kozmos.hr
Astronomija

Naš se svemir spaja s ‘mlađim svemirima’ uzrokujući njegovo širenje

Multisvemir. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Svemir se širi sve brže i brže, no ne slažu se svi znanstvenici da je tamna energija uzrok tome. Možda se naš svemir, umjesto toga, neprestano sudara s i apsorbira manje ‘mlade multisvemire’ ili ‘manje svemire’, sugerira nova teorijska studija.


Naš svemir širi se sve ubrzanim tempom — fenomen na koji se slažu sve teorije kozmologije, ali niti jedna ga u potpunosti ne može objasniti. Sada nova teorijska studija nudi intrigantno rješenje: Možda se naš svemir širi jer se neprestano sudara s i apsorbira “mlade” paralelne svemire. Studije kozmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja, sjaja Velikog praska, otkrile su da naš svemir doživljava ubrzano širenje. Da bi se ovo opažanje uklopilo u glavnu teoriju kozmičke evolucije — nazvanu Standardni kozmološki model — fizičari pretpostavljaju da je svemir ispunjen enigmatičnom supstancom poznatom kao tamna energija koja potiče to širenje.


Spajanje sa drugim svemirima?

No, ova neuhvatljiva forma energije ne manifestira se na druge načine, što mnoge astrofizičare navodi na sumnju u njezino postojanje i istraživanje mogućnosti alternativnog uzroka širenja svemira. U novoj studiji objavljenoj 12. prosinca 2023. u časopisu Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, znanstvenici su predložili ideju da širenje svemira možda potiče stalno spajanje s drugim svemirima.

“Glavni nalaz našeg rada je da ubrzano širenje našeg svemira… može imati jednostavno intuitivno objašnjenje, spajanje s takozvanim mladim svemirima, i da model za to može bolje odgovarati podacima od standardnog kozmološkog modela,” glavni autor studije Jan Ambjørn, fizičar na Sveučilištu u Kopenhagenu, rekao je LiveScienceu putem maila.

Iako ideja o višestrukim svemirima koji interagiraju s našim nije nova, ova studija razvija matematički model za istraživanje hipotetskog utjecaja toga na evoluciju našeg svemira. Kalkulacije istraživača pokazale su da bi spajanje s drugim svemirima trebalo povećati volumen našeg svemira, što bi naši instrumenti mogli percipirati kao širenje svemira. Znanstvenici su također izračunali brzinu širenja svemira koristeći svoju teoriju, a njihovi proračuni bolje se podudaraju s opažanjima svemira od tradicionalnog Standardnog kozmološkog modela, rekli su istraživači. Teorija autora također adresira problem kozmološke inflacije — misteriozno super-brzo širenje koje se dogodilo u ranoj fazi svemira.

Super-brzo, rano širenje svemira

Fizičari su ranije predložili da je ovo širenje uzrokovano “inflatonom” — hipotetskim poljem koje je potaknulo ultra-brzo širenje u prvim milisekundama nakon Velikog praska. No, u novoj studiji, autori sugeriraju da je ovo super-brzo rano širenje moglo biti uzrokovano time što je naš mladi svemir apsorbiran od strane većeg svemira.

“Činjenica da se Svemir proširio … u vrlo kratkom vremenu, sugerira da je ovo širenje uzrokovano sudarom s većim svemirom, [to jest] zapravo je naš Svemir bio apsorbiran u drugom ‘roditeljskom’ svemiru,” napisali su istraživači u svojem radu. “Budući da trenutno nemamo detaljan opis procesa apsorpcije, teško je procijeniti može li se takav scenarij odviti na način koji bi zapravo riješio probleme koje je inflacija namijenjena riješiti, ali jedan zanimljiv aspekt takvog scenarija je da nema potrebe za inflatonskim poljem.”

Svemirski… Pac-Man?

Znanstvenici su sugerirali da je nakon apsorpcije, naš novoprošireni svemir nastavio sudarati se s drugim “mladim svemirima” i inkorporirati ih također. Iako teorija autora omogućava rješavanje nekih važnih problema moderne kozmologije, samo opservacijski podaci mogu validirati njihovu hipotezu. Mnogi eksperimenti trenutno se provode kako bi se istražila svojstva mikrovalnog pozadinskog zračenja, pa znanstvenici možda uskoro mogu odgovoriti na ova temeljna pitanja.


“Naše kasno vrijeme širenja Svemira razlikuje se od standardnih kozmoloških predviđanja i vjerujemo da će opservacije s teleskopom Euclid i teleskopom James Webb odlučiti koji model najbolje opisuje trenutačno širenje našeg Svemira,” rekao je Yoshiyuki Watabiki, fizičar na Tehnološkom institutu u Tokiju, za Live Science.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.