kozmos.hr
Jeste li znali?

Prva osoba koja je “pokopana” na Mjesecu

Letjelica Orion snimila je ovaj zadivljujući pogled izbliza na Mjesečevu površinu tijekom jednog od preleta iznad našeg prirodnog satelita (©NASA/Orion/Artemis I).
objavljeno

Konačno putovanje nebeskog pionira

Eugene Merle Shoemaker, ugledni inženjer geolog rođen 1928. godine, ušao je u povijest kao prva osoba čiji su posmrtni ostaci rasuti po Mjesecu. Kao ključna ličnost u području planetarne znanosti, Shoemaker je značajno doprinio NASA-inim Apollo misijama. Za izuzetan rad, 1992. godine, predsjednik George H.W. Bush mu je dodijelio Nacionalnu medalju za znanost Sjedinjenih Američkih Država.

Svladavanje prepreka: sjajna karijera

Unatoč dijagnozi Addisonove bolesti 1963. godine, koja mu je uništila nadu da postane astronaut, Shoemaker je ostvario impresivnu karijeru. Osnovao je Program istraživanja astrogeologije u okviru Američkog geološkog zavoda početkom 1960-ih te pomogao u obuci Apollo astronauta za geološka istraživanja na Mjesecu.

Svjedok sudara komete

Shoemakerovo nasljeđe seže izvan Zemlje, budući da je zajedno sa suprugom Carolyn i Davidom Levyjem otkrio poznati komet Shoemaker-Levy 9. To nevjerojatno otkriće obilježilo je prvi put da su ljudi promatrali “kozmički sudar” kada je komet udario u Jupiter 1994. godine.


Otkriće kometa Shoemaker-Levy 9 bio je revolucionaran događaj koji je učvrstio mjesto Eugenea Shoemakera u analima astronomske povijesti. Komet, kojeg je zarobila gravitacija Jupitera, privukao je svjetsku pozornost kad se raspao i sudario s plinovitim divom u srpnju 1994. godine.

Ovaj izvanredni nebeski događaj pružio je jedinstvenu priliku astronomima da prouče posljedice takvog masivnog udara na planetarno tijelo. Promatranja koja su napravljena tijekom sudara kometa s Jupiterom pružila su neprocjenjive uvide u prirodu kometa, atmosfere planeta i dinamiku našeg Sunčevog sustava. Shoemakerovo sudjelovanje u otkriću ove nebeske pojave svjedoči o njegovim dubokim doprinosima u području planetarne znanosti.

Vječni počinak na Mjesecu

Nakon njegove tragične smrti u dobi od 69 godina u prometnoj nesreći 18. srpnja 1997. godine, NASA je odlučila odati počast Shoemaker-u tako što će njegove ostatke poslala na Mjesec putem svemirske letjelice Lunar Prospector. Kapsula od polikarbonata, izrađena od strane iste tvrtke koja je poslala pepeo autora “Zvjezdanih staza” Genea Roddenberryja u orbitu, sadržavala je Shoemakerov pepeo zajedno s fotografijom Barringerovog kratera i citatom iz Shakespeareove drame “Romeo i Julija.”

Lansirana s Cape Canaverala 7. siječnja 1998. godine, svemirska letjelica Lunar Prospector namjerno se sudarila s površinom Mjeseca, ostavljajući približno 30 grama Shoemakerovih posmrtnih ostataka blizu južnog pola Mjeseca. Kao jedini čovjek koji je primio mjesečni pogreb, Shoemakerovo nasljeđe besmrtno je sačuvano s lunarnim kraterom koji nosi njegovo ime.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.