemirski film

Soyuz se spojio na svemirsku stanicu u 8:22 ujutro EDT nakon četverosatnog putovanja koje je započelo uspješnim lansiranjem s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu.

Soyuz je do postaje odveo rusku glumicu Yuliju Peresild i redatelja Klima Šipenka, zajedno s veteranom kozmonautom Antonom Škaplerovom, koji je zapovijedao kapsulom. Peresild i Šipenko sljedećih će 12 dana snimati scene za svemirski film pod nazivom “Izazov” (“The Challenge”).

“I dalje se osjećam kao da je sve ovo samo san i kao da još spavam”, rekla je Peresild (37) za ruski Channel One tijekom ceremonije dobrodošlice na postaji. Šipenko se složio, “Da, gotovo je nemoguće pomisliti da se sve ovo ostvarilo”, rekao je 38-godišnji redatelj.


Izvor: Izvor: Roscomos Space Agency..
Izvor: Izvor: Roscomos Space Agency..

Dramatične scene kod pristajanja

Očekivalo se da će se Soyuz samostalno usidriti na modul Rassvet koji je okrenut prema Zemlji, ali zbog komunikacijskih problema, Škaplerov je morao preuzeti ručnu kontrolu nad kapsulom za pristajanje.

U tom trenutku Peresild i Šipenko snimili su scene za svoj film što je izazvalo šale ruskog tima za kontrolu leta kako je drama u zadnjem trenutku namještena da bi dodala napetost radnji filma.

“Na kraju je došlo do drame kako bi vaš film bio dramatičniji”, rekao je Dmitrij Rogozin, šef Roscosmosa, preko radija Škaplerovu nakon uspješnog pristajanja. Kapsula je pristala baš kad je svemirska postaja letjela iznad Filipina.

“Soyuz MS-19 je usidren, a ruska glumica i njezin producent-redatelj nalaze se na Međunarodnoj svemirskoj stanici za potrebe snimanja filma narednih 12 dana”, izjavio je glasnogovornik NASA-e, Rob Navias tijekom prijenosa uživo.

Čestitke prve žene u svemiru

Tijekom svečanosti dobrodošlice na svemirskoj postaji, Peresild je primila čestitku od slavne kozmonautkinje Valentine Tereškove, prve žene u svemiru još 1963. godine na misiji Vostok 6.

“Bilo je to izuzetno emotivno za sve nas, od tuge do sreće”, rekla je Tereškova komentirajući lansiranje za NASA TV. “Jako smo ponosni na vas”, dodala je, kazavši kako ima samo jednu želju za posadom. “Želimo da vam se svi snovi ostvare i čekamo vas ovdje na Zemlji.”

U kratkoj razmjeni s kopnenom kontrolom prije ukrcaja na stanicu, Peresild i Šipenko dodali su kako su uživali u izlascima i zalascima sunca koje su vidjeli tijekom leta.

https://kozmos.hr/znate-li-tko-je-bila-prva-zena-u-svemiru/

Njih dvoje provest će 12 dana na stanici snimajući “Izazov”, s Peresildom u ulozi kirurginje poslane na svemirsku postaju kako bi liječila kozmonauta pogođenog srčanim udarom tijekom svemirske šetnje. Kozmonaut Oleg Novitsky igrat će bolesnog svemirskog putnika.


Većina snimanja odvijat će se u ruskom segmentu svemirske postaje, no neke će se scene odvijati i u kupoli za gledanje Zemlje koja je pričvršćena na ‘Čvor spokoja’ američkog segmenta. Svemirski gosti morat će biti u pratnji kad se nađu izvan ruskog dijela postaje.

12 dana u orbiti

Novitsky i Pyotr Dubrov snimili su približavanje kapsule Soyuz sa svemirske postaje, a očekuje se da će se u filmu pojaviti i Dubrov, i Škaplerov.

Glumica i redatelj se vraćaju na Zemlju 17. listopada, zajedno s Novitskim koji završava višemjesečni boravak na  postaji. Da bi ovaj prvi profesionalni film snimljen na svemirskoj postaji, bio odobren, misije Dubrova ​​i američkog astronauta Marka Vande Heija, koji su s Novitskim stigli u travnju, morali su biti produžene za šest mjeseci.

Njihov povratak zajedno sa Škaplerovom, predviđen je za travanj. Ovo produženje učinit će svemirsko putovanje Vande Heia, najdužim od svih američkih astronauta u povijesti.

https://kozmos.hr/60-godina-od-prvog-svemirskog-leta/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi.KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

McFall-Johnsen M. (4. listopada 2021.), Watch Russia beat NASA and Tom Cruise to launch the first film crew to the space station on Tuesday, Businessinsider.com (pristupljeno 7. listopada 2021.)

Pultarova T. (6. listopada 2021.), Russian film crew docks at space station to shoot movie in orbit, A cosmonaut took manual control of their Soyuz to dock the spacecraft, Space.com (pristupljeno 7. listopada 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.