kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pogledajte zapanjujući zračni prikaz Marsa: Nili Fossae snjimljen Mars Expressom
Svemir

Pogledajte zapanjujući zračni prikaz Marsa: Nili Fossae snjimljen Mars Expressom

Letite iznad Nili Fossae s ESA-inim Mars Expressom
objavljeno

Površina Marsa prekrivena je različitim tragovima i pukotinama. Među mnogim značajkama su pukotine Tantalus Fossae, kolosalni kanjonski sustav Valles Marineris, neobično uredni grebeni Angustus Labyrinthus te fascinantne značajke prikazane u video izdanju Mars Expressa: pukotine Nili Fossae. Nili Fossae čine paralelni rovovi stotine metara duboki i nekoliko stotina kilometara dugi, koji se protežu uz istočni rub masivnog udarnog kratera Isidis Planitia.

Video prikaz Mars Expressa

Video prikazuje opažanja s Visokorezolucijske stereo kamere (HRSC) Mars Expressa. Video započinje letom prema sjeveru i oko ovih velikih rovova, prikazujući njihov razlomljeni, nejednaki izgled, prije nego što se okrene natrag prema jugu. Završava približavanjem “iz ptičje perspektive”, s mjestom slijetanja NASA-inog rovera Perseverance, kraterom Jezero, vidljivim u donjem srednjem dijelu završne scene. (Ovaj krater možete dodatno istražiti putem ESA-ine interaktivne karte.)

Rovovi Nili Fossae su značajke poznate kao “graben”, koje nastaju kada tlo između dvije paralelne rasjedne pukotine pukne i potone. Čini se da se grabeni šire oko Isidis Planitije, što ukazuje da su nastali dok se Marsova kora stabilizirala nakon formiranja kratera udarcem svemirske stijene o površinu. Slične pukotine, koje su paralelne Nili Fossae, nalaze se s druge strane kratera i nazivaju se Amenthes Fossae.


Minerali i povijest vode na Marsu

Znanstvenici su se posljednjih godina fokusirali na Nili Fossae zbog impresivne količine i raznolikosti minerala pronađenih na ovom području, uključujući silikate, karbonate i gline. Mnogi od njih otkriveni su instrumentom OMEGA Mars Expressa. Ovi minerali nastaju u prisutnosti vode, što ukazuje da je ovo područje bilo vrlo mokro u drevnoj povijesti Marsa.

Velik dio tla ovdje formirao se prije više od 3,5 milijardi godina, kada je površinska voda bila obilna na Marsu. Znanstvenici vjeruju da je voda tekla ne samo po površini, već i ispod nje, formirajući podzemne hidrotermalne tokove koje su zagrijavali drevni vulkani.

Značaj za buduće misije

Zbog onoga što bi nam mogla reći o drevnoj i vodenoj prošlosti Marsa, Nili Fossae se smatrala mogućim mjestom slijetanja za NASA-in rover Curiosity, prije nego što je rover konačno poslan u krater Gale 2012. godine. Druga misija, NASA-in rover Perseverance, kasnije je poslana da sleti u obližnji krater Jezero, vidljiv na kraju videa.

Mars Express je već posjetio Nili Fossae, snimajući sustav grabena ovog područja 2014. godine. Misija orbitira oko crvenog planeta od 2003. godine, snimajući Marsovu površinu, mapirajući njegove minerale, proučavajući njegovu tanku atmosferu, istražujući ispod njegove kore i proučavajući kako različiti fenomeni djeluju u Marsovom okolišu.

ESA-in Mars Express nastavlja pružati dragocjene podatke i slike, doprinoseći našem razumijevanju Marsa i njegovih geoloških i klimatskih procesa, te priprema teren za buduće misije i istraživanja.

Video

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.