kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Razotkrivanje misterija vode na Zemlji: rastopljeni meteoriti isključeni kao izvor
Svemir

Razotkrivanje misterija vode na Zemlji: rastopljeni meteoriti isključeni kao izvor

Ilustracija vode
objavljeno

U prethodnom članku pisali smo o podrijetlu vode na Zemlji i kako datira prije samog nastanka planeta. Sada novo istraživanje poboljšava naše razumijevanje podrijetla vode na Zemlji. To je važno iz nekoliko razloga.

Prvo, pruža nam dragocjene uvide o tome kako je voda nastala u solarnom sustavu. Drugo, pruža znanstvenicima vrijedne informacije u potrazi za vodom na drugim planetima.

Razumijevanje podrijetla vode na Zemlji dugo je bila zagonetka za znanstvenike. Nedavna studija isključila je jednom rastaljene meteorite, poznate kao ahondriti, kao značajan izvor, približavajući istraživače razumijevanju kako je naš planet postao voden oazom kakav je danas.

Razumijevanjem kako je voda došla na Zemlju, možemo značajno poboljšati način na koji tražimo vodu, a time i život, na udaljenim egzoplanetima.

Početak: Rani solarni sustav i nastanak planetesimala

Priča o vodi na Zemlji počinje s nastankom solarnog sustava prije 4,5 milijarde godina. Planetesimali, čvrsti objekti veličine od 1 do nekoliko stotina milja, bili su raspršeni po ranoj solarnoj sustavu. Nastali su iz diska plina i prašine koji je okruživao mlado Sunce, dok su sitne čestice prašine sudarale i spajale se kako bi stvorile veće objekte, što je na kraju rezultiralo planetesimalima.


Objekti su mogli inkorporirati vodeni led u vanjskom solarnom sustavu, gdje su temperature bile dovoljno niske da bi voda smrznula. Nasuprot tome, objekti u toplijem, suhom unutarnjem solarnom sustavu imali su manje prilike za akumulaciju vode.

Rastaljeni meteoriti: Suho otkriće

Znanstvenici su teoretizirali da bi ahondriti, jednom rastaljeni meteoriti nastali tijekom intenzivne topline ranog solarnog sustava, mogli dostaviti vodu našem planetu. Međutim, nedavna studija otkrila je da su ti meteoriti potpuno suhi, bez obzira na to jesu li potekli iz unutarnjeg ili vanjskog solarnog sustava. Ovo iznenađujuće otkriće eliminira ahondrite kao glavni izvor vode na Zemlji.

Alternativne teorije: Potraga za vodom na Zemlji se nastavlja

S rastaljenim meteoritima isključenima, znanstvenici istražuju druge mogućnosti za podrijetlo vode na Zemlji. Jedna teorija sugerira da bi voda na Zemlji mogla potjecati od planetesimala koji su se formirali kasnije u povijesti solarnog sustava, nakon što su radioaktivni elementi koji su zagrijavali rane planetesimale već raspali.

Druga mogućnost je da je Zemlja dobila svoju vodu od manjih planetesimala. Ta su manja tijela efikasnije raspršivala toplinu od svojih većih tijela i nisu bila dovoljno vruća da bi im se unutrašnjost rastopila. Ova hladnija tijela mogla su zadržati svoj led i predstavljaju vjerojatan izvor vode na Zemlji.


Posljedice za vodu na udaljenim planetima

Ova studija pomaže znanstvenicima da razumiju povijest Zemlje i ima posljedice za potragu za vodom i životom na drugim planetima. Da bi akumulirali značajne količine vode, terestrički planeti moraju inkorporirati materijal iz vanjskog solarnog sustava, a značajan dio mora ostati nerastopljen.

Rezultati studije mogu pomoći u sužavanju vrsta nebeskih tijela koja mogu dostaviti vodu planetima u drugim solarnim sustavima. Razumijevanjem čimbenika koji doprinose zalihi vode na Zemlji, znanstvenici mogu bolje procijeniti vjerojatnost pronalaska vode – i potencijalno života – na udaljenim planetima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.