kozmos.hr
Svemir

Postoji li ‘kozmički poremećaj’ u gravitaciji? 

Postoji li 'kozmički poremečaj' u gravitaciji
objavljeno

Znanstvenici sa Sveučilišta Waterloo i Sveučilišta British Columbia identificirali su potencijalni ‘kozmički poremećaj’ u gravitaciji Svemira, koji bi mogao pojasniti njegovo neobično ponašanje na kozmičkoj razini.


Više od stotinu godina, fizičari se oslanjaju na Albert Einsteinovu teoriju “opće relativnosti” u objašnjavanju funkcioniranja gravitacije u svemiru. Opća relativnost, koju potvrđuju brojna istraživanja i promatranja, otkriva da gravitacija utječe ne samo na tri fizičke dimenzije već i na četvrtu — vrijeme.

“Ovaj model gravitacije ključan je za sve, od razvijanja teorije Velikog praska do fotografiranja crnih rupa,” istaknuo je Robin Wen, glavni autor studije i nedavno diplomirani magistar matematičke fizike na Sveučilištu Waterloo. “Međutim, kada analiziramo gravitaciju na kozmičkoj razini, posebno na razini skupina galaksija i šire, susrećemo se s vidljivim nesuglasicama s predviđanjima opće relativnosti. Izgleda kao da gravitacija više ne odgovara savršeno Einsteinovoj teoriji. Ovo neslaganje nazivamo ‘kozmički poremećaj‘: gravitacija postaje oko jedan posto slabija na udaljenostima izraženim u milijardama svjetlosnih godina,” Wen je dodao.


Više od dvadeset godina, fizičari i astronomi trude se razviti matematički model koji bi objasnio te očite nedosljednosti opće teorije relativnosti. Mnogi od tih napora realizirani su na Sveučilištu Waterloo, koje se može pohvaliti bogatom poviješću vrhunskih istraživanja u području gravitacije, zahvaljujući stalnoj interdisciplinarnoj suradnji između primijenjenih matematičara i astrofizičara.

“Već gotovo stoljeće znamo da se naš svemir širi,” objasnio je Niayesh Afshordi, profesor astrofizike na Sveučilištu Waterloo i istraživač na Perimeter Institute for Theoretical Physics. “Što su galaksije dalje, brže se kreću, sve do točke gdje se čini da se kreću gotovo brzinom svjetlosti, maksimalnom brzinom koju dopušta Einsteinova teorija. Naše otkriće upućuje na to da Einsteinova teorija možda ne pruža potpuno točan opis gravitacijskih fenomena na iznimno velikim udaljenostima.”

Novi model ‘kozmičkog poremećaja’, koji je razvio istraživački tim, mijenja i proširuje Einsteinove matematičke formule na način koji rješava nesuglasicu nekih kozmoloških mjerenja, ne narušavajući pri tom uspješne primjene opće relativnosti do sada. Wen je pojasnio: “Ovaj model možete smatrati dodatkom Einsteinovoj teoriji.” Kada se suočimo s kozmičkim razmjerima, pojedine pretpostavke teorije trebaju biti prilagođene. Afshordi je dodao:”‘Ovaj novi model možda predstavlja ključni trag u razrješenju kozmičkih misterija koje tek počinjemo istraživati na razini svemira.” Studija je objavljena u časopisu Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.